Back to top

Megvédhető a paradicsom vegyszerek nélkül

A hajtatott paradicsom biológiai növényvédelme elsősorban a kártevők ellen irányul, de az utóbbi években mind több gondot okozó pepino mozaik vírussal szemben is merőben új, forradalmi eljárás született. Eközben pedig újabb növényvédelmi kihívásokkal is szembesülnek a kertészek, szakemberek.

A frissen kiültetett növényeket a kizárólag a belga Biobest cég által forgalmazott, a  pepino mozaik vírus gyenge változatát tartalmazó úgynevezett vakcinával permetezik le. A gyenge izolátum védekező folyamatokat indukál a fejlődő növényben, így azokat egy későbbi, erős vírusfertőzés sem betegíti meg.

A biológiai védekezést a kártevők közül a legnagyobb veszélyt jelentő molytetvek ellen állítjuk be. Ezek a kártevők a mediterrán országokban komoly vírusterjesztők, nálunk ez szerencsére kisebb gond. Tömeges fölszaporodásuk során azonban szívogatásukkal, illetve az általuk ürített mézharmaton megtelepedő korompenész következtében komoly kárt okozhatnak.

Legfontosabb segítőink a Macrolophus ragadozó poloskák
Fotó: Biobest

A molytetvek elleni védekezés gerince a Macrolophus caliginosusról a közelmúltban Macrolophus pygmeusra átnevezett, soktáplálékú ragadozó poloska, amit fürkészekkel, leggyakrabban az Encarsia formosával egészítünk ki. Mind fontosabb szerepük lehet az Eretmocerus fürkészeknek is, amelyek – az Encarsiával szemben – a dohánymolytetveket is parazitálják.

A Macrolophus a molytetveken kívül a takácsatkákat, a Tuta absoluta és a bagolylepkék tojásait is fogyasztja, így az ellenük való védekezésben is meghatározó a szerepe.

 

A korai időszakban gyérítik a zöldmunkák során a növényekről fölröppenő molytetveket az állomány fölé kifeszített sárga ragadós szalagok
Fotó: Biobest

 

A paradicsom biológiai növényvédelméről,, az újabb kihívásokról bővebben a Kertészet és Szőlészet 13. heti tematikus számában ír a szakértő.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ökológiai vagy bio?

Az ökológiai vagy biotermesztés fogalmának tisztázása igen időszerű, hiszen nemcsak a hazai termesztésben, hanem a külföldi megnevezésekben is sokszor zavaros a két módszer megkülönböztetése.

Növényvédelmi előrejelzés – előcsalogatja a meleg a kártevőket

Átvonult ugyan felettünk egy csapadékzóna, de nem sokra futotta belőle, továbbra is a szárazság határozza meg a kerti növények életét. Ahogy melegszik, egyre több kártevő bújik elő: cserebogarakra, poloskaszagú szilva- és almadarázsra, vadgesztenye-aknázómolyra, keleti gyümölcsmolyra, lepkekabócára, kerti liszteskékre számíthatunk.

21. századi palántanevelőt avatott az agrárminiszter

Legújabb beruházásának köszönhetően több mint 7 hektárra bővült az Árpád-Agrár Zrt. palántanevelő felülete. A 2,2 hektáros szegvári telep ünnepélyes avatóján Nagy István agrárminiszter az innováció és az integráció szempontjából is példaértékűnek nevezte a vállalatot.

Három héttel korábban indult a hazai szamócaszezon

Korábban indult az idei eperszezon: már kapható magyar áru is. Az ára egyelőre még az import háromszorosa, de hétről hétre csökken majd. Vélhetően hamarabb le is fog érni, így aki pünkösdkor szeretne befőzni, valószínűleg nem kap már hozzá alapanyagot.

Növényvédelmi előrejelzés – moníliaveszély

Legyünk résen, mert a csonthéjas gyümölcsök nagy része most a legfogékonyabb a monília fertőzésére. Igaz, hogy nincs eső, de ennek ellenére fennáll a veszély a virágzás végéig. A szilvafákra helyezzünk ki fehér ragacsos lapokat a poloskaszagú szilvadarázs rajzásmegfigyelésére, és időszerű elkezdeni az almafa-lisztharmat elleni védekezést is.

Újabb parazita állhat a növényvédelem szolgálatába

Az őszi sereghernyó Afrikában 200 millió ember élelmiszerbiztonságát veszélyezteti, és nemrég Ázsiában is felbukkant. Azonban egy apró parazitoid darázs, a Telenomus remus a sarkában van ennek a falánk kártevőnek: már öt helyről is előkerült Afrikában.

Zöld védelem a bogyósoknak

Március végén rendezték meg Rotterdamban a bogyós világkongresszust, ahol az olasz Arrigoni cég mutatta be 100%-ban zöld megoldásait a bogyósok védelmére, amelyek nagyon érzékenyek a környezeti hatásokra és a rovarok kártételére. Különböző hálókkal csökkenthető a hőmérséklet, kivédhető az eső- és a jégkár, valamint távol tarthatók a rovarok.

Fertőtlenítéssel előzhetjük meg a vírusfertőzést

Új paradicsomvírus tűnt föl Európában, ami nagy riadalmat kelt a termesztők körében, hiszen csak megelőzéssel tudunk védekezni ellene. Ahhoz, hogy kizárhassuk a fertőzését, teljes, egymásra épülő elemekből álló rendszerben kell gondolkodnunk. A tennivalókról szemléletes példákat bemutatva beszélt Jan Willem Keijzer a Brinkman Hungary Kft. tanácskozásán Hódmezővásárhelyen.

Végéhez ért az almériai szezon, már a másodosztályt árusítják ki

A téli termesztésre berendezkedett délspanyol régióban már az utolsó paprika- és paradicsomtételeket szedik, az árak látványosan esnek, és a másodosztályú áru arányán is látszik, hogy véget ér a szezon.

A változékony 2018-as év tanulságai a szőlősben

A tavalyi év változékony időjárása a szőlőt károsító rovarok és gombás betegségek élettevékenységét is befolyásolta. A csapadékos tavasz inkább a gombás fertőzéseknek kedvezett, az átlagosnál melegebb nyár folyamán viszont a lisztharmat-fertőzések mellett a kártevők, így például a kártevő atkák, tarka szőlőmoly, darazsak is jelentősen felszaporodtak a szőlőtőkéken.