Back to top

A bio csokoládé, amit kézzel és lábbal készítenek

Ritkaságnak számít Elefántcsontparton Dana Mroueh csokoládégyártó műhelye. Nem csak azért, mert kiváló kézműves csokoládékat készít a világ legnagyobb kakaótermelő országában. A módszerei is egyedülállóak.

Nem könnyű bio kakaóbabot találni Elefántcsontparton. Itt a termelők döntő többsége a környezetre veszélyes vegyi anyagokat és rovarirtókat használ. Mégis maradt egy maroknyi gyártó, akik elkötelezték magukat, hogy bio anyagokkal dolgoznak, mégpedig fenntartható és egészséges módon. Ezek közé tartozik Dana Mroueh is. Kézműves csokoládé márkája a Mon Choco.

Dana műhelyében a babszemek válogatásától kezdve a csokoládé gyártásán át a csomagolásig mindent kézzel végeznek. Sőt, még lábbal is besegítenek! A csokoládégyártó műhely közepén áll egy „kakaóőrlő kerékpár”.

„Ez a kakaóőrlő kerékpár lehetővé teszi számunkra, hogy a gyakorlatban is alkalmazzuk környezetbarát filozófiánkat. Minimális hatással szeretnénk lenni a környezetre, ezért kevés áramot fogyasztunk. Egy kis edzéssel besegítünk a gyártásba. Ez még játékossá is teszi a munkát.”

- mondta Dana.

És a műhely titkainak ezzel még nincs vége. Kézműves csokoládéiknak különleges ízvilága van. Erről is mesélt Dana:

„Egyik védjegyünk, hogy nem pörköljük meg a kakaóbabot, nyers csokoládét használunk. Így jobban megmarad a kakaó íze és az értékes tápanyagok. A csokoládé gazdagabb lesz antioxidánsokban és fehérjékben. Az íze is teljesen más.”

This organic chocolate is made by hand... and feet

 

Örvendetes, hogy vannak ilyen környezettudatos kezdeményezések, ahol mellőzik a vegyszereket és figyelnek arra, hogy csökkentsék az ökológiai lábnyomot. Viszont együttes erővel kellene kezelni az egyik legsúlyosabb problémát Elefántcsontparton. A kakaótermelés vonzó üzlet arrafelé, ezért évről évre nő az ültetvények száma. Sajnos rengeteg fa esik áldozatul, folyamatosan irtják az erdőket, hogy helyet kapjanak az újabb és újabb kakaóültetvények.

A környezetvédők szerint nagy veszélyt jelentenek a kakaóipar erdőirtásai. Ha így marad a helyzet, becsléseik szerint az összes erdő eltűnhet Elefántcsontparton 2034-ig.

Forrás: 
livingit.euronews.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csomagolóanyag banánlevélből

Az ázsiai térségben nagy erőfeszítéseket tesznek a hulladék minél nagyobb arányú újraföldolgozására, illetve műanyag kiváltására. Vietnámban több szupermarketlánc csatlakozott a műanyaghulladék-csökkentési kampányhoz, és a trópusi vidékeken könnyen beszerezhető, hulladéknak számító banánlevelekbe csomagolják a zöldségféléket.

A kereskedelmi háború helyett az ASP tesz be a szójának

A Kína és az Amerikai Egyesült Államok között zajló kereskedelmi háborúban veszíteni látszott a szója. Azonban úgy tűnik, ennél sokkal nagyobb veszély les rá: a Kínában tomboló afrikai sertéspestis járvány következtében visszaesik a kereslet, így lesz miért aggódniuk az amerikai gazdáknak.

Kihajózik a Balatoni Kör

Rendhagyó helyszínre talált a Balatoni KÖR által életre hívott télen-nyáron nyitva tartó Balatont hirdető 2018/2019-es Gasztropiknik. A rendezvénysorozat utolsó állomása stílusosan a Balaton közepe lesz, ahol a pompás élőzene kiséretében elfogyasztott finom ételek-italok mellett bemutatásra kerül a legújabb Kóstold körbe kiadvány is.

Villamossal szállíthatják házhoz az élelmiszert?

Az úgynevezett „utolsó mérföldek” mindenkinek feladják a leckét, aki házhoz szállítással foglalkozik. Frankfurtban ígéretes megoldásnak tűnik a villamosközlekedés bevonása a kiszállításba azzal együtt is, hogy pusztán a kötött pályára nem lehet alapozni.

Elő a naptárral: közeleg az év legnagyobb ökoturisztikai programja!

Javában zajlanak az előkészületei a Magyar Nemzeti Parkok Hete programjának, amelyen várhatóan idén is tömegek vesznek majd részt. Utánajártunk, mire számíthatnak azok, akik hazánk különleges természeti értékei közt szeretnék eltölteni szabadidejüket.

Jó helyek a Dél-Balatonon

Bár rengeteg online felület ajánl utazási tippeket, mégis legszívesebben a helyiek tanácsát fogadjuk meg. Így sokszor olyan helyekre juthatunk el, egyedi élményeket szerezve, amelyekről az útikönyvek sem írnak.

Gluténmentes ételek az éttermekben?

Az élelmiszerekben még egy egészen kis mennyiségű glutén is gondot okoz a lisztérzékenységtől szenvedők számára, és az éttermek azok, ahol a legnehezebb elkerülni a glutén fogyasztását.

Egyre tudatosabban vásárolunk

Több felmérés azt mutatja, hogy a magyar vásárlók egyre tudatosabbak, sőt egyre inkább keresik a magyar termékeket - mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában.

Nem segített a húsvét a tojástermelőkön

Nem változott a néhány héttel ezelőtti helyzet, idén húsvét előtt sok helyen csökkentek a tojásárak, ami az elmúlt évek tapasztalataiból kiindulva szinte példátlan - írta a Világgazdaság csütörtökön.

Gombákkal a veszélyes hulladék-szennyezések ellen

A mikoremediáció egy folyamat, melynek során gombákat használnak fel arra, hogy a talajból a mérgező vegyületeket – a vízből pedig a nehézfémeket – kivonják. A kutatók szerint a gombák a gombafonalak segítségével sokkal hatékonyabban végzik a ”takarítást”, mint a baktériumok vagy a növények.