Back to top

Kert trendek a GardenExpon

Nagy volt az érdeklődés a hétvégén az idei GardenExpon, amelyet a budapesti Sportarénában rendeztek meg, ahol bemutatták az aktuális kert trendeket.

A tavasz beköszöntével egy időben megrendezett kiállítás

célja, hogy bemutassa a legújabb kerti trendeket,

és a látogatók a szakemberek előadásából értesülhessenek arról, hogyan kell a kerteket kialakítani, mik az aktuális teendők és újdonságok a kertművelésben, mi a divat a kertekben és milyen enteriőrök kialakítására van lehetőség a teraszokon és balkonokon, hogyan alkalmazkodjunk az éghajlathoz, és mik a legújabb technikai újdonságok, amik kényelmessé teszik kertgondozást.

A szervezők a manapság egyik legdivatosabb virágot, az orchideát állították rendezvény középpontjába, és Orchidea ünnep címmel megmutatták, hogyan lehet ezt a különleges virágot felhasználni több kertstílus tervezésénél. Seregély László tervező és Tusa Ildikó vezető virágkötő munkáit láthatták a látogatók. A Meditáció a hídon elnevezésű alkotásuk a Távol-keleti stílus jegyében született, míg a Modern kert kompozíciójuk azt mutatta meg, hogy az orchideát hogyan lehet alkalmazni a minimál stílusú kertekben. A Hegyen-völgyön át című hatalmas kompozíció pedig az esőerdők növényvilágát imitálta, vízeséssel, kígyóval és rengeteg orchidea beültetéssel.

A kiállítás kínálatát áttekintve kiderült, mi az idei kerti trend. Elmondhatjuk, hogy

a legnagyobb divat a kényelem,

ez derül ki ugyanis a szebbnél szebb és kényelmes kerti bútorokat felvonultató cégek kínálatából, azon belül is a természetes anyagokat részesítik előnybe, mint a fa és a rattan természetes textíliákkal kiegészítve. Szintén széles választékkal  vonultak fel a különböző szabadtéri sütés-főzés kellékeit gyártó és forgalmazó cégek A kínálatban a kirándulásra hátizsákba tehető „dobozos” grillkészlettől egészen a több százezer forintot érő a japán kamadó grillig mindenki megtalálhatta az igényeinek megfelelő eszközöket.

A kertgondozást segítő eszközök közül minden nagyobb gyártó elhozta az általa kifejlesztett robot fűnyírókat, amelyek nagy népszerűségnek örvendtek.

Különleges növényekből sem volt hiány, a kertészek bemutatták  a látogatók pedig válogathattak például a David Austin-féle rózsák, megannyi gyógynövény, húsevőnövények, peóniák, szakálbroméliák, mediterrán különlegességek és természetesen rengeteg orchideafajta közül.

A színpadon szakmai előadások várták az érdeklődőket, az egyik népszerűbb Bálint György előadása volt, de sokan volt kíváncsiak Halmos Monika foodstylist ehető virágokról szóló előadására és  Mezőffy Tamás virágkötészeti bemutatójára, aki azt követően a Kertbarát Magazin legfrissebb számát dedikálta kiadónk standján.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ellenőrizetlen import

Spanyol- és Görögországból, illetve az EU-n kívüli országokból, közöttük főleg Albániából és Marokkóból tetemes mennyiségben özönlik olcsó szamóca az olasz piacra, ellehetetlenítve ezzel a délolasz termelőket.

Úgy viszik a bécsi földet, mint a cukrot

Rekord mennyiségű, 300 ezer zsáknyi bécsi földet vásároltak az osztrák főváros lakói 2009 óta. A Guter Grund nevet viselő virágföldet a város zöldhulladékára alapozva állítják elő, ráadásul teljesen tőzegmentes és a biotermesztésben is felhasználható.

Kertekkel és napelemekkel szórja tele a városokat a Lidl

Az olasz Lidl megnyitotta első olyan üzletét, melynek tetején városi kertet alakított ki. A terv egy civil szervezet bevonásával valósult meg. Közben Belgiumban 7200 napelemet szerel fel boltjai tetejére.

Bevetik a birkákat a bécsi Duna-szigeten

Bécs talált egy kimondottan öko és mindemellett olcsó módszert a Duna-sziget füves területeinek karbantartására: fűnyíró gépek helyett egy birkanyájat.

Így keltettek nagy hírverést az agrárszakmáknak

Mint arról beszámoltunk, véget ért az I. Agrár Szakma Sztár Fesztivál, amelyet a jó hangulat és a feszült pillanatok egyaránt jellemeztek. A hagyományteremtő célú rendezvényen alaposan körbenéztünk – következzenek bővebb tapasztalataink.

Jól jött a hétvégi csapadék a veteményeseknek és a gyümölcsösöknek

Az elvetett zöldségmagok kikelését és a gyümölcsök virágzását segítette a hétvégén esett csapadék, ugyanakkor az közel sem biztosította a szükséges mennyiséget - közölte Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke az MTI érdeklődésére.

Növényvédelmi előrejelzés – előcsalogatja a meleg a kártevőket

Átvonult ugyan felettünk egy csapadékzóna, de nem sokra futotta belőle, továbbra is a szárazság határozza meg a kerti növények életét. Ahogy melegszik, egyre több kártevő bújik elő: cserebogarakra, poloskaszagú szilva- és almadarázsra, vadgesztenye-aknázómolyra, keleti gyümölcsmolyra, lepkekabócára, kerti liszteskékre számíthatunk.

Méhkockázati monitoring program: szigorúbb ellenőrzés, több mintavétel

Nyolcadik éve zajlik a méhkockázati monitoring program az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) együttműködésében. A vizsgálat a korábbi években méhmérgezéssel érintett körzetekben alkalmazott növényvédelmi technológia hatósági ellenőrzésére irányul. A tavalyi nagy számú méhpusztulásos eset miatt 2019-ben emelt mintaszámmal folytatódik a program.

Üzembe állt az országos jégkármérséklő-rendszer

Üzembe helyezte 2019. április 15-én az országos jégkármérséklő-rendszert a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, amelyet az Agrárminisztériummal közösen működtet. Tavaly, működésének első évében a rendszer több tízmilliárd forintnyi kárt előzött meg, megóvva a mezőgazdaságot, a lakossági, ipari és állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat.

A mezőgazdaság aranytartaléka az ifjúság

Elsőször rendezi a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara nyolc agrárszakterület országos versenyének döntőjét a Hungexpo Vásárközpontban az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával. Az Agrár Szakma Sztár Fesztiválon emellett 20 agrárszakma mutatkozik be, és ezzel pályaorientációs célokat is szolgál.