Back to top

Mi legyen a töménytelen fahulladékkal?

Franciaországban 6 millió tonnánál is több fahulladék keletkezik évente, és úgy tűnik, pirolízis egyre nagyobb jelentőségre tesz szert a hulladékkezelésben.

A hulladékkezelés egyik sarkalatos pontja a környezetvédelmi és társadalmi elvárások folyamatos szigorodása miatt, hogy egyre kevesebb a mozgástere a hulladéklerakóban való végleges elhelyezésnek.

A keletkező hulladékot, fajtájától függetlenül, vagy újra kell hasznosítani, vagy a lehető legkisebb környezetterhelés mellett energiatermelésre kell fölhasználni.

A Rennes-ben január végén rendezett hulladék-újrahasznosítási szakkiállításon érdekes megoldásokat mutattak be.

Franciaországban tehát 6 millió tonnánál is több fahulladék keletkezik évente (2017- ben 6,41 millió tonna, ami 5,9%-kal több, mint 2016-ban.) Ebből

– 1,8 millió tonnát megsemmisítenek (lerakóba kerül vagy energetikai hasznosítás nélkül elégetik – sőt, ennek mintegy negyedéről valójában nem tudják, hogyan tűnik el),
– 2,4 millió tonna energetikai céllal hasznosul,
– 1 millió tonnát újrahasznosítanak Franciaországon belül és
– 1,2 milliót tonnát exportálnak, elsősorban más európai országokba, egészen Skandináviáig.

Elsősorban az 1,8 millió tonna hasznosítatlan mennyiség érdemi csökkentése érdekében alakult az a munkacsoport a környezetvédelmi tárca kezdeményezésére, amely a fahulladék teljes életútjának elemzésével kísérli meg olyan megoldások kidolgozását, amelyekkel elérhető lehet, hogy 2025-re már csak 800 ezer tonna legyen a hasznosítatlan mennyiség, és a jelenleginél 200 ezer tonnával többet kerüljön exportra.

Elvárás továbbá, hogy javuljon a begyűjtésa hatékonysága (+300 ezer t). Így a korábbi, 1,8 millió tonnás hasznosítatlan mennyiség 1,3 millióra csökkenhetne, aminek a hasznosítása 2025-re elvileg megoldható lehet – amennyiben sikerül 400 ezer tonnát bútorlapgyártásra, 900 ezer tonnát pedig energiatermelésre fölhasználni. A nemzeti biomassza-mobilizálási stratégia szerint 2026-ra energetikai célra 8,2- 11,5 millió tonna közötti (száraz állapotban számított) faanyagra lesz szükség. Ezzel párhuzamosan átalakítják a hulladékfa-osztályozási rendszert is, hogy átláthatóbb és könnyebben használható legyen.

A tét nagy: közel 2 millió tonna faanyag (újra)hasznosítását kell megoldani, miközben véglegesen megtiltják a faanyag lerakókban való elhelyezését, és természetesen nem lehet számolni a hasznosítatlan égetéssel sem.

Az export csak rövid távon jelenthet megoldást, mert annak környezetvédelmi mérlege bizonytalan. Ezért a cél eléréséhez mindenképpen új feldolgozók, újrahasznosítók létesítése szükséges.

Innovatív megoldást kínál a belga Notar vállalat Xylowatt nevű rendszere, ami nemcsak mindenféle faanyag – ide értve a most még veszendőbe menőt is – hasznosítását teszi lehetővé akár hőenergia, akár hő- és villamos energia egyidejű termelésére, hanem ugyanolyan mennyiségű nem megújuló fosszilis energiahordozókéhoz képest a 15-40- ed részére csökkenti a szén-dioxid-emissziót.

A rendszer lényege, hogy nagyon magas hőmérsékleten (1200 ºC) végrehajtott pirolízissel gyakorlatilag teljesen tiszta gázt állítanak elő, aminek nincs sem kátrány-, sem mikrorészecske- tartalma, és amit ezt követően energetikai célra lehet hasznosítani.

Az eljárás további előnye, hogy nem igényli sem a faanyag előzetes kezelését, sem az előállított gáz utótisztítását, amivel jelentős kísérő beruházások takaríthatók meg. A pirolízis, úgy tűnik, egyre nagyobb jelentőségre tesz szert a hulladékkezelésben, mert hatékony eljárás egészen különböző típusú hulladékok (élelmiszer, biomassza, papír, műanyag, gumi) közömbösítésére és energiahordozóvá vagy értékes molekulákká történő átalakítására. A hulladék gázosítását kínáló cégek számára legígéretesebb piacok, célországok között emlegetik manapság Japánt (Fukusima következményeként) és a Balkán országait. Utóbbiaknál az alapanyag kedvező ára teszi igen vonzóvá beruházást, de az ígéretes piacok közé tartozik az Egyesült Királyság, Lengyelország, Ukrajna, sőt Afrika és Indonézia is – ez utóbbiak természetesen akkor, ha egyéb feltételek is adottak. Kifejezetten érdekesek azok az országok – sok esetben szigetek, vagy infrastrukturális szempontból elszigetelt területek – ahol az elektromos áramot kőolajra alapozva, nagyon drágán állítják elő, és nincs lehetőség olyan klasszikus energiaimportra, amilyen például az európai országok között magától értetődő gyakorlat.

Afrika érdekes terület, mert nagyon nagy mennyiségben termelődik pirolízishez alkalmas alapanyag, de egyelőre nem megoldott a hulladék begyűjtése és kezelése, igény pedig inkább kisebb teljesítményű, térben szétszórható egységekre van.

Ennek egyik oka, hogy sem az elektromos hálózat, sem a földgázhálózat nincs kiépítve - legalábbis európai értelemben véve nincsen. Afrikában sajátos igények is fölmerülnek. Ilyen a faszén iránti nagy kereslet, ami várhatóan rövid-, sőt középtávon sem csökken, mivel ahhoz előbb mélyreható gazdasági és társadalmi átalakulásokra van szükség. A környezetvédelmi szempontok viszont azt diktálják, hogy a faszenet ne „kisipari” módon, vagyis erdők irtására alapozva állítsák elő, hanem minél modernebb, a környezetet leginkább kímélő és alternatív alapanyagokat használó eljárásokkal.

Somogyi Norbert TÉT-attasé, Párizs

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság / Erdőgazdaság és Faipar
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/11 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Madagaszkári állatsorsok

Amikor, mintegy 2000 évvel ezelőtt Madagaszkáron partra szálltak az első emberek, hogy meghódítsák a sziget érintetlen ősvadonát, megdöbbentő állatokkal találkoztak. Ám azóta Madagaszkár bennszülött faunája igencsak megcsappant. Sajnos nem beszélhetünk múlt időről. A folyamat nemhogy lassult vagy megállt volna, hanem inkább gyorsult.

Csomagolóanyag banánlevélből

Az ázsiai térségben nagy erőfeszítéseket tesznek a hulladék minél nagyobb arányú újraföldolgozására, illetve műanyag kiváltására. Vietnámban több szupermarketlánc csatlakozott a műanyaghulladék-csökkentési kampányhoz, és a trópusi vidékeken könnyen beszerezhető, hulladéknak számító banánlevelekbe csomagolják a zöldségféléket.

Frászt kapott a túrázó, miután kibontotta a bozótosban talált zsákot

Felkerült a legnépszerűbb internetes oldalra egy bejegyzés, amely egy több szempontból is aggályos esetet taglal. A hozzászólók dühösen és értetlenkedve adtak hangot véleményüknek az ügy kapcsán, amelyet a hatóságok is igyekszenek felgöngyölíteni.

Elő a naptárral: közeleg az év legnagyobb ökoturisztikai programja!

Javában zajlanak az előkészületei a Magyar Nemzeti Parkok Hete programjának, amelyen várhatóan idén is tömegek vesznek majd részt. Utánajártunk, mire számíthatnak azok, akik hazánk különleges természeti értékei közt szeretnék eltölteni szabadidejüket.

Úgy viszik a bécsi földet, mint a cukrot

Rekord mennyiségű, 300 ezer zsáknyi bécsi földet vásároltak az osztrák főváros lakói 2009 óta. A Guter Grund nevet viselő virágföldet a város zöldhulladékára alapozva állítják elő, ráadásul teljesen tőzegmentes és a biotermesztésben is felhasználható.

Nagy üzlet a feketególya-tenyésztés

A fekete gólya fenséges megjelenésével sokakat elkápráztat, nem véletlen tehát, hogy díszmadárként is megállja helyét. S mivel az utóbbi években gomba módra szaporodnak Földünkön a madárparkok, nem meglepő, hogy az irántuk való kereslet is jelentősen nőtt. Elsősorban Délkelet-Ázsia dinamikusan fejlődő országai a vásárlók, ott, ahol jelentős a turizmus.

Apró, okos és csinos madarunk: a mezei veréb

Csak egy veréb – mondják sokan lekicsinylőleg, pedig a verebek nagyon kedves, szép és okos madarak. A mezei veréb pedig a gyommagok fogyasztásával és a fiókáinak hordott rengeteg hernyóval kifejezetten hasznos.

Ökológiai vagy bio?

Az ökológiai vagy biotermesztés fogalmának tisztázása igen időszerű, hiszen nemcsak a hazai termesztésben, hanem a külföldi megnevezésekben is sokszor zavaros a két módszer megkülönböztetése.

Bevetik a birkákat a bécsi Duna-szigeten

Bécs talált egy kimondottan öko és mindemellett olcsó módszert a Duna-sziget füves területeinek karbantartására: fűnyíró gépek helyett egy birkanyájat.

Tájegységi iroda és új eszközpark a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őreinek

Magyarország egynegyede természetközeli állapotban megmaradt terület, amire közösen kell vigyáznunk - jelentette ki Rácz András környezetügyért felelős államtitkár a Béda-Karapancsa Tájegységi Iroda átadóján, szerdán Kölkeden.