Back to top

Új növényegészségügyi rendelet - szakmai álláspont

Az Európai Faiskolák Szövetsége (ENA) kétségeket fogalmazott meg az Európai Unió 2019 decemberében hatályba lépő új növényegészségügyi rendeletével kapcsolatban. Ugyanakkor üdvözli a kártevők és kórokozók terjedésének megfékezésére tett intézkedéseket.

Az EU új növényegészségügyi rendelete értelmében a közösségen belül a teljes ellátási láncot végig kell kísérnie az új, egységes növényútlevélnek. A címkén föl kell tüntetni a származási országot és a nyomon követési kódot is. Jelenleg az egyes tagállamokban nagyon eltérőek a növényútlevelek és azok tartalma is. Az ENA szerint kérdéses, hogy az összes faiskola föl tud-e készülni a változásokra decemberig.

A növények nyomon követhetősége rendkívül fontos, ha karantén kártevő vagy kórokozó, például a Xylella fastidiosa baktérium vagy az ázsiai citruscincér (Anoplophora chinensis), illetve az ázsiai hosszúcsápú cincér (Anoplophora glabripennis) valahol megjelenne.

Az ENA üdvözölte az EU mentesítési intézkedéseit, ami lehetőséget ad arra, hogy az érintett cégek támogatást kaphassanak veszteségeik ellentételezésére, annak mértéke azonban tagállamonként változó.

Az ENA legutóbbi közgyűlése megvizsgálta a Xylella fastidiosa európai helyzetét, és február végén nyilatkozatot adott ki a terjedésének megfékezésével kapcsolatban. Az abban foglalt ajánlások minden ENA-tagország és az összes európai faiskola számára követendők.

Az ENA szerint az európai faiskolások többsége tisztában van a Xylella veszélyeivel, ugyanakkor a szervezet fontosnak tartja hangsúlyozottan fölhívni a figyelmet a kórokozó elleni védekezés bizonyos szempontjaira.

A közlemény szerint a növényegészségügyi problémák vonatkozásában nagy a faiskolák felelőssége, különös tekintettel a Xylella fastidiosa terjedésének megfékezésére. Ugyanakkor a szervezet úgy látja, hogy minden, akár termelői, kereskedői vagy kormányzati szinten tett bárminemű intézkedés kizárólag tudományos bizonyítékok alapján történhet.

A jelenleg rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok és érvényben lévő jogszabályok nem igazolják azt, hogy meg kellene tiltani egy országból vagy országrészből a növények mozgását, egyszerűen azért, mert azok az országok, amelyekben a Xylella jelen van, a fertőzött területeket zárlat alá veszik, és védőzónát alakítanak ki körülöttük. A törvényi előírásoknak és a hivatalos nemzetközi szabványoknak megfelelően minden EU-tagország köteles folyamatosan felügyelni a mentes területeket.

Minden ágazati szereplőnek meg kell értenie azt, hogy eltérő szabályozás és kockázati besorolás alá tartoznak a gazdanövények, azaz azok a növényfajok, amelyeken az EU-ban Xylella-fertőzést tapasztaltak, illetve a meghatározott növények, vagyis azok a fajok, amelyeken a világ más részein fordul elő a fertőzés.

Minden faiskola-üzemeltetőben rövid időn belül tudatosulnia kell annak, hogy értékesítés előtt kötelezően mintát kell vennie, illetve a termesztés során állandó megfigyelés alatt kell tartania az alábbi növényfajokat:

Coffea sp., Lavandula dentata, Nerium oleander, Olea europaea, a képen látható Polygala myrtifolia, illetve Prunus dulcis.

A nyomon követhetőség érdekében az említett növénynemzetségek, illetve -fajok esetében minden faiskolának, nagy- és kiskereskedőnek minden egyes ki- és bemenő kereskedelmi tételről kötelező nyilvántartást vezetnie, és azt legalább három évig megőrizni. A nyilvántartásban szerepelnie kell a forgalomba hozó, valamint a továbbértékesítő adatainak is.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/hortipoint.nl/enaplants.eu
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2019/11 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ellenőrizetlen import

Spanyol- és Görögországból, illetve az EU-n kívüli országokból, közöttük főleg Albániából és Marokkóból tetemes mennyiségben özönlik olcsó szamóca az olasz piacra, ellehetetlenítve ezzel a délolasz termelőket.

Cirokból származó rovarriasztók

Amerikai kutatók megvizsgálták, hogy a cirok által termelt, flavonoidoknak nevezett vegyületek képesek-e védelmet biztosítani a zöld kukorica-levéltetű (Rhopalosiphum maidis) ellen.

A kereskedelmi háború helyett az ASP tesz be a szójának

A Kína és az Amerikai Egyesült Államok között zajló kereskedelmi háborúban veszíteni látszott a szója. Azonban úgy tűnik, ennél sokkal nagyobb veszély les rá: a Kínában tomboló afrikai sertéspestis járvány következtében visszaesik a kereslet, így lesz miért aggódniuk az amerikai gazdáknak.

Lecsap a fajtarendőrség

A Fleuroselect nemzetközi dísznövény fajtaoltalmi, fajtavizsgálati és promóciós szervezet cserepes dísznövény- és egynyárinövény-nemesítő tagjai kampányt indítottak a védett fajták illegális szaporítása ellen.

Támadásban a menyétfélék

A tavasz beköszöntével nemcsak galambjaink kezdenek el szaporodni, hanem az őket könnyen zsákmányul ejtő különféle kisragadozók is. Ezek nőstényei – anyai ösztöneiknél fogva – ilyenkor sokkal bátrabbak, vérmesebbek, hiszen próbálják utódaikat minél több táplálékkal ellátni. Nyugodt helyen akár fényes nappal is olykor láthatjuk őket, s ha nem vigyázunk, galambjaink is áldozatul eshetnek.

Ökológiai vagy bio?

Az ökológiai vagy biotermesztés fogalmának tisztázása igen időszerű, hiszen nemcsak a hazai termesztésben, hanem a külföldi megnevezésekben is sokszor zavaros a két módszer megkülönböztetése.

Egyre tudatosabban vásárolunk

Több felmérés azt mutatja, hogy a magyar vásárlók egyre tudatosabbak, sőt egyre inkább keresik a magyar termékeket - mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában.

Az összefogásnak köszönhetően lehetővé válik a kettős minőségű élelmiszerekkel szembeni fellépés

Több mint két éve került fókuszba a kettős minőségű élelmiszerek ügye, melyben az Agrárminisztérium határozottan kiállt a vásárlók mellet. Több vizsgálat is bizonyította a jelenség létezését, amelyet végül elismert az Európai Bizottság, és annak elnöke Jean-Claude Juncker is.

Nem csak állva alszanak: a lovak pihenési szokásai

Mint minden élőlénynek, a lovaknak is szükségük van pihenésre, alvásra. Megdöbbenve tapasztaltam, hogy sokszor lótulajdonosok sincsenek teljesen tisztában azzal, mikor pihen egy ló, és mikor van baja. A laikusok pedig végképp képesek pánikba esni egy fekvő ló láttán.

Megtizedelte a gabonatermést az aszály Dél-Európában

Itthon egymillió tonnával kisebb lesz az idén az őszi kalászosok hozama, de Spanyolországban, vagy déli szomszédainknál sem jobb a helyzet a MARS jelentése szerint. Az európai átlag viszont jobb évet sejtet, mint 2018.