0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A barcsi Vadgazdák az élen

Ezúttal a KEFAG Zrt. Vackor Vár Erdészeti Erdei Iskolájában osztották ki az Országos Erdészeti Egyesület által ősszel meghirdetett „Fedezd fel az örökséged – A növekvő erdők nyomában” erdőismereti verseny díjait a nevezett középiskolás csapatok közt. A barcsi Vadgazdák bizonyultak a legjobbnak, őket a szegedi Erdész triumvirátus és a nemesvámosi Éjjeli baglyok követték.

Az országos erdőismereti verseny záró rendezvényét az Erdők Világnapjához kapcsolódóan, március 22-én rendezték meg. A díjátadóval egybekötött szakmai napon a legjobban teljesítő középiskolás csapatok vettek részt, akik az értékes nyeremények mellett a vetélkedő témájához kapcsolódóan terepi programon ismerkedhettek meg az alföldfásítás jelenével.

Az Országos Erdészeti Egyesület kiemelt figyelmet fordít az erdőkkel kapcsolatos ismeretterjesztésre, a felnövekvő generációk nevelésére. A középiskolásoknak rendezett erdőismereti vetélkedő mindig időszerű témákkal foglalkozik: az első versenyen a fenntartható erdőgazdálkodással, azt követőn pedig a klímaváltozás erdőkre gyakorolt hatásaival ismerkedhettek meg a diákok.

A hagyományteremtő verseny idei, harmadik fordulójának középpontjában pedig a magyar erdőterület százéves növekedése állt.

A jövőbeli versenyek is azonos szemléletformáló célkitűzéssel indulnak majd, hogy átadhassuk a felnövekvő generációnak azt a gazdag tudásanyagot, ami az erdőről, egyik legnagyobb nemzeti kincsünkről szól, mondta a díjátadón Elmer Tamás, az Országos Erdészeti Egyesület programvezetője.

Az Alföld története szorosan kapcsolódik az erdőnövekedés elmúlt száz évéhez. A Kiskunság ugyanis az 1920-as évektől kezdődő alföldfásítás központi helyszíne, ahol a homokfásítás megkezdése előtti időszakban a terület 85%-át futóhomok borította.

Így olyan térségben láthatták a verseny nyertesei az erdőtelepítési program eredményeit, ahol az elmúlt száz évben négyszeresére nőtt az erdővel borított terület aránya,

– hangsúlyozta Sulyok Ferenc, a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. vezérigazgatója.

Az átadó után a csapatok másfél órás terepi túrán vettek részt, ahol Madácsi Sándor, a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. erdészeti igazgatója mutatta be az erdők megújításának folyamatát, az alföldfásítás jelenét, és mindazokat a lehetőségeket, amivel az erdészek, és akár mindannyian segíthetjük az erdőterület növekedését.

Az Országos Erdészeti Egyesület harmadik alkalommal megrendezett versenyén a háromfős csapatok a magyarországi erdőterület növekedésének 100 éves történetével, az erdőtelepítések fontosságával és hasznosságával kapcsolatos tudásukról adtak számot. A diákok öt elméleti kérdéssort oldottak meg, és terepi feladatként faültetésre buzdító kampányvideót készítettek.

Az őszi Fedezd fel az örökséged! – A növekvő erdők nyomában erdőismereti vetélkedő első három helyezettje:

1. Vadgazdák: Kecskés Gergely, Keszler Gergő, Nagy Péter – Dráva-völgye Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium, Barcs
2. Erdész triumvirátus: Juhász Marcell, Laczkó Dávid, Taskovity Balázs – Kiss Ferenc Erdészeti Szakgimnázium, Szeged
3. Éjjeli Baglyok: Csesznegi László, Somlóvári Gergely, Tóth Ábris – Fehérlófia Waldorf Iskola, Nemesvámos

A dobogós csapatok értékes túrabolt utalványokkal és mind a három tag egyéves Turista Magazin-előfizetéssel gazdagodtak.  A többiek pedig fejenként A Mi Erdőnk magazin egyéves előfizetését vehették át.

Az Agrárminisztérium által támogatott verseny legfontosabb felkészülési anyaga az Erdők Hetén bemutatott, „A növekvő erdők nyomában” című ismeretterjesztő film volt, amely az elmúlt 100 év erdőtelepítésének történetét követi végig, az alföldfásítási programtól kezdve a kopárok erdősítésén keresztül a nagyvárosok zöldövezeti fásításáig. Bemutatja, hogy miként duplázódott meg Magyarország erdőterülete az első világháborút lezáró békeszerződés óta napjainkig.

Forrás: Országos Erdészeti Egyesület