Back to top

Ezeket az ételeket semmiképp ne adjuk a kutyánknak!

A kutyák emésztőrendszere másként működik, mint az embereké. Ezért óvatosan kell bánni az ételekkel! Ami számunkra veszélytelen, nagy kárt is okozhat a kutyusunknak.

Óvjuk kis kedvenceinket! Semmiképp nem adjuk nekik ezeket az ételeket:

Csoki és kávé

Soha ne adjunk csokoládét, kávét vagy bármilyen koffeintartalmú dolgot a kutyánknak. Ezek a termékek metilxantin nevű vegyi anyagot tartalmaznak, ami nagyon veszélyes a kutyákra nézve. Hányást, rendellenes szívverést, agyvérzést, sőt halált is okozhat.

Ha szeretnénk, vásárolhatunk csokoládé különlegességeket házi kedvencünknek is, de csak olyan termékeket, amelyek speciális csokoládé-helyettesítő anyagból készülnek, ezáltal biztonságosak.

Szőlő, mazsola és ribizli

A szőlő, a mazsola és a ribizli mérgező a kutyák számára. Kis mennyiség is veseelégtelenséget vagy halált okozhat.

Figyeljünk arra, hogy ezekből a gyümölcsökből készült ételeket se adjunk nekik, például gyümölcstortát.

Cseresznye

A cseresznyében lévő mag cianidot tartalmaz, amely mérgező. Lenyelve fulladást is okozhatnak a magok, vagy blokkolhatják a beleket.

Citrusfélék

A citrusfélék, például narancs és citrom, citromsavat tartalmaznak. Egy kis mennyiségű meghámozott gyümölcs még nem jelent gondot egyes kutyáknál, de óvatosnak kell lenni, mert sok állatnál már ez is gyomorproblémákat idézhet elő. Nagyobb mennyiségben pedig idegrendszeri összeomláshoz vezethet.

Avokádó

Az avokádóban található egy persin nevű gombaölő méreg, ami a kutyákra nézve veszélyes, hányást és hasmenést okozhat.

Fahéj

A fahéj ugyan nem mérgező a kutyák számára, de mégsem árt vele elővigyázatosnak lenni. Nagyobb mennyiségben hányást, hasmenést, vagy veseelégtelenséget is eredményezhet.

Kókuszdió

Semmiképp ne adjunk a kutyának kókuszvizet, mert nagyon magas a káliumtartalma. A kókusz húsával és a belőle készült olajjal is csínján kell bánni, mert hasmenést és gyomorbántalmat okozhat.

Diófélék

Semmilyen diófélét ne adjuk kis kedvencünknek. Fulladást válthatnak ki. A makadámia dió pedig mindenképp kerülendő, mert mérgező számukra. Izomgyengeséget, hányást, letargiát és hipertermiát idézhet elő.

Fagylalt

A fagyi magas cukortartalma miatt kerülendő. Arra is figyeljünk, hogy egyes kutyák laktózérzékenyek lehetnek.

A cukorhelyettesítők sem kevésbé veszélytelenek.

A xilit, vagyis a nyírfacukor különösen mérgező a kutyák számára, veseelégtelenséget és nagyon alacsony vércukorszintet okoz.

Hagymafélék

A hagyma, fokhagyma és metélőhagyma a bennük lévő szulfoxidok miatt mérgező a kutyák számára. Komoly gyomorproblémákat és vérszegénységet is előidézhetnek.

Nyers vagy nem eléggé átsült hús

A nem eléggé átsütött vagy nyers hús még az emberre is veszélyes lehet a húsban lévő Salmonella és Escherichia coli nevű baktériumok miatt. Ezek ételmérgezést okozhatnak, és csak alapos átsütéssel lehet őket megölni.

Nyers tojás

A nyers tojás fogyasztása biotinhiányhoz vezethet a kutyusoknál, ami negatívan befolyásolhatja a bőrük és a szőrük állapotát.

Sós ételek

A nagyon sós ételek is ártalmasak, túlzott szomjúságot és vizelési kényszert válthatnak ki. Egyéb tünetek, amik jelentkezhetnek: hányás, hasmenés, akaratlan remegés, emelkedett testhőmérséklet, rohamok.

Kenyértészta

A kenyér a legtöbb kutyus számára ártalmatlan, a kenyértészta viszont nagyon veszélyes lehet. A benne lévő élesztő a gyomorban tovább kelhet, ami puffadáshoz és egyéb szövődményekhez vezethet. Ráadásul az élesztő etanolt is termel, ami alkoholmérgezést okozhat.

Alkohol

Soha ne adjunk alkoholtartalmú termékeket a kutyánknak! Komoly következményei lehetnek, kómába eshetnek, sőt bele is halhatnak.

Forrás: 
medicalnewstoday.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ellenőrizetlen import

Spanyol- és Görögországból, illetve az EU-n kívüli országokból, közöttük főleg Albániából és Marokkóból tetemes mennyiségben özönlik olcsó szamóca az olasz piacra, ellehetetlenítve ezzel a délolasz termelőket.

Nem magányra termett az ékfarkú amandina

Az ékfarkú amandina az egyik leggyakoribb díszpinty, melyet hazánkban is tartanak, tenyésztenek. Akik gondoztak már otthonukban zebrapintyet vagy japáni sirálykát, bátran vállalkozhatnak e színpompás kis tollasok beszerzésére. Egyesek az ékfarkú mellett nyársfarkú amandinának is nevezik, de a madarászok a német neve után egyszerűen spitznek hívják.

A kereskedelmi háború helyett az ASP tesz be a szójának

A Kína és az Amerikai Egyesült Államok között zajló kereskedelmi háborúban veszíteni látszott a szója. Azonban úgy tűnik, ennél sokkal nagyobb veszély les rá: a Kínában tomboló afrikai sertéspestis járvány következtében visszaesik a kereslet, így lesz miért aggódniuk az amerikai gazdáknak.

Kihajózik a Balatoni Kör

Rendhagyó helyszínre talált a Balatoni KÖR által életre hívott télen-nyáron nyitva tartó Balatont hirdető 2018/2019-es Gasztropiknik. A rendezvénysorozat utolsó állomása stílusosan a Balaton közepe lesz, ahol a pompás élőzene kiséretében elfogyasztott finom ételek-italok mellett bemutatásra kerül a legújabb Kóstold körbe kiadvány is.

Villamossal szállíthatják házhoz az élelmiszert?

Az úgynevezett „utolsó mérföldek” mindenkinek feladják a leckét, aki házhoz szállítással foglalkozik. Frankfurtban ígéretes megoldásnak tűnik a villamosközlekedés bevonása a kiszállításba azzal együtt is, hogy pusztán a kötött pályára nem lehet alapozni.

Csúszásmentes, hűthető, fűthető padlóelemek

Különleges padlóborításokat, fűtött és hűtött rácspadozatot fejlesztett sertésistállókba a Fournier francia cég. A már szabadalmaztatott megoldás, a Modulo-Therm padozat lehetővé teszi az optimális hőmérsékletű - hűthető, fűthető - zónák tetszés szerinti kialakítását a sertésistállókban.

Egyre népszerűbbek a növényi alapú húspótlók

Egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a húsfogyasztás csökkentésének irányába ható törekvések. Ennek megfelelően a vezető brit szupermarketlánc, a Tesco is kínál növényi alapú húspótló készítményekeket, amiket nagyobb áruházainak csomagolt hústermékei között helyez el.

Nagy üzlet a feketególya-tenyésztés

A fekete gólya fenséges megjelenésével sokakat elkápráztat, nem véletlen tehát, hogy díszmadárként is megállja helyét. S mivel az utóbbi években gomba módra szaporodnak Földünkön a madárparkok, nem meglepő, hogy az irántuk való kereslet is jelentősen nőtt. Elsősorban Délkelet-Ázsia dinamikusan fejlődő országai a vásárlók, ott, ahol jelentős a turizmus.

Jó helyek a Dél-Balatonon

Bár rengeteg online felület ajánl utazási tippeket, mégis legszívesebben a helyiek tanácsát fogadjuk meg. Így sokszor olyan helyekre juthatunk el, egyedi élményeket szerezve, amelyekről az útikönyvek sem írnak.

Gluténmentes ételek az éttermekben?

Az élelmiszerekben még egy egészen kis mennyiségű glutén is gondot okoz a lisztérzékenységtől szenvedők számára, és az éttermek azok, ahol a legnehezebb elkerülni a glutén fogyasztását.