0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Ezeket az ételeket semmiképp ne adjuk a kutyánknak!

A kutyák emésztőrendszere másként működik, mint az embereké. Ezért óvatosan kell bánni az ételekkel! Ami számunkra veszélytelen, nagy kárt is okozhat a kutyusunknak.

Óvjuk kis kedvenceinket! Semmiképp nem adjuk nekik ezeket az ételeket:

Csoki és kávé

Soha ne adjunk csokoládét, kávét vagy bármilyen koffeintartalmú dolgot a kutyánknak. Ezek a termékek metilxantin nevű vegyi anyagot tartalmaznak, ami nagyon veszélyes a kutyákra nézve. Hányást, rendellenes szívverést, agyvérzést, sőt halált is okozhat.

Ha szeretnénk, vásárolhatunk csokoládé különlegességeket házi kedvencünknek is, de csak olyan termékeket, amelyek speciális csokoládé-helyettesítő anyagból készülnek, ezáltal biztonságosak.

Szőlő, mazsola és ribizli

A szőlő, a mazsola és a ribizli mérgező a kutyák számára. Kis mennyiség is veseelégtelenséget vagy halált okozhat.

Figyeljünk arra, hogy ezekből a gyümölcsökből készült ételeket se adjunk nekik, például gyümölcstortát.

Cseresznye

A cseresznyében lévő mag cianidot tartalmaz, amely mérgező. Lenyelve fulladást is okozhatnak a magok, vagy blokkolhatják a beleket.

Citrusfélék

A citrusfélék, például narancs és citrom, citromsavat tartalmaznak. Egy kis mennyiségű meghámozott gyümölcs még nem jelent gondot egyes kutyáknál, de óvatosnak kell lenni, mert sok állatnál már ez is gyomorproblémákat idézhet elő. Nagyobb mennyiségben pedig idegrendszeri összeomláshoz vezethet.

Avokádó

Az avokádóban található egy persin nevű gombaölő méreg, ami a kutyákra nézve veszélyes, hányást és hasmenést okozhat.

Fahéj

A fahéj ugyan nem mérgező a kutyák számára, de mégsem árt vele elővigyázatosnak lenni. Nagyobb mennyiségben hányást, hasmenést, vagy veseelégtelenséget is eredményezhet.

Kókuszdió

Semmiképp ne adjunk a kutyának kókuszvizet, mert nagyon magas a káliumtartalma. A kókusz húsával és a belőle készült olajjal is csínján kell bánni, mert hasmenést és gyomorbántalmat okozhat.

Diófélék

Semmilyen diófélét ne adjuk kis kedvencünknek. Fulladást válthatnak ki. A makadámia dió pedig mindenképp kerülendő, mert mérgező számukra. Izomgyengeséget, hányást, letargiát és hipertermiát idézhet elő.

Fagylalt

A fagyi magas cukortartalma miatt kerülendő. Arra is figyeljünk, hogy egyes kutyák laktózérzékenyek lehetnek.

A cukorhelyettesítők sem kevésbé veszélytelenek.

A xilit, vagyis a nyírfacukor különösen mérgező a kutyák számára, veseelégtelenséget és nagyon alacsony vércukorszintet okoz.

Hagymafélék

A hagyma, fokhagyma és metélőhagyma a bennük lévő szulfoxidok miatt mérgező a kutyák számára. Komoly gyomorproblémákat és vérszegénységet is előidézhetnek.

Nyers vagy nem eléggé átsült hús

A nem eléggé átsütött vagy nyers hús még az emberre is veszélyes lehet a húsban lévő Salmonella és Escherichia coli nevű baktériumok miatt. Ezek ételmérgezést okozhatnak, és csak alapos átsütéssel lehet őket megölni.

Nyers tojás

A nyers tojás fogyasztása biotinhiányhoz vezethet a kutyusoknál, ami negatívan befolyásolhatja a bőrük és a szőrük állapotát.

Sós ételek

A nagyon sós ételek is ártalmasak, túlzott szomjúságot és vizelési kényszert válthatnak ki. Egyéb tünetek, amik jelentkezhetnek: hányás, hasmenés, akaratlan remegés, emelkedett testhőmérséklet, rohamok.

Kenyértészta

A kenyér a legtöbb kutyus számára ártalmatlan, a kenyértészta viszont nagyon veszélyes lehet. A benne lévő élesztő a gyomorban tovább kelhet, ami puffadáshoz és egyéb szövődményekhez vezethet. Ráadásul az élesztő etanolt is termel, ami alkoholmérgezést okozhat.

Alkohol

Soha ne adjunk alkoholtartalmú termékeket a kutyánknak! Komoly következményei lehetnek, kómába eshetnek, sőt bele is halhatnak.

Forrás: medicalnewstoday.com