Back to top

A gabonakivitel rontotta az egyenleget

Több mint tíz százalékkal esett az agrár- és élelmiszeripari termékek külkereskedelmi egyenlege tavaly, pozitív viszont, hogy a feldolgozott termékek aránya az alapanyagexport csökkenésétől függetlenül is emelkedik.

Míg a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek exportjából származó árbevétel 2,2 százalékkal, 8,69 milliárd euróra csökkent, addig az import értéke 4,1 százalékkal, 5,82 milliárd euróra emelkedett 2018-ban, az élelmiszer-gazdaság külkereskedelmi egyenlege így 424,7 millió euróval, 12,8 százalékkal, 2,87 milliárd euróra esett vissza – összegezte a tavalyi adatokat az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI). Mennyiségben kifejezve az export 3 százalékkal volt kevesebb, míg az import 3,9 százalékkal nőtt. Az exportárak 0,9 százalékos emelkedése meghaladta az importárak 0,3 százalékos bővülését.

A külkereskedelmi egyenleg visszaesése gyakorlatilag a gabonafélékre vezethető vissza

– mondta a Világgazdaságnak Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője. Ez a 2017-es terméssel függ össze, amikor az előző évinél több mint 2,5 millió tonnával kevesebb gabonát takarítottak be, de a dunai hajózási nehézségek is visszavetették a kivitelt. Az AKI összefoglalója szerint is a gabonaféléknél volt a legnagyobb exportérték-csökkenés a nagy árucsoportok közül: a tavaly elért 1,16 milliárd eurós bevétel 25 százalékkal, 377,1 millió euróval kevesebb az egy évvel korábbinál. Az olajos magvak kivitelének értéke 71,9 millió, a gyümölcsféléké 54,1 millió, a cukor- és cukorkakivitelé pedig 43,6 millió euróval maradt el a 2017. évi szinttől.

A sikertermékek, mint például a baromfihús, az állati takarmányok és a dohányfélék, továbbra is jól teljesítenek

– hívta fel a figyelmet Fórián Zoltán. A dohánytermékeknél 56,8, a baromfihúsnál 23,1 százalékos volt az exportárbevétel bővülése. A napraforgó exportárbevétele úgy emelkedett 9,1 százalékkal, hogy csaknem 21 százalékkal esett a termék ára, ám 37,7 százalékkal több került a külpiacokra.

Forrás: 
Világgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ellenőrizetlen import

Spanyol- és Görögországból, illetve az EU-n kívüli országokból, közöttük főleg Albániából és Marokkóból tetemes mennyiségben özönlik olcsó szamóca az olasz piacra, ellehetetlenítve ezzel a délolasz termelőket.

Cirokból származó rovarriasztók

Amerikai kutatók megvizsgálták, hogy a cirok által termelt, flavonoidoknak nevezett vegyületek képesek-e védelmet biztosítani a zöld kukorica-levéltetű (Rhopalosiphum maidis) ellen.

A kereskedelmi háború helyett az ASP tesz be a szójának

A Kína és az Amerikai Egyesült Államok között zajló kereskedelmi háborúban veszíteni látszott a szója. Azonban úgy tűnik, ennél sokkal nagyobb veszély les rá: a Kínában tomboló afrikai sertéspestis járvány következtében visszaesik a kereslet, így lesz miért aggódniuk az amerikai gazdáknak.

Kihajózik a Balatoni Kör

Rendhagyó helyszínre talált a Balatoni KÖR által életre hívott télen-nyáron nyitva tartó Balatont hirdető 2018/2019-es Gasztropiknik. A rendezvénysorozat utolsó állomása stílusosan a Balaton közepe lesz, ahol a pompás élőzene kiséretében elfogyasztott finom ételek-italok mellett bemutatásra kerül a legújabb Kóstold körbe kiadvány is.

Villamossal szállíthatják házhoz az élelmiszert?

Az úgynevezett „utolsó mérföldek” mindenkinek feladják a leckét, aki házhoz szállítással foglalkozik. Frankfurtban ígéretes megoldásnak tűnik a villamosközlekedés bevonása a kiszállításba azzal együtt is, hogy pusztán a kötött pályára nem lehet alapozni.

Kertekkel és napelemekkel szórja tele a városokat a Lidl

Az olasz Lidl megnyitotta első olyan üzletét, melynek tetején városi kertet alakított ki. A terv egy civil szervezet bevonásával valósult meg. Közben Belgiumban 7200 napelemet szerel fel boltjai tetejére.

Jó helyek a Dél-Balatonon

Bár rengeteg online felület ajánl utazási tippeket, mégis legszívesebben a helyiek tanácsát fogadjuk meg. Így sokszor olyan helyekre juthatunk el, egyedi élményeket szerezve, amelyekről az útikönyvek sem írnak.

Gluténmentes ételek az éttermekben?

Az élelmiszerekben még egy egészen kis mennyiségű glutén is gondot okoz a lisztérzékenységtől szenvedők számára, és az éttermek azok, ahol a legnehezebb elkerülni a glutén fogyasztását.

Egyre tudatosabban vásárolunk

Több felmérés azt mutatja, hogy a magyar vásárlók egyre tudatosabbak, sőt egyre inkább keresik a magyar termékeket - mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában.

Nem segített a húsvét a tojástermelőkön

Nem változott a néhány héttel ezelőtti helyzet, idén húsvét előtt sok helyen csökkentek a tojásárak, ami az elmúlt évek tapasztalataiból kiindulva szinte példátlan - írta a Világgazdaság csütörtökön.