Back to top

Szakma Sztár Fesztivál a szakmatanulás népszerűsítésére

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával közösen szervezte meg március közepén a 22. Szakma Sztár Fesztivált Budapesten, a Hungexpo Vásárközpontban. Az idén két, a mezőgazdasághoz köthető szakma, a kertépítés és a virágkötészet fiatal művelői is részt vettek a fesztiválon.

A Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV) bővítették ki az Országos Szakmai Tanulmányi Versennyel (OSZTV), ezeknek az országos döntőjére került most sor.

A szervezők a gyakorlatigényes szakmák társadalmi ismertségének és vonzerejének növelését, népszerűsítését fogalmazták meg a versenyek célkitűzéseként. Az elődöntőket évente országosan a területi kamarák szervezik a megyeszékhelyeken, országosan egységes feltételek mellett. A budapesti döntő a szakmai megmérettetés mellett nagyszabású fesztivál is, amelyen az érdeklődő iskolák diákjai egynapos szakmai kirándulásként ingyenesen vehetnek részt.

A látogatók 70 százaléka az általános iskolákból érkező 6−7. osztályos, közvetlenül pályaválasztás előtt álló fiatal.

Rajtuk kívül még a 8−9−10. osztályosok, továbbá a versenyben résztvevő szakmák tanulói és gyakorló szakemberek vettek részt nézőként a rendezvényen. A diákok az egyes szakmák standján a nekik szóló feladatokban próbálhatták ki tehetségüket.

Homokay Ádám és Stummer Gergő kertépítő bemutatót tartottak a Szakma Sztár Fesztiválon
Homokay Ádám és Stummer Gergő kertépítő bemutatót tartottak a Szakma Sztár Fesztiválon
Fotó: Gódorné Hazenauer Zita

Gódorné Hazenauer Zita kertépítés szakértő felkészítő tanár, az AM KASZK Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakgimnáziumának szaktanára elmondta, hogy

az idén két, a mezőgazdasághoz köthető szakma, a kertépítés és a virágkötészet fiatal művelői is részt vettek a fesztiválon.

Közöttük volt Homokay Ádám és Stummer Gergő, a Wordskills Kazan 2019 Szakmák Világbajnoksága kertépítő szakma nemzeti válogatójának két győztese is. Mivel ebben a szakmában már lezajlottak a válogató versenyek, ők kertépítési bemutatót tartottak az érdeklődőknek. A Szakma Sztár Fesztiválon a nemzeti válogatóverseny versenykertjének megépítésével és a teljes építési folyamat bemutatásával népszerűsítették a kertépítő szakmát.

A Szakma Sztár Fesztivállal a szervezők célja az, hogy bemutassák a szakképzés eredményeit, erősítésék annak színvonalát. Felkeltsék a fiatalok szakmák iránti érdeklődését, növeljék önbecsülésüket és versenyszellemüket.

A szakképzésben részt vevő tehetséges tanulók számára megteremtik a lehetőséget és a feltételeket a megmérettetésre, kiemelkedő eredmények elérésére. Értékelik a szakképző iskolák minőségi nevelő-oktató munkáját, a kiválóságokat díjazzák.

A Szakma Sztár Fesztivál győztesei
A Szakma Sztár Fesztivál győztesei
Fotó: Gódorné Hazenauer Zita

A szakmunkás pályamodell bemutatásával szeretnék növelni a szakképesítések társadalmi elismertségét és vonzerejét. Támogatják a pályaválasztást és a pályaorientációt. A verseny keretében erősödik a kapcsolattartás a cégekkel, valamint a szakmai, érdekképviseleti szervezetekkel. Életszerű, gyakorlatorientált versenyfeladatok megoldásán keresztül a versenyzők szakmai felkészültsége is mérhető. A versenyeket támogató cégeket arra ösztönzik, hogy aktív részvétellel kapcsolódjanak be a versenyeztetés folyamatába.

Fontos, hogy a végzős tanulók és iskoláik szakmailag megfeleljenek a gazdaság igényeinek és elvárásainak.

A szakmai versenyek négy fordulóból állnak; az iskolai válogatókat maguk az iskolák szervezik. Ezt követik az országos elődöntők, az országos válogatók és az országos döntők.

Bővebb információ: www.szakmasztar.hu.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ellenőrizetlen import

Spanyol- és Görögországból, illetve az EU-n kívüli országokból, közöttük főleg Albániából és Marokkóból tetemes mennyiségben özönlik olcsó szamóca az olasz piacra, ellehetetlenítve ezzel a délolasz termelőket.

Úgy viszik a bécsi földet, mint a cukrot

Rekord mennyiségű, 300 ezer zsáknyi bécsi földet vásároltak az osztrák főváros lakói 2009 óta. A Guter Grund nevet viselő virágföldet a város zöldhulladékára alapozva állítják elő, ráadásul teljesen tőzegmentes és a biotermesztésben is felhasználható.

Kertekkel és napelemekkel szórja tele a városokat a Lidl

Az olasz Lidl megnyitotta első olyan üzletét, melynek tetején városi kertet alakított ki. A terv egy civil szervezet bevonásával valósult meg. Közben Belgiumban 7200 napelemet szerel fel boltjai tetejére.

Bevetik a birkákat a bécsi Duna-szigeten

Bécs talált egy kimondottan öko és mindemellett olcsó módszert a Duna-sziget füves területeinek karbantartására: fűnyíró gépek helyett egy birkanyájat.

Így keltettek nagy hírverést az agrárszakmáknak

Mint arról beszámoltunk, véget ért az I. Agrár Szakma Sztár Fesztivál, amelyet a jó hangulat és a feszült pillanatok egyaránt jellemeztek. A hagyományteremtő célú rendezvényen alaposan körbenéztünk – következzenek bővebb tapasztalataink.

Jól jött a hétvégi csapadék a veteményeseknek és a gyümölcsösöknek

Az elvetett zöldségmagok kikelését és a gyümölcsök virágzását segítette a hétvégén esett csapadék, ugyanakkor az közel sem biztosította a szükséges mennyiséget - közölte Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke az MTI érdeklődésére.

Növényvédelmi előrejelzés – előcsalogatja a meleg a kártevőket

Átvonult ugyan felettünk egy csapadékzóna, de nem sokra futotta belőle, továbbra is a szárazság határozza meg a kerti növények életét. Ahogy melegszik, egyre több kártevő bújik elő: cserebogarakra, poloskaszagú szilva- és almadarázsra, vadgesztenye-aknázómolyra, keleti gyümölcsmolyra, lepkekabócára, kerti liszteskékre számíthatunk.

Hazai ízekben idén ismét a zalaegerszegi szakiskola győzött

A 2019. évi sertéshús-fogyasztás ösztönző kampány „Hazai ízek, hazai asztalokon” című szakképző iskolai szakácsversenyén a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Báthory István Szakgimnázium és Szakközépiskola csapata szerezte meg az elsőséget.

Tűzelhalás veszélye az almatermésűeknél

Idén a megszokotthoz képest kissé korábban virágoznak az almatermésűek, amihez kellemes meleg, és most már többnyire csapadékos idő is társul. Ha ezek a körülmények hosszabb távon is fennmaradnak, az kedvező feltételeket teremt az ervíniás betegséget, másnéven tűzelhalást okozó baktérium fertőzéséhez. Pontosan időzített és megfelelően elvégzett növényvédő szeres kezeléssel védekezhetünk ellene.

A faápolás a fa szeretetének a művészete

Favizsgálat és faápolás a kertészeti tervezésben címmel a Magyar Faápolók Egyesülete április 12-én első ízben szervezte meg szakmai továbbképzését kerttervezőknek, kivitelezőknek, művezetőknek, út- és közműtervezőknek.