Back to top

Tiltakoztak a termelők az akciós tej miatt

Petíciót adtak át a Penny Market alsónémedi telephelyénél az üzletlánc képviselőinek a tejtermelők, miután a cég 135 forintért kínált akciós importtejet. A tüntetők felszólították a Penny Marketet az akció azonnali visszavonására.
A tej termékpálya minden szereplőjének, a termelőknek, a feldolgozóknak és a tisztességesen tevékenykedő kereskedőknek az arculcsapása az, amit a Penny Market az olcsó tejjel csinál

– hangzott el azon a termelői demonstráción, amelyet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) szervezett, a tejágazat képviselőinek részvételével. Az ügy előzménye, hogy a Penny Market akciós kínálatában 135 forintos literenkénti áron hirdette meg az UHT-tejet, amely Szlovákiából származott.

Fotó: Kántor Mia
Győrffy Balázs az eseményen megtartott beszédében elmondta: a Penny Market német ügyvezetőjének itt sem kellene másképp viselkednie, mint Németországban a kereskedelmi láncoknak, hiszen a német tejtermelőkkel szemben ott nem tesznek ilyet. „Felháborító az a viselkedés, amit megengednek maguknak” – tette hozzá a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke. Győrffy Balázs szerint

az üzletlánc egy marketingeszközként kezeli a tejet, és ezzel kockára teszi egy ágazat jövőjét.

A Penny Market nem csak a termelőknek és a feldolgozóknak ártanak, hanem „idiótáknak nézik a fogyasztókat is” – fogalmazott az elnök, aki reméli, hogy a vásárlók is látják, hogy ez nem szolgálja a hosszútávú érdekeiket.

A demonstráció célja, hogy az üzletláncnál „lássák, hogy együtt vagyunk” – utalt a termelők összefogására Jakab István. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke hozzátette:

Európában a válság alatt Magyarországon volt a legmagasabb a tejtermelőknek juttatott támogatás, „azért, hogy túléljünk, azért, hogy az állomány megmaradjon, hogy versenyképesek legyünk”.

Erre most az Európai Unió egyes tagállamaiban képződött felesleget átmenetileg azért hozzák be csökkentett áron, hogy tönkretegyék, szétverjék a magyar piacot – fogalmazott Jakab István.

László Róbert, Csongrád megyei tejtermelő, a demonstrációs bizottság vezetője felszólította a Penny Marketet akciójának azonnali visszavonására, és azt javasolta, hogy inkább akciós magyar tejjel csalogassák be a boltba a vásárlókat. A demonstrálók nevében ezt követően átadta a termelők petícióját az üzletlánc helyszínen megjelent képviselőinek. A termelők ezután a magukkal hozott dobozos tejeket tették le a logisztikai központ bejáratához.

További fotók az eseményről itt

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nevezzük diborkának! Dinnye-uborka hibrid a piacon

Kedvező előjelekkel kerül kereskedelmi forgalomba Olaszországban egy vadonatúj zöldség, a dinnye és az uborka hibridje. A Meloncella di Lecce névre hallgató újdonságot a San Rocco szövetkezetben termesztik 60 hektáron. A Leveranóban működő szövetkezetben az utóbbi évtizedben megduplázódott a különlegesség termesztése, mára eléri a 4000 tonnát és a cég forgalmának tekintélyes hányadát teszi ki.

Iskolatej, iskolagyümölcs – Jelentős uniós támogatás a következő tanévben is

Az európai uniós iskolaétkeztetési program keretében 2019 és 2020 folyamán EU-szerte több millió gyermek fog majd tejet, gyümölcsöt és zöldséget kapni, Magyarország 5,7 millió eurós támogatásban részesül.

Miniszteri biztos: a magyar agrárcégek egyre sikeresebbek az orosz piacon

Nagyszerű, hogy az embargó ellenére a magyar cégek sikerrel szerepelnek olyan orosz állami pályázatokon, amelyek lehetővé teszik a gazdasági együttműködést az uniós országokkal - jelentette ki Budai Gyula.

Milliárdokért sütögetünk a grillszezonban

Csaknem három és fél milliárd forintot költ el a lakosság május és augusztus között a grillszezon termékeire, azaz grillkolbászra, -sajtra és -fűszerre.

Pénteken kezdődik a Szőlő és klíma konferencia Kőszegen

Április 26-27-én ismét megrendezik Kőszegen a Szőlő és klíma konferenciát, ahol az éghajlatváltozásnak a szőlőre gyakorolt hatásáról és a lehetséges alkalmazkodási módokról lesz szó. Minden érdeklődőt várnak, regisztrálni vagy előre jelentkezni sem kell a részvételhez. Kőszegen a Szőlő jövésnek könyvében 1740-től vezetnek följegyzéseket a szőlő fejlődési állapotáról.

Hódmezővásárhely: az államtitkár együttműködést ígért

Megújult épületben, új infrastruktúrával körülvéve várta a már hagyományos díjátadóra a 26. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok szervezői csapata az érintett cégeket és újságírókat. A kiállítás idén az OMÉK társrendezvénye is.

Drasztikus esés a fagyasztott meggy kereskedelemében

Globális szinten 2018-ban 17,6%-kal csökkent a fagyasztott meggy kereskedelme a legfőbb termelő ország exportjának csökkenése miatt. A NAK piaci pillanatképe.

Ellenőrizetlen import

Spanyol- és Görögországból, illetve az EU-n kívüli országokból, közöttük főleg Albániából és Marokkóból tetemes mennyiségben özönlik olcsó szamóca az olasz piacra, ellehetetlenítve ezzel a délolasz termelőket.

A kereskedelmi háború helyett az ASP tesz be a szójának

A Kína és az Amerikai Egyesült Államok között zajló kereskedelmi háborúban veszíteni látszott a szója. Azonban úgy tűnik, ennél sokkal nagyobb veszély les rá: a Kínában tomboló afrikai sertéspestis járvány következtében visszaesik a kereslet, így lesz miért aggódniuk az amerikai gazdáknak.

Elő a naptárral: közeleg az év legnagyobb ökoturisztikai programja!

Javában zajlanak az előkészületei a Magyar Nemzeti Parkok Hete programjának, amelyen várhatóan idén is tömegek vesznek majd részt. Utánajártunk, mire számíthatnak azok, akik hazánk különleges természeti értékei közt szeretnék eltölteni szabadidejüket.