0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Kerítés a vírus ellen

Április 6-tól eltűnnek a kirándulást tiltó táblák a belgiumi erdőkből. Hónapról hónapra csökken ugyanis az afrikai sertéspestis (ASP) betegségben elpusztult vaddisznók száma az országban. Februárban 217, márciusban pedig már csak 83 fertőzött vaddisznót találtak az ország déli tartományának erdeiben.

A korlátozás feloldásának nagyon sokan örültek, de többen korainak érzik az intézkedést. Mert igaz ugyan, hogy jelentősen kevesebb elhullott vadra leltek ebben a hónapban, mint korábban, a helyzet azonban távolról sem megnyugtató.

Eddig 708 fertőzött vaddisznót találtak Belgiumban, de még az elmúlt héten is 40 új esetet jelentettek az Egészségügyi Világszervezetnek (OIE) az ország déli, Franciaországgal határos tartományából.

A legtöbb vírussal fertőzött állatot a korábbi kitörések miatt lezárt terület közelében találták, és néhányat ettől északra, ötöt pedig az Aubange közelében, Belgium délkeleti sarkában, Franciaország és Luxemburg közvetlen közelében.
Vagyis a vírus nem tűnt el, de az esetek számának jelentős csökkenése miatt a hatóságok úgy gondolták, április 6-tól a túrázók ismét birtokba vehetik az erdőket. Igaz, csak korlátozással, a kirándulók szigorúan csak az erdei utakat használhatják – közölte René Collin, valloniai mezőgazdasági miniszter a TVLux adásában.

Az ellentmondásos döntés sokféle reakcióhoz vezetett. Az idegenforgalmi szektorban üdvözölték a döntést, ellentétben azokkal az iparágakkal, amelyek kötődnek az erdőgazdálkodáshoz. A mezőgazdaságból élők sem igen örülnek, mondván az erdőkben még mindig jelen van a vírus, várni kellene a tiltások feloldásával.

A belga határral szomszédos Luxemburgban azt tervezik, hogy a közös határszakaszra kerítést építenek, hogy megakadályozzák a vaddisznók átjutását

– jelent meg a Luxembourg Times-ban. Az állategészségügyi határzár 8 km hosszú lesz, amit Steinfort településtől délre, Sterpenich és Clemency falvak közelében húznak majd fel. Luxemburgban egyébként eddig 131 vaddisznónál végeztek ASP szűrést, de a szerológiai vizsgálatok eredménye eddig minden esetben negatív volt.

Franciaország már meg is kezdte a kerítés építését a Belgiummal közös határrészen.

Az afrikai sertéspestis belgiumi megjelenése óta komoly védekezés folyik az országban, hogy megakadályozzák a vírus bekerülését, ennek része a vadak átjutását megakadályozó műszaki zár is.

ASP Lengyelországban és Romániában

Lengyelországban és Romániában is folyik a harc az afrikai sertéspestis visszaszorítására. Az OIE-nak küldött jelentésekben Lengyelország keleti részén észlelt újabb kitörésekről számoltak be, ahol a vírus nagyon aktívan jelen van már hosszú ideje. Ugyanez vonatkozik Romániára is, ahol az ország észak-keleti és délnyugati részéről jeleztek újabb eseteket. A beszámolók szerint Romániában az újabb kitörések helyszínei között két kis háztáji gazdaság is szerepel, egyikben 17, a másikban 2 állat hullott el.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/pigprogress.net