0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Az alpaka nem tud nyalni

Az alpaka gazdasági és hobbiálltaként is egyre kedveltebb hazánkban, már csak azért is, mert rendkívül tiszta állat. Olyannyira, hogy ha a nyáj egy pontot kiválaszt területén, az összes egyed oda vizel és trágyázik. Azonban időnként ezt a helyet megváltoztatják, így a vegetációnak van lehetősége újraélednie.

Egy-egy kifejlett egyednek naponta mintegy 5 liter tiszta vízre van szüksége, melynek mennyisége jelentősen változhat, leginkább az időjárás függvényében.

Ez az állat igen jól tűri a hideget, még mínusz 15 fokban is vidáman napozhat.

Viszont az erős napsütést és a nagy meleget igen nehezen viseli, már csak ezért is legyen számára biztosított egy három oldalról védett fészer.

Bár az alpakák köpéssel, rúgással alakítják ki maguk között a rangsort, az emberre teljesen veszélytelenek, feltéve, ha megfelelően, jól bánnak velük.

Az alpaka alaptakarmánya a széna, de legjobb, ha tágas kifutójukban kedvükre legelhetnek. Emellett igen fontos, hogy kapjanak naponta alpakatápot is, mely lényegében gabonafélékből és ásványi anyagokból áll.

Ez utóbbiak igen fontosak, mivel az alpaka nem tud nyalni, tehát nyalósót sem érdemes adni neki.

Érdekesség, hogy az újszülötteket sem tudja anyjuk letisztogatni, ezért jellemzően reggel jönnek világra, s a nap szárítja meg őket. Rossz, borús idő esetén a 11 hónapos vemhesség akár 1-2 héttel megnövekedhet. Általában egy utód jön világra 6-9 kilós testsúllyal, mely akár már negyed óra múlva követi anyját. Ez utóbbi hamarosan újra párzik, mivel az alpakák évente hoznak világra utódot. A fiatal alpakát ivaréréséig, azaz 1 éves koráig kriának nevezik, ezt követően a nőstényeket kancáknak, a hímeket pedig csődöröknek hívják. A kancákat már egyéves korban fedeztetik, míg a csődöröket csak 2,5 éves koruk után érdemes tenyésztésbe állítani.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság