0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Külföldi diákokat oktattak az AM KASZK iskoláiban

Az AM Közép-magyarországi Agrárszakképző Központ évek óta fogad külföldi diákcsoportokat és egyéni gyakorlaton résztvevőket az Erasmus+ program keretében. Az idei évben 64 diákot oktattak a központ tanárai 3 iskolában.

A Bercsényi Miklós (http://www.bercsenyisuli.hu/) iskolában tejipar, állatjólét és laboratóriumi gyakorlat témákban vettek részt török diákok az oktatáson, a tejipari képzésben résztvevők a Mártontej üzemében és fejőházában is tettek látogatást, így látva egy jól működő, zárt rendszerű cég napi működését.

A Varga Márton iskola (http://www.vmszki.hu/) profiljához illeszkedően térképészet, földmérés, üvegházak fenntartása, növényápolás témákban fogadta szintén a török résztvevőket. A gyakorlatnak itt is része volt a céges gyakorlat/üzemlátogatás, így a Füvészkertben a New Garden kertészetben és az ERTI-nél is szakmai látogatást tettek.

A Táncsics Mihály iskola (http://www.vacimezo.hu/) tangazdasága, Floch puszta kiváló lehetőséget biztosított arra, hogy a Törökországból érkező diákok a szarvasmarha tenyésztésről és az állatjólétről tanulhassanak.

Ezen kívül céges gyakorlatra, az Érsekvadkerti Agroméra Zrt. fogadott 7 francia diákot, akik főként a fejőházban dolgoztak, ezen kívül látogatást tettek több magyarországi gazdaságban, ahol új ismereteket szereztek.

A francia diákoknak a Táncsics Mihály iskolánk felújított kollégiuma biztosított ellátást és a kulturális programokat is az iskola szervezte számukra. A török diákcsoportoknak szállást és étkezést az iskolák nem tudnak biztosítani, így ezt egy közvetítő cég szervezi számukra, ahogy a szabadidős programokat is.

A tanulók rend szerint tanulni vágyó, lelkes fiatalok, akik először járnak Magyarországon.

A központnak a csoportok fogadásával több célja is van. Egyrészt szeretnék, ha a saját diákjaik minél több interkulturális élménnyel gazdagodnának, másrészt a tanárok bevonása kicsit kizökkenti őket a mindennapos oktatásból, más diákok tanításán keresztül új tapasztalatokat szereznek. A programba idén már 12 kolléga kapcsolódott be, akik szívesen vállalták a tanítási időn kívüli plusz órák megtartását.

A központ már 2004 óta szervez saját diákjai számára külföldi gyakorlatokat, emellett fontos, hogy más országok diákjait is vendégül lássák, így érkeztek már Finnországból, Németországból, Spanyolországból, Törökországból, Franciaországból is tanulók, akiknek az oktatásáért a központ más-más iskolája volt a felelős.

A külföldről érkező tanárok számára úgynevezett job-shadowing programokat is szerveznek, aminek keretében a külföldi tanárok tanulnak Magyarország oktatási rendszeréről, órákat látogathatnak és gyakorlati helyeket nézhetnek meg.

A szakképző központ 2017 óta szakképzési tanúsítvánnyal is rendelkezik, ami garantálja számukra a gyakorlatok minőségi megvalósítását évről évre.

A gyakorlatokról bővebb információ itt érhető el: www.kaszk.hu

Forrás: AM KASZK