0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Reflektorfényben a hiúz

Több tízezer embert ért el eddig a Vadonleső Program - jelentette ki Balczó Bertalan természetvédelemért felelős helyettes államtitkár az Év Emlőse programsorozat megnyitóján, szombaton a Magyar Természettudományi Múzeumban.

Balczó Bertalan az eseményen arra emlékeztetett, hogy a Vadonleső Program immár hat éve indította útjára az Év Emlőse kezdeményezést. A program célja, hogy ismert illetve kevésbé ismert, közkedvelt vagy épp babonákkal terhelt védett és fokozottan védett emlősfajainkon keresztül minél több emberhez jusson el a természeti örökségünk megőrzésének üzenete.

A helyettes államtitkár szerint:

megvédeni azt tudjuk, amit megismerünk és nem utolsó sorban megkedvelünk.

Hozzátette: a program első célfaja, az egyik legnépszerűbb védett kisemlősünk, a keleti sün volt. Őt követte az ürge, aztán a denevér, majd a mogyorós pele, tavaly pedig a földikutya kapta az Év Emlőse kitüntető titulust. Balczó Bertalan kiemelte idén az eurázsiai hiúzt, háborítatlan erdeink ritka nagymacskáját szeretnék minél több emberrel megismertetni, megszerettetni és nem utolsó sorban megőrzését elősegíteni.

Béres András a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. (HOI) ügyvezetője az eseményen arról beszélt, hogy az év folyamán nem csak a hiúz védelmére, hanem egyéb fajokra is felhívják a figyelmet.

A rendezvényen átadták a Természetvédelem Nagykövete kitüntetést, amit idén Szalóki Ágnes Liszt Ferenc-díjas előadóművész vehetett át. Az eseményen meghirdették a Vadonleső Program gyermekpályázatait is.

Forrás: AM Sajtóiroda