Back to top

Integrált atkakezeléshez timol kristály

Az integrált atka elleni védekezés következő lehetősége (az első a téli zárókezelés!) tavasszal vagy nyár elején van. A timol használata az egyik legelterjedtebb és a bioméhészetben is engedélyezett - akár tavasszal. Hatásmechanizmusa: megzavarja az atkát a megfelelő fiasítás megtalálásában. A receptet és alkalmazását lásd a cikkben!

Az atka elleni védekezés komplex folyamat, és hogyha az ember kihagy egy fázist, számítson arra, hogy az atka elleni kezelése nem lesz sikeres. Lásd: Egy sikertelen varroairtás tanulságai című cikket.  Ahhoz a  cikkhez annyit tennék hozzá, hogy a „kudarc” felismerése után foganatosított

óvintézkedéseim megmentették ugyan a méheket és minden családom áttelelt, de kb. 20 százalékuk 2-3,5 keretnyi méhecskére csökkent (NB keretméret), harmaduk 7-7,5 keretnyin maradt, a többség pedig 5,5-6 kereten volt február végén. 

A varroa elleni védekezés terén tavasszal korlátozott a méhész lehetősége, hiszen a hamarosan várható hordás és pörgetés eleve kizárja az erősebb vegyszerek használatát: szermaradvány keletkezhet a mézben, ami aztán a mézfogyasztó egészségére károsan hat. 

A timol használata viszont egy jó lehetőség. Bár inkább akácméz pörgetés után vagy nyáron kerül alkalmazásra, van, aki már tavasszal is alkalmazza.

A timol hatásmechanizmusa: megzavarja az atka szaglását és az nem találja meg a megfelelő méhlárvát, hogy abban szaporodhasson. Természetesen nem százszázalékos hatásfokkal érvényesül ez a mechanizmus, de arra jó, hogy korlátozzuk az atka szaporodását, amíg a következő sorozatkezelésre, oxálos tartós hordozó behelyezésére sor kerülhet.

A következő recept és módszer egy francia méhész könyvéből származik (Jean Riondet, La apiculture mois pas mois) és öt éven keresztül nekem jól bevált, kivéve tavaly, amikor meggondolatlanságból nem használtam, lásd a fent hivatkozott cikket.

Hozzávalók 60 lapkához (vagyis 60 családhoz- más családszámhoz arányosan kell meghatározni a mennyiséget:  60 db, 10x10x1 cm-esre szabott tűzőhab (virágosoknál kapható) –

én helyette 10x10 cm-es filcet használok (méteráruboltban kapható), mert szerintem a tűzőhab apró szemcséi belekerülhetnek a mézbe!

– 1 liter denaturált szesz, 1 kg timol kristály, 50-100ml-es fecskendő, megfelelő edény a keveréshez.

Családszám

Timol kristály gr

Denaturált szesz

60 család

1000 gr

1000 ml

30 család

500 gr

500 ml

10 család

165 gr

165 ml

A denaturált szeszben feloldjuk a timol kristályt, majd  30-30 millilitert adagolunk egy-egy filcbe vagy tűzőhabba. A filcekből/tűzőhabból hagyjuk elpárologni az alkoholt (naptól védett helyen!) – a helyiség hőmérsékletétől függően ez egy napot is igénybe vehet- majd a filceket jól záró dobozban tároljuk, míg belehelyezzük a kaptárakba.

Családonként egy filcet használunk fel úgy, hogy a filclapkát/tűzőhabot kettévágjuk és a fészekre két oldalt középtájon rátesszük. Ne lógassuk a keretek közé és ne tegyük a bejárat közelébe. Jó tudni, hogy alkalmazása rablást okozhat, Hordástalan időben fokozottan figyeljünk a használatára. A leginkább alkalmazható 10-25 Celsius fok között.

Figyelem: ha úgy döntünk, hogy akác előtt alkalmazzuk, a timolos lapkákat hordás beindulása előtt vegyük ki. Eddigi tapasztalataim szerint, ha bentfelejtettem, enyhén megérződött a repce vagy akácmézen.

Idővel ez az enyhe illat a mézben persze csökken, de inkább ne kockáztassuk mézünk minőségét. Pörgetés után a lapka visszahelyezhető. Ügyeljünk arra, hogy a kivételkor egy jól záró dobozban tároljuk, hogy a timol ne párologjon el. Visszzahelyezés esetén a bennlévő timol függvényében még hetekig kifejtheti hatását. Azt hogy  mennyi hatóanyag van még a lapkában úgy állapíthatjuk meg, hogy a súlyát egy kis konyhamérlegen összevetjük egy timollal át nem itatott filccel/tüzőhabbal.

A timollal kapcsolatban is érvényes, hogy megbízható helyről szerezzük be és helyesen tároljuk!

Timolos lapkák behelyezése a kaptárba a fészek fölé

Timol és denaturált szesz elegyítése

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nem csak állva alszanak: a lovak pihenési szokásai

Mint minden élőlénynek, a lovaknak is szükségük van pihenésre, alvásra. Megdöbbenve tapasztaltam, hogy sokszor lótulajdonosok sincsenek teljesen tisztában azzal, mikor pihen egy ló, és mikor van baja. A laikusok pedig végképp képesek pánikba esni egy fekvő ló láttán.

Méhkockázati monitoring program: szigorúbb ellenőrzés, több mintavétel

Nyolcadik éve zajlik a méhkockázati monitoring program az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) együttműködésében. A vizsgálat a korábbi években méhmérgezéssel érintett körzetekben alkalmazott növényvédelmi technológia hatósági ellenőrzésére irányul. A tavalyi nagy számú méhpusztulásos eset miatt 2019-ben emelt mintaszámmal folytatódik a program.

Miért dorombolnak a macskák?

A macskák általában akkor dorombolnak, ha simogatjuk őket. Azonban a dorombolás nemcsak az elégedettség jele, hanem egy kommunikációs forma is, ami sokkal bonyolultabb, mint azt idáig sejtettük.

Kecsketartás: az egészséges állatokat is megviseli a klímaváltozás

Korábbi cikkeimben már sok mindenre kitértem, elsősorban arra, hogy miért és hogyan tudjuk a klímaváltozást kecskésként a „javunkra” fordítani. A legfontosabb azonban kimaradt… A klímaváltozással járó hirtelen és kiszámíthatatlan időjárás-változások, frontok, hatalmas megterhelést rónak az állat szervezetére, még akkor is, ha egészséges állatokról van szó.

A belföldi sertéshúsfogyasztás kompenzálhatja az afrikai sertéspestis okozta kiesést

A sertéshús fogyasztásának magyarországi ösztönzése mellett fontos a szakmai tapasztalatok átadása, és a belföldi fogyasztás emelkedése az, ami ellensúlyozhatja az afrikai sertéspestis okozta kiesést - hangzott el az Agrármarketing Centrum (AMC), az Agrárminisztérium (AM) és a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) Merre tovább sertéságazat? című konferenciáján csütörtökön Budapesten.

Új antibiotikumok nyerhetők a halakból

Az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia egyre növekvő gondot jelent, és szakértők szerint bekövetkezhet az a helyzet, hogy egy egyszerű fertőzés is életveszélyes lehet. A legújabb kutatás szerint új antibiotikumok találhatók a fiatal halak külsejét bevonó halnyálkában.

Termelni csak egészséges állattal: a bélflóravizsgálatok új korszaka

A bélflóra fontos funkciót tölt be haszonállataink életében, megannyi módon kapcsolódik és „kommunikál” az állat szervezetével, lényeges szerepe van a megfelelő immunrendszer kialakításában. Termelni csak egészséges állattal lehetséges, igaz ez az általános tétel a bélflórára is.

Kötelező, de jól felfogott érdekünk is a beporzó rovarok védelme

Gyümölcsfáink virágoznak: a mandula és a kajszi ugyan már elvirágzott, de mások még csak most kezdik bontogatni szirmaikat. Ahhoz, hogy a virágokból termés legyen, gyümölcsöseink nagy részénél beporzó rovarokra van szükség, akiknek egészségéért felelősek vagyunk.

Egyszerűbbé vált a jelentkezés az online ASP járványügyi képzésre

Egy nemrég zárult fejlesztésnek köszönhetően immár önállóan is regisztrálhatnak a vadászok a Nébih Távoktatási Rendszerébe. Az új funkcióval még egyszerűbbé vált az online ASP járványügyi képzés teljesítése. A gördülékeny egyéni regisztráció érdekében a hivatal részletes útmutatót is készített a folyamatról.

Bill Gates baromfitenyésztési kampánya világszerte hullámokat kavar

Bill Gates, a Microsoft társalapítója baromfitenyésztéssel számolná fel az éhezést és a szegénységet. Elképzelései azonban szerte a világban komoly vitákat szítottak, még azokban az országokban is, amelyeket jelentős összegekkel támogat. Az üzletember azonban nem hátrált meg, kutatásokat támogat, hogy a termelés növelése mellett az élelmiszerbiztonság is javuljon.