0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Újabb parazita állhat a növényvédelem szolgálatába

Az őszi sereghernyó Afrikában 200 millió ember élelmiszerbiztonságát veszélyezteti, és nemrég Ázsiában is felbukkant. Azonban egy apró parazitoid darázs, a Telenomus remus a sarkában van ennek a falánk kártevőnek: már öt helyről is előkerült Afrikában.

Dr Marc Kenis, a Kockázatelemző és Inváziós Ökológiai Intézet vezetője a svájci CABI Központban egy hét ország tudósaiból álló csoporttal vizsgálta a Telenomus remus parazitoid darazsat, és megállapították, hogy remek lehetőség a biológiai védekezésre Afrikában az őszi sereghernyóval szemben.

A tudósok már meg is erősítették, hogy a parazita jelen van Beninben, Elefántcsontparton, Kenyában, Nigériában és Dél-Afrikában. Ehhez DNS analízist és morfológiai megfigyeléseket végeztek a CABI Eghamban található laborjaiban és a londoni Természettudományi Múzeumban. Javaslatuk alapján

be kellene venni ezt a fajt a biológiai védekezésbe oly módon, hogy az amerikai kontinensről lárvaállapotú példányokat hoznak be.

Az őszi sereghernyó Afrikában 12 országban okoz gondot, és akár 20,6 millió tonnás terméskiesést is képes okozni éves szinten.

Kenis elmondta: „A rovarirtószerek gyakori és széleskörű alkalmazása nem fenntartható hosszútávon, emellett növeli az élelmiszerek előállítási költségét, negatív hatással van a biodiverzitásra, a környezetre, illetve a termesztőkre, valamint a fogyasztókra nézve is egészségügyi kockázatokat rejt. A biológiai védekezés lehetőséget ad arra, hogy gazdasági és környezetvédelmi szempontból is biztonságosabb megoldást alkalmazzanak a szintetikus vegyszerekkel szemben, melyeket jelenleg használnak az őszi sereghernyó ellen.”

„Ennek következtében számos biológiai védekezést is megvizsgálunk, beleértve a Telenomus remust, ami az őszi sereghernyó petéit parazitálja Amerikában, ahol szintén egyre gyakrabban használják az említett darázsfajt a biológiai védekezésnél.”

„Nagyon fontos, hogy visszafogjuk a veszélyes szintetikus vegyszerek használatát, és kifejlesszünk, valamint elterjesszünk egy bizonyítottan hatásos és fenntartható technológiát az sereghernyó ellen.”

A kutatók hangsúlyozzák, hogy egyelőre nem tudni, hogy és mikor érkezett a Telenomus remus Afrikában, de véleményük szerint az őszi sereghernyó megjelenése előtt már megjelent. Ezt egy Kenyában, 1988-ban gyűjtött példány igazolja. Valószínűleg továbbra is észrevétlen maradhatott volna, miközben más fajokon élősködik, mivel a felnőttek igen aprók, és morfológiai szempontból nehéz megkülönböztetni más fajoktól.”

Kenis hozzátette, hogy

„Latin Amerikában a Telenomus remus kiengedése kukoricaföldeken 80-100 százalékos parazitáltságot eredményez, ami teljesen kontroll alatt tartja az őszi sereghernyó populációját.”

„A legfőbb kihívás a parazitoid elterjesztésében, hogy olyan terméket hozzanak létre, amit az afrikai gazdák is megengedhetnek maguknak. A természetes gazdaállatok tenyésztése igen költséges, azonban ki lehet fejleszteni mesterséges gazdákat is.”

Forrás: www.sciencedaily.com