0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Jól jött az eső, de még kell a csapadék

Nagyon várták a zöldségtermelők is a péntekre beharangozott és meg is érkezett esőt, pedig az eddigi aszály egyelőre nem okoz különösebb gondot – mondta a Világgazdaságnak Ledó Ferenc.

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a Világgazdaságnak kiemelte, hogy április első feléig gyökérzöldségek (csaknem 5 ezer hektár), hagymafélék (2 ezer hektár) és zöldborsó (mintegy 20 ezer hektár) került a földbe.

A korai vetésű növények mintegy 80 százalékát öntözik – bár a zöldborsónál némileg kisebb ez az arány –, és az aszályt jobban átvészelték, mint az őszi vetésű szántóföldi növények.

A szabadföldi zöldségek – amelyek közül különösen jelentős a csemegekukorica és a dinnyefélék – vetése, palántázása április közepén kezdődik, nekik kifejezetten jól jött a hét végi eső, de a vetés utáni egy-másfél hétben is szükségük lesz csapadékra, hogy kikeljenek. A termelők sikeressége tehát nagyban múlik a következő egy hónap időjárási viszonyain is – tette hozzá Ledó Ferenc.

Érzékelve a szokásosnál korábbi öntözési igényt, a FruitVeB jelezte elsőként, hogy meg kellene hosszabbítani az öntözési időszakot, amely alatt a gazdálkodók kedvezményesen jutnak öntözővízhez. Ez meg is történt, és a korábbi április 15. helyett már március 1-jén megkezdődött ez az időszak, és szeptember 30. helyett október 31-ig tart.

Forrás: Világgazdaság