Back to top

Mezőgazdasági gépésztechnikus-jelöltek csapnak össze Vépen

Tíz magyarországi mezőgazdasági szakiskola 18 mezőgazdasági gépész-technikus tanulója, az ország legjobb leendő szakemberei mérik össze tudásukat és ügyességüket a hétfőn kezdődött, és két napon át tartó Mezőgazdasági Gépésztechnikus Országos Szakmai Tanulmányi Verseny döntőjén, Vépen, AM DASZK Vépi Mezőgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumában.

Farkas Sándor: Az új, korszerű technológiák működtetetéséhez magasan képzett, szakmájuk iránt elhivatott szakemberekre van szükség
Farkas Sándor: Az új, korszerű technológiák működtetetéséhez magasan képzett, szakmájuk iránt elhivatott szakemberekre van szükség
Fotó: Pap Edina
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett eseményt az Agrárminisztérium és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatja.

Az országos döntő ünnepélyes megnyitóján Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese elmondta, hogy korszakváltás zajlik a magyar agráriumban, a technológiai fejlődés mellett a generációváltásra is szükség van. Hangsúlyozta, hogy a jövő mezőgazdasága gépesítés, sőt precíziós gazdálkodás, automatizálás és robottechnika nélkül elképzelhetetlen.

Ám az új, korszerű technológiák működtetéséhez magasan képzett, szakmájuk iránt elhivatott szakemberekre van szükség.

Tíz magyarországi mezőgazdasági szakiskola 18 mezőgazdasági gépész-technikus tanulója versenyez az országos döntőben
Tíz magyarországi mezőgazdasági szakiskola 18 mezőgazdasági gépész-technikus tanulója versenyez az országos döntőben
Fotó: Pap Edina
A mezőgazdaság jövője a mezőgazdasági szakképzésben tanuló fiatalok kezében van, akik rutinosan kezelik az okoseszközöket, beleszülettek a modern technológiák világába. Farkas Sándor hangsúlyozta, hogy mindaz, aki ma mezőgazdasági gépésznek tanul, jó szakmát választott, és akár technikusként, akár magasabb szintű végzettséget szerezve mérnökként dolgozik majd az ágazatban, felívelő szakmai életpálya áll előtte. Így minden versenyző, aki a mostani döntőben indul, nyer, bármilyen helyezést is érjen el. Az Agrárminisztérium mindent megtesz azért, hogy a mezőgazdaság művelése újra népszerűvé váljon, és minél több fiatal válassza ezt a szakmát.

Hollósi Éva: Nemcsak a diákoknak, hanem a szakoktatóknak is ismerniük kell a modern technikákat
Hollósi Éva: Nemcsak a diákoknak, hanem a szakoktatóknak is ismerniük kell a modern technikákat
Fotó: Pap Edina
Hollósi Éva, az AM DASZK Vépi Mezőgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma igazgatója köszöntőjében elmondta, hogy az intézmény rendszeresen megszervezi a mezőgazdasági gépész szakma kiváló tanulója versenyt, az Országos Szakmai Tanulmányverseny döntőjét azonban most első ízben tarják Vépen. Hangsúlyozta, hogy nemcsak a diákoknak, hanem a szakoktatóknak is ismerniük kell a modern technikákat, így amíg a tanulók versenyeznek, a pedagógusok szakmai továbbképzésen, gépbemutatón és gyárlátogatáson vesznek részt

Az igazgató asszonytól megtudtuk, hogy a vépi szakiskola kilenc végzős gépésztechnikus diákja közül egy versenyez a mostani döntőben. A döntő hétfő délutáni elméleti szóbeli számonkéréssel vette kezdetét, amin mezőgazdasági erő- és munkagépek, mezőgazdasági és gazdálkodási ismeretekből adnak számot tudásukról a versenyzők. A keddi gyakorlati versenyrészben fémmegmunkálás, erő- és munkagépkapcsolatok, munkagépek beállítása, illetve szántás lesz a feladat.

Szerda délelőtt pedig kiderül, hogy ki Magyarországon a legképzettebb és legügyesebb mezőgépész-technikus jelölt. Az eredményről mi is beszámolunk.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Két évtizede együtt a korszerű mezőgazdaságért

Húsz esztendeje, azaz 1999. május 19-én alakult meg a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége. Jubileumi közgyűlésüket április 17-én Gödöllőn, a SZIE Gépészmérnöki Karának Tudástranszfer Központjában tartották.

Szakmai kirándulás a dél-alföldi farmokra

2019. április 12-14. közötti országjáró szakmai kiránduláson vettek részt az Egyetemi Fiatal Gazda Klubok tagjai. Több, különböző tevékenységet folytató gazdaságot látogattak meg.

Mobil borfogyasztási szokások: vásárlást segítő applikációk

A borvilág dinamikus terület, folyton mozgásban és változásban van. A Bloomberg 2018-ban végzett felmérést a trendeket keresve, és érdekes megállapításokat tett.

Tovább növelte teljesítményét a német mezőgépipar

A VDMA Landtechnik (Német Gépgyártók Szövetségének Mezőgépszekciója) által készített éves jelentés szerint a német mezőgépipar az elmúlt három évben jelentősen – évenként 9,6 százalékkal – növelte a termelését. Tavaly 8,628 milliárd euró értékben állított elő traktorokat és mezőgazdasági gépeket.

Változatlan forgatókönyv: a szakestély

A selmeci diákhagyományok jelenleg is élő rendezvényét, a szakestélyt lázas előkészület előzi meg, amit a Major domus irányít. A terem lefoglalása, berendezése, a névre szóló meghívó, az úgynevezett invitáló czédula szétküldése, a sör megrendelése, a zsíros kenyerek elkészítése, a leendő tisztségviselőkkel való egyeztetés után elérkezik a várva várt pillanat.

Így keltettek nagy hírverést az agrárszakmáknak

Mint arról beszámoltunk, véget ért az I. Agrár Szakma Sztár Fesztivál, amelyet a jó hangulat és a feszült pillanatok egyaránt jellemeztek. A hagyományteremtő célú rendezvényen alaposan körbenéztünk – következzenek bővebb tapasztalataink.

Üzembe állt az országos jégkármérséklő-rendszer

Üzembe helyezte 2019. április 15-én az országos jégkármérséklő-rendszert a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, amelyet az Agrárminisztériummal közösen működtet. Tavaly, működésének első évében a rendszer több tízmilliárd forintnyi kárt előzött meg, megóvva a mezőgazdaságot, a lakossági, ipari és állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat.

A mezőgazdaság aranytartaléka az ifjúság

Elsőször rendezi a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara nyolc agrárszakterület országos versenyének döntőjét a Hungexpo Vásárközpontban az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával. Az Agrár Szakma Sztár Fesztiválon emellett 20 agrárszakma mutatkozik be, és ezzel pályaorientációs célokat is szolgál.

Élénkülő agrárkapcsolatok Szerbia és Magyarország között

Kétoldalú egyeztetést folytatott Nagy István agrárminiszter Goran Trivan, szerb környezetvédelmi miniszterrel, valamint Branislav Nedimović szerb mezőgazdasági, erdő- és vízgazdálkodási miniszterrel az ötödik Magyar - Szerb Kormányzati Csúcstalálkozón, Szabadkán.

Hazai ízekben idén ismét a zalaegerszegi szakiskola győzött

A 2019. évi sertéshús-fogyasztás ösztönző kampány „Hazai ízek, hazai asztalokon” című szakképző iskolai szakácsversenyén a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Báthory István Szakgimnázium és Szakközépiskola csapata szerezte meg az elsőséget.