Back to top

Malomlabor a hátizsákban

Néhány gabonaszemből, őrlés nélkül, pillanatok alatt megadja a legfontosabb beltartalmi értékeket a legújabb fejlesztésű, kézben elférő, mini labor. A gyorsaság és a minőség pedig komoly gazdasági előnyöket jelenthet a termelőnek.

Sikért, nedvességet és keményítőtartalmat is mér a Geoteam dán cég által piacra dobott Grainsense készülék.

Az optimális aratási időpont megválasztására és a legfontosabb malmi minőségi paraméterek megállapítására kifejlesztett készülék akár egy táskában is elfér, így akár kint a szántóföldön is vizsgálhatók a gabonafélék beltartalmi értékei.

A készülék működési elve megegyezik a takarmány-, illetve élelmiszergyártásban használt ipari mérőberendezésekével, a gyártó szerint azonban ez az első olyan kézi méretű eszköz, amivel akár a termelők is megmérhetik gabonájuk vagy egyéb terményük fehérje, nedvesség, olaj- és szénhidráttartalmát. A vizsgálathoz mindössze néhány gabonaszemre van szükség – őrlés nem szükséges –, majd kb. 30 másodperc alatt meg is van az eredmény. A készülék segítségével így akár már az aratás előtt osztályozható a termés, ami a kenyérbúza, illetve a sörárpa betakarítása esetén rendkívül fontos lehet, és komoly gazdasági előnyt jelenthet a gazdáknak.

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu/geoteam.dk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gluténmentes ételek az éttermekben?

Az élelmiszerekben még egy egészen kis mennyiségű glutén is gondot okoz a lisztérzékenységtől szenvedők számára, és az éttermek azok, ahol a legnehezebb elkerülni a glutén fogyasztását.

Megtizedelte a gabonatermést az aszály Dél-Európában

Itthon egymillió tonnával kisebb lesz az idén az őszi kalászosok hozama, de Spanyolországban, vagy déli szomszédainknál sem jobb a helyzet a MARS jelentése szerint. Az európai átlag viszont jobb évet sejtet, mint 2018.

Online térképen kapcsolják össze a gazdákat a legközelebbi malommal

Egy interaktív térképet indítottak el az Egyesült Királyságban annak érdekében, hogy a gazdák megtalálják a hozzájuk legközelebbi gabonamalmot, így maximalizálni tudják az őrlés után a bevételüket.

Már lehet vetni a Dunántúlon a hétvégi esőnek köszönhetően

Már lehet vetni a Dunántúlon a hétvégi esőzésnek köszönhetően, ugyanakkor a csapadékhiány az Alföldön hátráltatja a tavaszi szántóföldi munkákat - közölte a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke hétfőn az MTI érdeklődésére.

Hajdina: sikernövény a láthatáron

A Kárpát-medence legtöbb táján ma már sokaknak törni kell a fejüket a hajdina szó hallatán. Kivételt jelent ez alól Kárpátalja, mert itt a legtöbb háztartásban ez a gabonaféle, illetve a belőle készülő ételek a főmenüben szerepelnek.

Laborhúst akarnak előállítani

Több mint félmilliárd dollárt fektet be élelmiszergazdasága modernizálásába Szingapúr, amely egy sor sci-fibe illő technológiai fejlesztést is magába foglal – például laborokban tenyésztett hús előállítását is.

Az aszály miatt drágábbak lehetnek az élelmiszerek

A hét közepétől ugyan esős időt jelez a meteorológia, de ez a csapadék legföljebb a katasztrófa elhárításra lesz elegendő. A gazdák már egy átlagos termésnek is örülnének.

A kukoricának köszönhető az ukrán gabona rekord

Ukrajnában rekordmennyiségű, 70,1 millió tonna gabona került a tárolókba tavaly az egy évvel korábbi 61,3 millió tonna után.

A gabonakivitel rontotta az egyenleget

Több mint tíz százalékkal esett az agrár- és élelmiszeripari termékek külkereskedelmi egyenlege tavaly, pozitív viszont, hogy a feldolgozott termékek aránya az alapanyagexport csökkenésétől függetlenül is emelkedik.

Glifozát az ivóvízben?

Immár másodszorra mondta ki egy amerikai bíróság, hogy a glifozát nevű gyomirtó rákkeltő. A világszerte ismert növényvédő szert idén januártól az ivóvízben is kötelezően vizsgálni kell. Mit kell tudni a glifozátról, miért veszélyes, és hogyan vizsgálják?