0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Szobatiszta tehenek?

A teheneket nem könnyű megtanítani arra, hogy WC-t használjanak, de egy holland befektető a környezeti károk mérséklése érdekében egy új tehén toalettet készített. A tesztek egy hollandiai farmon indultak el egy olyan szerkezettel, amely az egy tehén által naponta átlagosan termelt 15–20 liter vizeletet gyűjti össze.

Egy olyan országban, mint Hollandia, amely az Egyesült Államok után a második legnagyobb mezőgazdasági exportőr, a tehenek vizeletéből rendkívül sok ammónia szabadul fel.

A vécé működése igencsak ötletes, valójában egy doboz, amit a tehén mögé helyeznek, elől pedig van egy vályú az állat takarmányozására.

Miután az állat befejezte az evést, egy robotkar stimulál egy tőgy alatti ideget, amitől a tehénnek vizelési ingere támad.

A tehenek megszokták ezt. Felismerik a dobozt, felemelik a farkukat és beletalálnak. A tehén WC-t jelenleg egy kelet-holland városhoz, Doetinchemhez közeli gazdaságban tesztelik, és a gazdaság 58 tehene közül hét már megtanulta serkentés nélkül használni.

youtube://v/V_W6XqJncb4

 

Forrás: Magyar Mezőgazdaság/phys.org