Back to top

Bill Gates baromfitenyésztési kampánya világszerte hullámokat kavar

Bill Gates, a Microsoft társalapítója baromfitenyésztéssel számolná fel az éhezést és a szegénységet. Elképzelései azonban szerte a világban komoly vitákat szítottak, még azokban az országokban is, amelyeket jelentős összegekkel támogat. Az üzletember azonban nem hátrált meg, kutatásokat támogat, hogy a termelés növelése mellett az élelmiszerbiztonság is javuljon.

Imran Khan, Pakisztán miniszterelnöke is komoly viták kereszttüzébe került, miután ismertette a ’csirke-akciótervet’, melynek célja a szegénység csökkentése. Az amerikai milliárdos üzletember, Bill Gates azonban védelmébe vette a tervet, melynek lényege az, hogy tojást és baromfit adnak a vidéken, illetve falun élő asszonyoknak, hogy azok saját vállalkozást indíthassanak. Imran Kahn szerint a projektet már tesztelték, és a kormány a jövőben komoly anyagi segítséget is kíván nyújtani az asszonyoknak ahhoz, hogy minél gyorsabban beindíthassák a vállalkozásukat.

A baromfiudvarokból a tenyésztők és családtagjaik tápanyagban dús élelemhez jutnak, ráadásul a megmaradt csirkét és tojást el is tudják adni.

Vagyis a szegénység, az alultápláltság megszüntetése érdekében ez egy fontos lépés – tette hozzá Imran Kahn.

Ellenzéki politikai vezetők azonban azzal támadták a miniszterelnököt, hogy ezzel a lépéssel semmibe veszi Pakisztán dinamikus technológiai fejlődését, ők visszalépésnek bélyegezték meg az akciótervet.

Két éve Bill Gates már több fórumon felvázolta, hogy szerinte a baromfitenyésztés milyen előnyökkel járhat az elszegényedett családok számára. Ilyenek például az alábbiak:

  • a baromfi olcsón és könnyen tartható;
  • jó befektetés;
  • a tojás és a hús segíti a gyerekek egészséges fejlődését,
  • a vállalkozások által a nők szerepe erősödik.

Bill Gates eredeti projektjét a szakemberek az Egyesült Államokra készítették el, és csak később, az eredményeket értékelve kezdték el kidolgozni a fejlődő országokra vonatkozó alkalmazását. Az elmúlt két évben pedig már számos megvalósítás alatt álló baromfitenyésztési projektet támogatott az amerikai üzletember ebben a térségben.

A legutóbb 600 000 dollárral járult hozzá egy Mozambikban folyó kutatáshoz, mely a baromfihús és tojás, illetve a belőlük készült termékek által közvetített kórokozókat és a megelőzési stratégiákat vizsgálja.

A Bill és Melinda Gates Alapítványtól nyert hároméves pénzügyi támogatást az atlantai Emory Rollins Népegészségügyi Főiskola egy olyan projektre, melyben azt kutatják, hogyan lehetne megakadályozni a különböző hasmenéssel, hányással járó fertőzéseket, melyek főként a gyermeknél okoznak súlyos, kiszáradással járó megbetegedéseket.

A tanulmány segít majd azonosítani a szárnyasokkal összefüggésbe hozható, például az állati ürülékkel terjedő kórokozókat,

és kifejleszteni olyan stratégiákat, melyekkel korlátozni tudják ezen kórokozók megjelenését, illetve káros, betegséget előidéző hatását. Mert, bár az állati ürülék fertőzést előidéző szerepe és az emberi egészség közötti kapcsolat még nincs egyértelműen, részletekbe menően feltárva, az összefüggés egyértelmű. A szegényebb országokban rendszerint magas a (mind házi-, mind az ipari méretű) baromfitenyésztés aránya az állattenyésztési ágazatokon belül, de a statisztikák szerint nagyon magas a hasmenéssel járó megbetegedések száma is, különösen a gyermekek körében.

Karen Levy, a kutatás társvezetője szerint az élelmiszer-előállítási folyamat egészét vizsgálják, a tojás beszerzésétől kezdve egészen a csirkék elhullásáig, illetve a tetemek megsemmisítéséig. A cél, hogy azonosítsák azokat a területeket, amelyek a legveszélyesebbek, a legkockázatosabbak a gyerekekre nézve.

Becslések szerint ugyanis évente több mint 100 000 haláleset oka a campylo baktérium és a nem tífuszos szalmonella fertőzés, és a világszerte regisztrált, leginkább gyerekeket érintő, hasmenéses megbetegedések a halálesetek 14 százalékát adják.

Ha a kutatók az élelmiszerbiztonság növelésével új utakat találnának az említett fertőzések megfékezésére, azzal a harmadik világ, alacsonyabb jövedelmű országainak is sokat tudnának segíteni, hogy a gyermekek ott is egészségesebben tudjanak felnőni.

Forrás: 
Poultry World/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A kereskedelmi háború helyett az ASP tesz be a szójának

A Kína és az Amerikai Egyesült Államok között zajló kereskedelmi háborúban veszíteni látszott a szója. Azonban úgy tűnik, ennél sokkal nagyobb veszély les rá: a Kínában tomboló afrikai sertéspestis járvány következtében visszaesik a kereslet, így lesz miért aggódniuk az amerikai gazdáknak.

Kihajózik a Balatoni Kör

Rendhagyó helyszínre talált a Balatoni KÖR által életre hívott télen-nyáron nyitva tartó Balatont hirdető 2018/2019-es Gasztropiknik. A rendezvénysorozat utolsó állomása stílusosan a Balaton közepe lesz, ahol a pompás élőzene kiséretében elfogyasztott finom ételek-italok mellett bemutatásra kerül a legújabb Kóstold körbe kiadvány is.

Villamossal szállíthatják házhoz az élelmiszert?

Az úgynevezett „utolsó mérföldek” mindenkinek feladják a leckét, aki házhoz szállítással foglalkozik. Frankfurtban ígéretes megoldásnak tűnik a villamosközlekedés bevonása a kiszállításba azzal együtt is, hogy pusztán a kötött pályára nem lehet alapozni.

Csúszásmentes, hűthető, fűthető padlóelemek

Különleges padlóborításokat, fűtött és hűtött rácspadozatot fejlesztett sertésistállókba a Fournier francia cég. A már szabadalmaztatott megoldás, a Modulo-Therm padozat lehetővé teszi az optimális hőmérsékletű - hűthető, fűthető - zónák tetszés szerinti kialakítását a sertésistállókban.

Rovarevő tyúkok és malacok?

A hagyományos, szójadara és halliszt alapú takarmány helyett rovarokból fedeznék a sertések és tyúkok növekedéséhez szükséges proteint, ehhez azonban nagy mennyiségben kell rovarokat termelni – ennek megvalósításán dolgozik három német felsőoktatási intézmény és egy kutatóintézet.

Nagy üzlet a feketególya-tenyésztés

A fekete gólya fenséges megjelenésével sokakat elkápráztat, nem véletlen tehát, hogy díszmadárként is megállja helyét. S mivel az utóbbi években gomba módra szaporodnak Földünkön a madárparkok, nem meglepő, hogy az irántuk való kereslet is jelentősen nőtt. Elsősorban Délkelet-Ázsia dinamikusan fejlődő országai a vásárlók, ott, ahol jelentős a turizmus.

Jó helyek a Dél-Balatonon

Bár rengeteg online felület ajánl utazási tippeket, mégis legszívesebben a helyiek tanácsát fogadjuk meg. Így sokszor olyan helyekre juthatunk el, egyedi élményeket szerezve, amelyekről az útikönyvek sem írnak.

Gluténmentes ételek az éttermekben?

Az élelmiszerekben még egy egészen kis mennyiségű glutén is gondot okoz a lisztérzékenységtől szenvedők számára, és az éttermek azok, ahol a legnehezebb elkerülni a glutén fogyasztását.

Támadásban a menyétfélék

A tavasz beköszöntével nemcsak galambjaink kezdenek el szaporodni, hanem az őket könnyen zsákmányul ejtő különféle kisragadozók is. Ezek nőstényei – anyai ösztöneiknél fogva – ilyenkor sokkal bátrabbak, vérmesebbek, hiszen próbálják utódaikat minél több táplálékkal ellátni. Nyugodt helyen akár fényes nappal is olykor láthatjuk őket, s ha nem vigyázunk, galambjaink is áldozatul eshetnek.

Egyre tudatosabban vásárolunk

Több felmérés azt mutatja, hogy a magyar vásárlók egyre tudatosabbak, sőt egyre inkább keresik a magyar termékeket - mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában.