0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Gránátalma – a világ egyik legegészségesebb gyümölcse

Még nem túl elterjedt hazánkban ez a külsőre almához hasonlító gyümölcs, pedig rendkívül egészséges. Háromszor magasabb az antioxidáns tartalma, mint a zöld teának, kiváló szíverősítő, gyulladáscsökkentő és rákmegelőző. Méltán került be a szuperételek közé.
Ezért érdemes gránátalmát fogyasztani!

1. Tele van fontos tápanyagokkal

A kemény héj alatt több száz mag rejlik a gránátalmában. Ezek tele vannak hasznos tápanyagokkal. Sok benne a C- és K-vitamin, valamint magas a kálium és a rost tartalma.

2. Erőteljes antioxidáns hatású

Háromszor erősebb a hatása, mint a zöld teának vagy a vörösbornak. Az egyik legerőteljesebb antioxidáns vegyülete a punicalagin. Többek közt ennek köszönhető rendkívüli egészségmegőrző hatása, méltán lett a szuperételek egyike.

3. Az egyik legjobb gyulladáscsökkentő

A szervezet krónikus gyulladása több veszélyes betegség forrása. Ilyen például a rák, a 2-es típusú cukorbetegség vagy az Alzheimer-kór. A gránátalma erős gyulladáscsökkentő, melyet nagyrészt a punicalagin antioxidáns hatásának köszönhet.

Kémcsőben végzett vizsgálatokkal kimutatták, hogy csökkenti a gyulladást az emésztőrendszerben, valamint az emlő- és vastagbélrákos sejtekben.

4. Segít a rák megelőzésében és gyógyításában

Laboratóriumi kutatások azt mutatják, hogy a gránátalma kivonat lassíthatja a rákos sejtek szaporodását, és akár el is pusztíthatja őket. Ezt a mellrák és prosztata rák esetében figyelték meg.

5. Csökkenti a magas vérnyomást

A magas vérnyomás szívrohamhoz vagy agyvérzéshez is vezethet. Komolyan kell venni. A gránátalma ebben is segítségünkre lehet.

Egy kutatás során a magas vérnyomással küzdő emberek két hétig minden nap megittak 150 ml gránátalmalevet. Jelentősen csökkent a vérnyomásuk.

6. Meggátolja a szív és érrendszeri betegségeket

A szívbetegség az egyik leggyakoribb oka a korai elhalálozásnak. A gránátalma fogyasztásával rugalmasan tarthatjuk az érfalakat, és a koleszterin lerakódást is meggátolhatjuk, ugyanis a gránátalma növeli a jó koleszterin szintjét (HDL), és csökkenti a rossz koleszterinszintet (LDL). Ezáltal csökken az érelmeszesedés és a szívroham esélye is.

7. Felveszi a harcot a baktériumokkal és gombákkal

A gránátalma baktérium- és gombaölő összetevőkkel is rendelkezik. Ennek köszönhető, hogy fel tudja venni a harcot például a Candida albicans élesztőgomba okozta Candida-fertőzéssel. Antibakteriális hatása a száj és a fogak egészségére is pozitív hatással van.

Hogyan pucoljuk meg a gránátalmát?

A gránátalma jótékony hatása megkérdőjelezhetetlen, az íze is finom. Miért fogyasztják mégis kevesen? Az igazság az, hogy nem egyszerű megpucolni ezt a gyümölcsöt. Íme egy kis útmutató, hogy egyszerűbben hozzáférjünk!

  • 1. Vágjuk le a gyümölcs tetejét
  • 2. A fehér hártyák mentén metsszük be több helyen a héját, vigyázva a magok épségére
  • 3. Helyezzük egy vízzel teli tál fölé, és feszítsük szét a gránátalmát
  • 4. Kanállal ütögetve vagy kézzel szedjük ki belőle a finom és egészséges magokat

Nem fontos vízzel teli edényt használni, kifejthetjük egy tányérra is, de tudni kell, hogy fröcsköl és nyomot hagy. A vizes megoldás kevesebb folttal jár.

youtube://v/ngiUEExl5iA

 

Forrás: healthline.com