Back to top

Termelni csak egészséges állattal: a bélflóravizsgálatok új korszaka

A bélflóra fontos funkciót tölt be haszonállataink életében, megannyi módon kapcsolódik és „kommunikál” az állat szervezetével, lényeges szerepe van a megfelelő immunrendszer kialakításában. Termelni csak egészséges állattal lehetséges, igaz ez az általános tétel a bélflórára is.

A bélflóra felborulása – az úgynevezett dysbiózis – vagy a patogén baktériumok felszaporodása a termelési mutatókat sok esetben negatívan befolyásolják, illetve humán közegészségügyi kockázatot jelentenek.

Évtizedeken keresztül antibiotikumokat etettünk az egészséges állatokkal is (hozamfokozó antibiotikumok) annak érdekében, hogy zavartalanul biztosítsuk a legjobb termelési eredményeket.

Az antibiotikumok széles körű alkalmazásának azonban vannak árnyoldalai, ezek közül a legjelentősebb az antibiotikum-rezisztenciák kialakulása.

Ezt felismerve az EU 2006-ban betiltotta az antibiotikumok hozamfokozóként való alkalmazását haszonállatainkban. Az antibiotikum-mentes takarmányozás következményeként viszont megnőtt a dysbiózisok, valamint a patogén mikrobák előfordulásának aránya. Emiatt ma nagyon nagy az igény olyan takarmánykiegészítőkre, amelyek a bélflóra támogatásán keresztül képesek az antibiotikum hozamfokozókat helyettesíteni.

A baktériumok azonosítása

A 2000-es évek elejéig a bélflóravizsgálatok lényegében az egyes baktériumok/baktériumcsoportok kitenyésztésén ala­pultak. Ennek a módszernek – mivel nem minden baktérium tenyésztéséhez lehet optimális körülményeket biztosítani mesterségesen –, az volt a hátránya, hogy

a bélflóra baktériumainak körülbelül a 40–60 százalékát lehetett vizsgálni. Az utóbbi évtizedben azonban nagy áttörést hozott a következő generációs szekvenálási technikák megjelenése és elterjedése.

Ezen módszerek nem a bélflóra élő baktériumainak kitenyésztésén alapulnak, hanem a mintában található bakteriális eredetű DNS-ek beazonosításán. Többféle következő generációs szekvenálási technika is létezik, ezek közös jellemzője, hogy a DNS-szálak megsokszorosítása párhuzamosan történik, így komplex minták azonosítására van lehetőség. A DNS-szálak sokszorosítása (PCR-reakció) után a DNS nukleinsav sorrendjét beazonosítja a szekvenátor, majd referencia adatbázis alapján történik az adott nukleinsav-sorrendekhez tartozó baktériumok beazonosítása. A kapott eredményeket többféle taxonómiai szinten lehet összehasonlítani (törzs, osztály, rend, család, nemzetség, faj), és százalékos arányban kerülnek kifejezésre. Egy saját kísérletünkben például az ábrán látható eredményeket kaptuk. A csirke éhbelében található baktériumainak 66 százaléka a Lactobacillaceae családba tartozik, míg ugyanez a család csak 2 százalékot tesz ki a vakbélben (ábra).

Egyedi különbségek

Kutatók a csirke vakbélflórájának időbeli alakulását vizsgálták. Azt találták, hogy az élet első napjaiban jelentős mennyiségű Proteobacteria és Firmicutes népesíti be az akkor még nagy mennyiségű oxigént is tartalmazó vakbelet. Pár nap elteltével a vakbél szigorúan anaerobbá válik, ezzel együtt eltűnnek a Proteobacteriak és helyüket a Bacteroidetes törzs tagjai veszik át.

Több kutatás is azt mutatta, hogy a vakbél flórája a csirke életének első 2–3 hetében jelentős változásokon megy keresztül, azután stabilizálódik.

A következő generációs szekvenálási technikák alkalmazásával láthatóvá vált az is, hogy a vakbél flórájában – összehasonlítva a vékonybél flórájával –, nemcsak nagyobb számú baktérium populáció található, hanem jóval több faj alkotja a baktériumközösséget. Érdekesség, hogy a csirke bélflóráját alkotó baktériumok összetételében még a hasonló körülmények között végzett kísérletekben is nagy egyedi különbségeket találtak.

Kapcsolat a takarmány-értékesítéssel

Egy kutatócsoport azt vizsgálta, hogy az antibiotikum- és probiotikum-etetés hogyan hat a csirke bélflórájának érésére.

Azt találták, hogy az antibiotikum-etetés késleltette, míg a probiotikum-etetés felgyorsította a végleges mikrobapopuláció kialakulását a kontroll csoporthoz képest.

Baromfiban is nagy népszerűségnek örvendenek a Lactobacillusokat tartalmazó probiotikum készítmények. A bélflórakutatások egyik fő irányvonala az olyan baktériumcsoportok beazonosítása, amelyek pozitív korrelációban állnak a takarmányértékesítéssel. Ellentmondó adatok állnak rendelkezésre arról, hogy a Lactobacillusok pozitív vagy negatív összefüggésben állhatnak-e a takarmányértékesítéssel. Egy ausztrál kutatócsoport olyan aspektusban vizsgálta a Lactobacillus nemzetség összefüggését a takamányértékesítéssel, hogy az egyes Lactobacillus fajok/törzsek arányait is vizsgálta. Eredményeik azt mutatták, hogy vannak olyan törzsek, amelyek pozitív (L. crispatus, L. reuteri), más törzsek pedig negatív kapcsolatban állnak a takarmányértékesítéssel.

Az antibiotikum hozamfokozók megfelelő kiváltásához tehát nagy előrelépést jelent, hogy a bélflóra változásainak vizsgálatához bevethetők a következő generációs szekvenálási technikák.

Molnár Andor, Farkas Valéria, Menyhárt László, Pál László, Such Nikoletta, Koltay Ilona, Dublecz Károly

A cikk a CEPI projekt keretében, 2019. 02. 14-én rendezett konferencia hasonló című előadásának rövid kivonata. A projekt az Európai Unió INTERREG V-A Ausztria-Magyarország 2014-2020 együttműködési programjának keretében valósul meg. A felhasznált irodalom a szerzőknél megtekinthető.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/15 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A kereskedelmi háború helyett az ASP tesz be a szójának

A Kína és az Amerikai Egyesült Államok között zajló kereskedelmi háborúban veszíteni látszott a szója. Azonban úgy tűnik, ennél sokkal nagyobb veszély les rá: a Kínában tomboló afrikai sertéspestis járvány következtében visszaesik a kereslet, így lesz miért aggódniuk az amerikai gazdáknak.

Csúszásmentes, hűthető, fűthető padlóelemek

Különleges padlóborításokat, fűtött és hűtött rácspadozatot fejlesztett sertésistállókba a Fournier francia cég. A már szabadalmaztatott megoldás, a Modulo-Therm padozat lehetővé teszi az optimális hőmérsékletű - hűthető, fűthető - zónák tetszés szerinti kialakítását a sertésistállókban.

Egyre népszerűbbek a növényi alapú húspótlók

Egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a húsfogyasztás csökkentésének irányába ható törekvések. Ennek megfelelően a vezető brit szupermarketlánc, a Tesco is kínál növényi alapú húspótló készítményekeket, amiket nagyobb áruházainak csomagolt hústermékei között helyez el.

Rovarevő tyúkok és malacok?

A hagyományos, szójadara és halliszt alapú takarmány helyett rovarokból fedeznék a sertések és tyúkok növekedéséhez szükséges proteint, ehhez azonban nagy mennyiségben kell rovarokat termelni – ennek megvalósításán dolgozik három német felsőoktatási intézmény és egy kutatóintézet.

Nagy üzlet a feketególya-tenyésztés

A fekete gólya fenséges megjelenésével sokakat elkápráztat, nem véletlen tehát, hogy díszmadárként is megállja helyét. S mivel az utóbbi években gomba módra szaporodnak Földünkön a madárparkok, nem meglepő, hogy az irántuk való kereslet is jelentősen nőtt. Elsősorban Délkelet-Ázsia dinamikusan fejlődő országai a vásárlók, ott, ahol jelentős a turizmus.

Egy rövid kilovaglás is aranyat ér a lónak

Egy új kutatás szerint már napi 25 perc kevésbé megerőltető mozgás is jótékony hatással lehet a lovak egészségére, függetlenül attól, hozzájárul-e a súlyvesztésükhöz vagy sem.

Támadásban a menyétfélék

A tavasz beköszöntével nemcsak galambjaink kezdenek el szaporodni, hanem az őket könnyen zsákmányul ejtő különféle kisragadozók is. Ezek nőstényei – anyai ösztöneiknél fogva – ilyenkor sokkal bátrabbak, vérmesebbek, hiszen próbálják utódaikat minél több táplálékkal ellátni. Nyugodt helyen akár fényes nappal is olykor láthatjuk őket, s ha nem vigyázunk, galambjaink is áldozatul eshetnek.

Nem segített a húsvét a tojástermelőkön

Nem változott a néhány héttel ezelőtti helyzet, idén húsvét előtt sok helyen csökkentek a tojásárak, ami az elmúlt évek tapasztalataiból kiindulva szinte példátlan - írta a Világgazdaság csütörtökön.

Nem csak állva alszanak: a lovak pihenési szokásai

Mint minden élőlénynek, a lovaknak is szükségük van pihenésre, alvásra. Megdöbbenve tapasztaltam, hogy sokszor lótulajdonosok sincsenek teljesen tisztában azzal, mikor pihen egy ló, és mikor van baja. A laikusok pedig végképp képesek pánikba esni egy fekvő ló láttán.

Folytatódott a termelői árak drágulása

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatója szerint februárban – 2018 második havához viszonyítva – a vágójuh kilónkénti ára 23 forinttal nőtt, a vágómarháé viszont 42, a vágósertésé 13, a vágóbaromfié pedig 4 forinttal olcsóbb lett. A nyerstejért ugyanannyit, az étkezési tojásért 1 forinttal fizettek kevesebbet, mint az elmúlt évben. A gabona 14,8 százalékkal került többe.