Back to top

Jánoshalmi diák a legjobb mezőgépész-technikus

Szerdán véget ért a Mezőgazdasági gépésztechnikus Országos Szakmai Tanulmányi Verseny döntője Vépen. Az első és a harmadik díj is Jánoshalmára, az AM KASzK Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumhoz került.

A szerdai zárórendezvényen adták át a díjakat, és számos cég és szervezet által fölajánlott különdíjakat. Elismerték a felkészítő tanárok munkáját is.

Majoros Ferenc: A korábbi évek összehasonlításában a mostani versenyen jóval magasabb színvonalon teljesítettek a fiatalok
Majoros Ferenc: A korábbi évek összehasonlításában a mostani versenyen jóval magasabb színvonalon teljesítettek a fiatalok
Fotó: Pap Edina
Majoros Ferenctől, a versenybizottság elnökétől megtudtuk, hogy a Mezőgazdasági gépésztechnikus Országos Szakmai Tanulmányi Verseny vépi döntőjébe a Gödöllőn, a Szent István Egyetemen tartott írásbeli első fordulóból 55 indulóból 18 versenyző jutott be. A döntő hétfő délután elméleti szóbeli számonkéréssel vette kezdetét, amin mezőgazdasági erő- és munkagépek, mezőgazdasági és gazdálkodási ismeretekből adtak számot tudásukról a versenyzők. A keddi gyakorlati megmérettetés három versenyrészből, fémmegmunkálásból, erő- és munkagépkapcsolat létrehozásból és működtetésből, valamit szántásból állt.

A szakember szerint a korábbi évek összehasonlításában a mostani versenyen jóval magasabb színvonalon teljesítettek a fiatalok.

A versenyzők közül kilencen teljesítettek összességében 71 százalék fölött, ők ezzel a helyezéssel, ötös osztályzattal technikusi minősítést szereztek.

A szakember elmondta, hogy a legnehezebb versenyszámnak, mint mindig, a szántás bizonyult, de versenybizottság tapasztalatai szerint ebben is egységes volt a diákok teljesítménye. Meglepően jó színvonalon teljesítettek a szóbeli részben.

A gyakorlati feladatok közül a fémmegmunkálásban és az erőgép-munkagép kapcsolatok kialakítása és működtetése versenyszámban születtek a legjobb eredmények.

Majoros Ferenc kiemelte a versenyhelyszínt biztosító vépi szakiskola szervezését. A KITE Zrt. jóvoltából John Deere traktorokkal dolgozhattak a versenyzők, a fémmegmunkálást új szerszámokat kaptak a tanulók. Hangsúlyozta, hogy a versenyzők fegyelmezetten végezték el a feladatokat, betartották a munkavédelmi előírásokat, vigyáztak a környezetükre, kíméletesen bántak az eszközökkel.

A sokoldalú szakmai tudással rendelkező mezőgépész technikusok nemcsak a mezőgazdaságban keresett szakemberek, hanem más ágazatok is szívesen fogadják őket, emelte ki a szakember.

Nagy esélyük van arra, hogy jó munkát találjanak. A versenyzők közül többen rendelkeznek gazdálkodó családi háttérrel, ebből kifolyólag gyakorlati tapasztalatokkal. Majoros Ferenc elmondta, hogy a hazai szakoktatási intézmények föl vannak készülve a jó szakemberek képzése, bár az eszközellátottságon lehetne még javítani, amire az Agrárminisztérium ígéretet is tett.

A Mezőgazdasági gépésztechnikus Országos Szakmai Tanulmányi Verseny idei döntőjét Hunyadi Ármin, a jánoshalmi AM KASzK Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, tanulója nyerte. Második helyezést ért el Hambalgó Ferenc, az AM KASZK Dr. Szepesi László Mezőgazdasági, Erdészeti Szakképző Iskolája és Kollégiuma diákja. Harmadik helyezett lett Kókai Dániel, szintén a jánoshalmi intézmény tanulója. Az Axiál Kft. által alapított vándorserleg is Jánoshalmára került.

A Mezőgazdasági gépésztechnikus Országos Szakmai Tanulmányi Verseny nyertesei. Középen balról jobbra Hambalgó Ferenc, Hunyadi Ármin és Kókai Dániel. Baljukon Orosz György, a NAK szakképzési referense, az országos szakmai tanulmányi verseny felelőse és Majoros Ferenc, a versenybizottság elnöke. Jobbjukon Hollósi Éva igazgató, Őri Aliz, a NAK Vas megyei igazgatója és Ágh Péter országgyűlési képviselő (Fotó: Pap Edina)

Hunyadi Ármin Kiskunmajsán él, családja gazdálkodással foglalkozik. 2017-ben szakmunkás tanulóként a mezőgazdasági gépészszakma kiváló tanulója versenyen szintén első helyezést ért el. Ez a siker ösztönözte arra, hogy érettségit szerezzen, majd technikustanulóként induljon az országos szakmai tanulmányversenyen. Tavaly pedig Kaposváron megnyerte a Nemzetközi Középiskolás Diák Szántóversenyt.

Örül, hogy a mostani eredménnyel egy hónappal korábban ért véget számára a tanítás, és mehet ki a földekre dolgozni.

Tanulmányait a Gödöllőn, a Szent István Egyetemen szeretné folytatni, majd vállalkozóként a mezőgazdaságból szeretne megélni.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a szervező AM DASZK Vépi Mezőgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma elismerő oklevelet, ajándéktárgyat, valamint a helyezésért járó emlékkupát ajándékozott az első három helyezettnek, valamint tárgyjutalomban részesítette a felkészítő tanárokat. Ezen kívül a NAK az első három helyezett versenyzőt meghívta a Hungexpón 2019. április 16-án megrendezésre kerülő Agrár Szakma Sztár Fesztivál záróünnepségére.

Forrás: 
magyarmezogazdasg.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Két évtizede együtt a korszerű mezőgazdaságért

Húsz esztendeje, azaz 1999. május 19-én alakult meg a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége. Jubileumi közgyűlésüket április 17-én Gödöllőn, a SZIE Gépészmérnöki Karának Tudástranszfer Központjában tartották.

Szakmai kirándulás a dél-alföldi farmokra

2019. április 12-14. közötti országjáró szakmai kiránduláson vettek részt az Egyetemi Fiatal Gazda Klubok tagjai. Több, különböző tevékenységet folytató gazdaságot látogattak meg.

Mobil borfogyasztási szokások: vásárlást segítő applikációk

A borvilág dinamikus terület, folyton mozgásban és változásban van. A Bloomberg 2018-ban végzett felmérést a trendeket keresve, és érdekes megállapításokat tett.

Tovább növelte teljesítményét a német mezőgépipar

A VDMA Landtechnik (Német Gépgyártók Szövetségének Mezőgépszekciója) által készített éves jelentés szerint a német mezőgépipar az elmúlt három évben jelentősen – évenként 9,6 százalékkal – növelte a termelését. Tavaly 8,628 milliárd euró értékben állított elő traktorokat és mezőgazdasági gépeket.

Változatlan forgatókönyv: a szakestély

A selmeci diákhagyományok jelenleg is élő rendezvényét, a szakestélyt lázas előkészület előzi meg, amit a Major domus irányít. A terem lefoglalása, berendezése, a névre szóló meghívó, az úgynevezett invitáló czédula szétküldése, a sör megrendelése, a zsíros kenyerek elkészítése, a leendő tisztségviselőkkel való egyeztetés után elérkezik a várva várt pillanat.

Így keltettek nagy hírverést az agrárszakmáknak

Mint arról beszámoltunk, véget ért az I. Agrár Szakma Sztár Fesztivál, amelyet a jó hangulat és a feszült pillanatok egyaránt jellemeztek. A hagyományteremtő célú rendezvényen alaposan körbenéztünk – következzenek bővebb tapasztalataink.

Üzembe állt az országos jégkármérséklő-rendszer

Üzembe helyezte 2019. április 15-én az országos jégkármérséklő-rendszert a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, amelyet az Agrárminisztériummal közösen működtet. Tavaly, működésének első évében a rendszer több tízmilliárd forintnyi kárt előzött meg, megóvva a mezőgazdaságot, a lakossági, ipari és állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat.

A mezőgazdaság aranytartaléka az ifjúság

Elsőször rendezi a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara nyolc agrárszakterület országos versenyének döntőjét a Hungexpo Vásárközpontban az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával. Az Agrár Szakma Sztár Fesztiválon emellett 20 agrárszakma mutatkozik be, és ezzel pályaorientációs célokat is szolgál.

Élénkülő agrárkapcsolatok Szerbia és Magyarország között

Kétoldalú egyeztetést folytatott Nagy István agrárminiszter Goran Trivan, szerb környezetvédelmi miniszterrel, valamint Branislav Nedimović szerb mezőgazdasági, erdő- és vízgazdálkodási miniszterrel az ötödik Magyar - Szerb Kormányzati Csúcstalálkozón, Szabadkán.

Hazai ízekben idén ismét a zalaegerszegi szakiskola győzött

A 2019. évi sertéshús-fogyasztás ösztönző kampány „Hazai ízek, hazai asztalokon” című szakképző iskolai szakácsversenyén a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Báthory István Szakgimnázium és Szakközépiskola csapata szerezte meg az elsőséget.