Back to top

Vigyázz, kész, almaritkítás!

A napokban kell elvégezni az alma vegyszeres termésritkítását, ha kiegyenlített méretű, darabos gyümölcsöt akarunk szüretelni. Intenzív ültetvényekben alapvető technológiai elem ez a beavatkozás, ami nagyrészt kiváltja a kézi ritkítás. Az Arysta LifeScience derecskei tanácskozásán a Bold Agro Kft. gyümölcsösében a helyi gyakorlatról is hallottunk részleteket.

Egy korszerű ültetvényben nagyon céltudatosan kell dolgozni, pontosan meg kell határozni a hozamot, a gyümölcsszámot, mondta előadásában Szentpéteri Tamás szaktanácsadó. A cél egy hektáron 60 tonna 75-85 milliméteres alma, amihez a mai szakmai közmegegyezés szerint egy folyóméteren 100 almát kell szüretelnünk. Ha tehát egy méter a tőtávolság, egy fán 100 alma legyen.

A gyümölcsritkítás első lépése tulajdonképpen a metszés, akkor állítjuk be a fákon a termőrügyek számát. Egy virágzatban 5-6 virág van, a legszebb almát a középső, úgynevezett királyvirágból kapjuk,

általában tehát az első kinyílt virág megtermékenyülése után kell valahogyan megakadályozni a többi gyümölcskezdemény kötődését, hogy egy virágzatból csak egy almát neveljünk.

Magyarországon is több gyümölcsritkításra alkalmas készítménynek van engedélye, a leggyakrabban az ammónium-tioszulfátot, az ATS-t használjuk, ami tisztán fizikai úton leperzseli a kinyílt virágok bibéjét. Ha meleg van, a királyvirág egy nap alatt megtermékenyül, nedves, hűvös időben 4-5 napra is szükség lehet ehhez. Nagyon kell tehát figyelni az ültetvényt a pontos időzítéshez. Tavaly például egy hét sem telt el a fővirágzás és a sziromhullás között, máskor 24-25 nap is volt ez az időszak.

Elsőként a királyvirág nyílik
Fotó: Horváth Csilla
Az ATS Agro Flo adagja nagyon változó a különböző fajták esetében, lehet 13 vagy 29 liter hektáronként. A nehezen ritkítható fajtáknál ethrelt is adjunk az ATS-hez a biztos hatás kedvéért. A készítményt 15-22 °C-on, száraz időben használjuk, nedves lombon perzselést okozhat.

Általában kétszeri kezelés elég az almaritkításhoz, ha mégsem sikerült, a 8-14 milliméteres gyümölcskezdeményeket benziladeninnel tudjuk leválasztani a fáról. Ez a Globaryll 100 készítmény hatóanyaga, amiből 1-1,5 literre van szükség egy hektáron. Hatását ez is meleg időben fejti ki, és az is kell hozzá, hogy a királyvirágból kötődött termés tömege jóval meghaladja a többiét. A Granny Smith például hajlamos egyforma terméskezdeményeket nevelni, nem is lehet benziladeninnel ritkítani, mondta Szentpéteri Tamás.

Mindkét szert önmagában permetezzük ki!

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elő a naptárral: közeleg az év legnagyobb ökoturisztikai programja!

Javában zajlanak az előkészületei a Magyar Nemzeti Parkok Hete programjának, amelyen várhatóan idén is tömegek vesznek majd részt. Utánajártunk, mire számíthatnak azok, akik hazánk különleges természeti értékei közt szeretnék eltölteni szabadidejüket.

Úgy viszik a bécsi földet, mint a cukrot

Rekord mennyiségű, 300 ezer zsáknyi bécsi földet vásároltak az osztrák főváros lakói 2009 óta. A Guter Grund nevet viselő virágföldet a város zöldhulladékára alapozva állítják elő, ráadásul teljesen tőzegmentes és a biotermesztésben is felhasználható.

Kertekkel és napelemekkel szórja tele a városokat a Lidl

Az olasz Lidl megnyitotta első olyan üzletét, melynek tetején városi kertet alakított ki. A terv egy civil szervezet bevonásával valósult meg. Közben Belgiumban 7200 napelemet szerel fel boltjai tetejére.

Jubileumi vándorgyűlés Gyulajon

Idén a Tolnai-hegyhát déli részén található Lengyel ad otthont az Országos Erdészeti Egyesület Vándorgyűlésének és ahhoz kapcsolódóan az Év Erdésze Verseny döntőjének. A jubileumi 150. Vándorgyűlés terepi programjainak és az Év Erdésze Verseny döntőjének a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. lesz a házigazdája és szervezője.

A tápanyagellátás befolyásolja a vörösborok minőséget

Olaszországban mind nagyobb szerepet kap a szőlőtermesztésben az öntözés, a klímaváltozás közvetlen következményeként. Ezt lehetőségként fogják föl, amivel a vörösborok minőségén is javíthatnak. Tápoldatozással ugyanis térben és időben precíziósan tudják szabályozni a tápanyagellátást, a szőlő fejlődési szakaszaihoz igazítva.

Ökológiai vagy bio?

Az ökológiai vagy biotermesztés fogalmának tisztázása igen időszerű, hiszen nemcsak a hazai termesztésben, hanem a külföldi megnevezésekben is sokszor zavaros a két módszer megkülönböztetése.

Rekordszinten az európai almakészlet

Idén március elején 12 éve nem tapasztalt mennyiségű almakészlet volt még az európai tárolókban. Az Alma és Körte Világszövetség (WAPA) adatai szerint március elsején közel 3,1 millió tonna alma vár értékesítésre. Ez több mint másfélszer annyi, mint egy évvel korábban ugyanebben az időpontban, amikor csaknem 1,8 millió tonna alma maradt az európai termelők tárolóiban.

Így keltettek nagy hírverést az agrárszakmáknak

Mint arról beszámoltunk, véget ért az I. Agrár Szakma Sztár Fesztivál, amelyet a jó hangulat és a feszült pillanatok egyaránt jellemeztek. A hagyományteremtő célú rendezvényen alaposan körbenéztünk – következzenek bővebb tapasztalataink.

Jól jött a hétvégi csapadék a veteményeseknek és a gyümölcsösöknek

Az elvetett zöldségmagok kikelését és a gyümölcsök virágzását segítette a hétvégén esett csapadék, ugyanakkor az közel sem biztosította a szükséges mennyiséget - közölte Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke az MTI érdeklődésére.

Az agrárszakmák sztárjai

Véget ért a kétnapos Agrár Szakma Sztár fesztivál. Kihirdették az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny és a Szakma Kiváló Tanulója Versenyek eredményeit, a dobogósok személyesen vehették át elismeréseiket.