Back to top

21. századi palántanevelőt avatott az agrárminiszter

Legújabb beruházásának köszönhetően több mint 7 hektárra bővült az Árpád-Agrár Zrt. palántanevelő felülete. A 2,2 hektáros szegvári telep ünnepélyes avatóján Nagy István agrárminiszter az innováció és az integráció szempontjából is példaértékűnek nevezte a vállalatot.

20190411_pel_7631.jpg

Fotó: Pelsőczy Csaba

Nagy István méltatta hazánk egyik legnagyobb zöldséghajtató vállalkozásának eredményeit, hiszen ott már alkalmazzák a manapság sokat emlegetett automatizáció, robotizáció, precíziós gazdálkodás számos megoldását. Emellett pedig az együttműködésben is követendő példát mutatnak. A szakmai partnertalálkozóval egybekötött ünnepélyes átadón

Nagy István kiemelte a kertészeti ágazat teljesítményét, az adta ugyanis tavaly a mezőgazdasági kibocsátás 12 százalékát. A 300 milliárd forintos kertészeti kibocsátásból pedig mintegy 180 milliárdot a friss zöldségek termeléséből értünk el.

A kormány tovább szeretné növelni az ágazati szereplők lehetőségeit, versenyképességét, ezt szolgálják a kertészeti fejlesztési pályázatok. A jelenlegi fejlesztési időszakban több mint 5300 nyertes pályázatra 120 milliárd forint támogatást hagytak jóvá kertészeti beruházásokra. Öntözésfejlesztésre pedig még nyújthatók be kérelmek.

Farkas Sándor agrárminiszter-helyettes, a térség országgyűlési képviselője szerint a kertésztársadalom mindig is elöl járt az innovációban, ezt bizonyítja az Árpád-Agrár Zrt. 21. századi színvonalú beruházása is. A térségben meghatározó a kertészet szerepe, és az utóbbi években felgyorsult fejlődés kedvező jövőképet mutathat a következő nemzedéknek is.

dsc08638.jpg

Csikai Miklós szerint csak fejlesztéssel maradhatunk a piacon
Fotó: Rimóczi Irén
Az Árpád-Agrár Zrt.-nél mottóvá vált az a fél évszázaddal korábban egy hollandiai piacon kifüggesztett mondat, hogy a versenyben maradás feltétele a fejlesztés, hangsúlyozta Csikai Miklós elnök-vezérigazgató.

A hatékonyság növeléséhez fokozatosan megújították és bővítették a zöldséghajtatási és palántanevelő telepeket, a cégcsoport 2011 és 2018 között több mint 18 hektár korszerű üvegházat épített, 7,75 milliárd forintból, amelyből 1,8 milliárd forintot fedezett a pályázati forrás. Az új palántanevelő 1,232 milliárd forintos beruházással épült, 492 millió forintos támogatással.

Az 1,5 hektáros fölül üveggel, oldalt polikarbonáttal borított növényház hat külön-külön szabályozható hőmérsékletű egységből áll, 50 W/m2 pótmegvilágítással, energiaernyővel, a növényvédelmi kezelésekre is alkalmas önműködő öntözőkonzolokkal.

Újdonsága az állítható magasságú fejfűtés. Az üvegházhoz 700 négyzetméteres előcsarnok és a palántát edzetésére is alkalmas 7000 négyzetméteres nagy légterű fóliablokk kapcsolódik.

20190411_pel_7772.jpg

Fotó: Pelsőczy Csaba

A cég kertészeti ágazatában idén és jövőre további fejlesztéseket terveznek mintegy 1,6 milliárd forint értében. A korszerűtlen berendezések leváltásához, technológiai fejlesztéséhez az energiahatékonyságot javító pályázatból remélnek támogatást.

dsc08611.jpg

Balról: Oltyán István palántanevelési igazgató, Gémesi László polgármester, Farkas Sándor miniszterhelyettes, Nagy István agrárminiszter és Csikai Miklós elnök-vezérigazgató
Fotó: Rimóczi Irén

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elő a naptárral: közeleg az év legnagyobb ökoturisztikai programja!

Javában zajlanak az előkészületei a Magyar Nemzeti Parkok Hete programjának, amelyen várhatóan idén is tömegek vesznek majd részt. Utánajártunk, mire számíthatnak azok, akik hazánk különleges természeti értékei közt szeretnék eltölteni szabadidejüket.

Egyre népszerűbbek a növényi alapú húspótlók

Egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a húsfogyasztás csökkentésének irányába ható törekvések. Ennek megfelelően a vezető brit szupermarketlánc, a Tesco is kínál növényi alapú húspótló készítményekeket, amiket nagyobb áruházainak csomagolt hústermékei között helyez el.

Jubileumi vándorgyűlés Gyulajon

Idén a Tolnai-hegyhát déli részén található Lengyel ad otthont az Országos Erdészeti Egyesület Vándorgyűlésének és ahhoz kapcsolódóan az Év Erdésze Verseny döntőjének. A jubileumi 150. Vándorgyűlés terepi programjainak és az Év Erdésze Verseny döntőjének a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. lesz a házigazdája és szervezője.

A tápanyagellátás befolyásolja a vörösborok minőséget

Olaszországban mind nagyobb szerepet kap a szőlőtermesztésben az öntözés, a klímaváltozás közvetlen következményeként. Ezt lehetőségként fogják föl, amivel a vörösborok minőségén is javíthatnak. Tápoldatozással ugyanis térben és időben precíziósan tudják szabályozni a tápanyagellátást, a szőlő fejlődési szakaszaihoz igazítva.

Tájegységi iroda és új eszközpark a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őreinek

Magyarország egynegyede természetközeli állapotban megmaradt terület, amire közösen kell vigyáznunk - jelentette ki Rácz András környezetügyért felelős államtitkár a Béda-Karapancsa Tájegységi Iroda átadóján, szerdán Kölkeden.

Az összefogásnak köszönhetően lehetővé válik a kettős minőségű élelmiszerekkel szembeni fellépés

Több mint két éve került fókuszba a kettős minőségű élelmiszerek ügye, melyben az Agrárminisztérium határozottan kiállt a vásárlók mellet. Több vizsgálat is bizonyította a jelenség létezését, amelyet végül elismert az Európai Bizottság, és annak elnöke Jean-Claude Juncker is.

Tart a támogatási szezon: állatjólét és egységes kérelem

A tavasz nem csupán az ilyenkor esedékes munkák, hanem a támogatások igénylésének fő időszaka is. Ezen a téren voltak és vannak teendők, hiszen a minap zárult le az emelt összegű baromfi állatjóléti támogatás igénylése és április 9-től beadhatók az egységes támogatási kérelmek is.

Az agrárszakmák sztárjai

Véget ért a kétnapos Agrár Szakma Sztár fesztivál. Kihirdették az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny és a Szakma Kiváló Tanulója Versenyek eredményeit, a dobogósok személyesen vehették át elismeréseiket.

Csicseriborsó vírus dinnyén

Marokkóban közel 17 ezer hektáron termesztenek görögdinnyét, a termés megközelíti a 620 ezer tonnát. Néhány éve új vírusbetegség ütötte föl a fejét, ami húsbarnulással, valamint a termés torzulásával és megkeményedésével jár. A kórokozó a csicseriborsó klorotikus törpülés vírus (CpCDV), amely a világ meleg éghajlatú vidékein számos növénycsalád tagjait betegíti meg.

Egyeztettek az erdélyi gazdaszervezetek

Március elején volt a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének (SZGE) éves egyeztető fóruma Szovátán, amelyen a fórum általános bizottságának ülését is megtartották, és amin a szakemberek mellett magyarországi meghívottak és székelyföldi falugazdászok vettek részt.