Back to top

Imádják az Adidas óceáni hulladékból készült sportcipőit

Az ismert cég néhány éve fogott össze egy környezetvédő szervezettel, óceáni hulladékból gyártanak sportcipőket. Egymillió párat adtak el 2017-ben. Az idén pedig már 11 millió párat terveznek.

Az Adidas 2015-ben kezdte el együttműködését a Parley for the Oceans nevű környezetvédő szervezettel. Céljuk az volt, hogy felhívják a figyelmet az óceánokban egyre nagyobb mértékben felhalmozódó műanyag hulladékra. Elhatározták, hogy begyűjtik az óceánok partjairól a plasztikszemetet, mielőtt azok a vízbe kerülhetnének, és újrahasznosítják őket. Így indult a környezetbarát sportcipők története.

Sikerük töretlen, évről évre nő a környezettudatos vásárlók száma, ezzel együtt a termékskála is. A cipők mellett sportruházat is készül. 2019-ben készen állnak a gyártás növelésére.

„2017-ben egymillió pár cipőt készítettünk újrahasznosított óceáni műanyag hulladékból. 2018-ban ötmillió párat adtunk el, idén pedig már 11 millió pár sportcipőt tervezünk legyártani.” - mondta Eric Liedtke, az Adidas cégcsoport igazgatótanácsának tagja.

„Az újrahasznosított műanyagból készült termékek nem pusztán kiváló minőségűek, divatosak és kényelmesek, de valódi hozzáadott értéket nyújtanak vásárlóinknak,

hisz minden egyes darabbal kis mértékben hozzájárulnak óceánjaink megőrzéséhez.” - tette hozzá Eric Liedtke.

A Parley Shoes környezetbarát és divatos termékeit szeretik a vásárlók, annak ellenére, hogy nem a legolcsóbbak, 200 dollár körül mozog egy sportcipő ára (közel 58 ezer forint). Nagyon jó visszajelzések érkeznek például a Parley Ultraboost futócipőiről, különösen kényelmesnek találják őket, és kedvelik, hogy sok színben elérhetőek.

Az Adidas a sportruházat terén is a fenntarthatóságra és környezettudatosságra törekszik. Hasonló gondolkodású divattervezőkkel fognak össze, mint például Stella McCartney, hogy a ruhák ne csupán divatosak, de környezetbarátak is legyen.

A kezdeményezésük itt nem áll meg. A gyártástól kezdve az irodáikon át, mindenki azon dolgozik, hogy fenntartható anyagokat használjanak, alacsonyabb legyen a CO2-kibocsátásuk, és minél kevesebb hulladékot hagyjanak maguk után.

Ennek köszönhető, hogy 2018-ban – becslések szerint – 40 tonna műanyagot tudtak megspórolni.

Elismerik, hogy nem lehet megszabadulni minden műanyagtól, például a szállításhoz nem találtak más megoldást. Kárpótlásként viszont másfél millió euróval (körülbelül 482 millió forint) támogatták a Fashion For Good kezdeményezést, ami a fenntartható divat platformja.

Az ismert sportszergyártó élen jár az útmutatásban. Ösztönzi a többi divatcéget is az anyagok innovációjára, valamint arra, hogy felülvizsgálják saját működésüket, hogy megőrizhessük a bolygónkat.

Forrás: 
mymodernmet.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Frászt kapott a túrázó, miután kibontotta a bozótosban talált zsákot

Felkerült a legnépszerűbb internetes oldalra egy bejegyzés, amely egy több szempontból is aggályos esetet taglal. A hozzászólók dühösen és értetlenkedve adtak hangot véleményüknek az ügy kapcsán, amelyet a hatóságok is igyekszenek felgöngyölíteni.

Elő a naptárral: közeleg az év legnagyobb ökoturisztikai programja!

Javában zajlanak az előkészületei a Magyar Nemzeti Parkok Hete programjának, amelyen várhatóan idén is tömegek vesznek majd részt. Utánajártunk, mire számíthatnak azok, akik hazánk különleges természeti értékei közt szeretnék eltölteni szabadidejüket.

Úgy viszik a bécsi földet, mint a cukrot

Rekord mennyiségű, 300 ezer zsáknyi bécsi földet vásároltak az osztrák főváros lakói 2009 óta. A Guter Grund nevet viselő virágföldet a város zöldhulladékára alapozva állítják elő, ráadásul teljesen tőzegmentes és a biotermesztésben is felhasználható.

Nagy üzlet a feketególya-tenyésztés

A fekete gólya fenséges megjelenésével sokakat elkápráztat, nem véletlen tehát, hogy díszmadárként is megállja helyét. S mivel az utóbbi években gomba módra szaporodnak Földünkön a madárparkok, nem meglepő, hogy az irántuk való kereslet is jelentősen nőtt. Elsősorban Délkelet-Ázsia dinamikusan fejlődő országai a vásárlók, ott, ahol jelentős a turizmus.

Apró, okos és csinos madarunk: a mezei veréb

Csak egy veréb – mondják sokan lekicsinylőleg, pedig a verebek nagyon kedves, szép és okos madarak. A mezei veréb pedig a gyommagok fogyasztásával és a fiókáinak hordott rengeteg hernyóval kifejezetten hasznos.

Gluténmentes ételek az éttermekben?

Az élelmiszerekben még egy egészen kis mennyiségű glutén is gondot okoz a lisztérzékenységtől szenvedők számára, és az éttermek azok, ahol a legnehezebb elkerülni a glutén fogyasztását.

Egy rövid kilovaglás is aranyat ér a lónak

Egy új kutatás szerint már napi 25 perc kevésbé megerőltető mozgás is jótékony hatással lehet a lovak egészségére, függetlenül attól, hozzájárul-e a súlyvesztésükhöz vagy sem.

Ökológiai vagy bio?

Az ökológiai vagy biotermesztés fogalmának tisztázása igen időszerű, hiszen nemcsak a hazai termesztésben, hanem a külföldi megnevezésekben is sokszor zavaros a két módszer megkülönböztetése.

Bevetik a birkákat a bécsi Duna-szigeten

Bécs talált egy kimondottan öko és mindemellett olcsó módszert a Duna-sziget füves területeinek karbantartására: fűnyíró gépek helyett egy birkanyájat.

Tájegységi iroda és új eszközpark a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őreinek

Magyarország egynegyede természetközeli állapotban megmaradt terület, amire közösen kell vigyáznunk - jelentette ki Rácz András környezetügyért felelős államtitkár a Béda-Karapancsa Tájegységi Iroda átadóján, szerdán Kölkeden.