0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Kukorékolóművész Elő-Ázsiából

Hazájában, Elő-Ázsiában a denizli kukorékoló házityúkfajtát nem külső jellemzői, hanem kukorékolási tulajdonságára szelektálták. Európában, főként Németországba kerülve hozzáláttak a fajtaszerű kialakításához, és törekedtek a fajtajellemzők egységes létrehozására is. A denizli büszke tartása miatt viadortyúkra emlékeztet, ugyanakkor vaskos parlagityúk-formát mutat.

Fontos, hogy különösen a kakas vállai legyenek hangsúlyosak, azaz emelten és szélesen tartsa őket. A büszke tartáshoz tartozik a meglehetősen hosszú, egyenes nyak rövid tollazattal. A hát vonala szintén egyenes, de a kukorékolókra jellemzően enyhén domború is. Mivel a nyereg tollazata semmi esetre sem dús, úgy tűnik, mintha a test vége elkeskenyedne.

Ehhez a viadorjelleghez csak a kissé felhúzott, enyhén domborodó mell és magasan illesztett, a hát vonalához párhuzamosan tartott szárnyak illenek.

A lezáró felső vonalhoz tartozik a hát vonalával derékszöget bezáró farok, mely a kakasnál mérsékelten fejlett sarlótollakkal tűzött. A has is inkább kicsi, mint telt. A combok viszont jól láthatóan kiállnak a tollazatból, dúsabb rajtuk a toll, a lábak hosszúak és erősek. Színük a sötétszürkétől a feketéig változik, de a világosabb olívazöld is megengedett. Alaki jegyeit tekintve a tojó valamivel vízszintesebb, mint a kakas, mélyebben áll, és combjai kevésbé állnak ki. A fajtára nem jellemző a kotlási hajlam, átlagos tojáshozammal és átlagos testsúllyal rendelkezik, azaz 2-3 kg közöttiek.

Kukorékolásának mind a hossza, mind pedig a hangszíne és a hozzá végzett testmozgások egyértelműen különlegességet képeznek a baromfifajták világában.

Az életerős kakasoknál nem ritka a 20 másodpercnél hosszabb kukorékolás. Ezért kukorékoló versenyeket is szerveznek számukra. Hazánkban jelenleg legjobb tudomásunk szerint nem tartják.

A fajtáról részletesen olvashatnak a Kistermelők Lapjának májusi számában Szénási Gábor tollából, írásunk is az ő cikke alapján készült.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság