0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Most a legszebbek az arborétumok és a botanikus kertek

A legunalmasabb lakótelepeket is festménnyé varázsolják ilyenkor áprilisban a virágzó díszfák, hát még az arborétumokat és botanikus kerteket. Aki át akarja élni a „nem tudok betelni a látvánnyal” életérzést, annak érdemes a hétvégén ellátogatnia valamelyik növénygyűjteménybe – pláne, hogy bőven kínálnak programokat is a tavasz örömére.

A vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben a műemlékvédelmi világnap alkalmából kerttörténeti sétán lehet részt venni április 13-án, szombaton.

A botanikus kert egésze műemléki védettséget élvez kerttörténeti emlékei révén; a vezetett sétán a 200 éves kert épített és növényi érdekességeit ismerhetik meg a résztvevők.

A kb. 1,5 órás szakvezetést Terman Nikol tartja, a találkozó a Karbonház bejárata előtt lesz 11.15–11.20 között. Maga a séta ingyenes, a botanikus kerti belépőt kell csak megvásárolni.

A húsvéti hétvégére pedig két, az erre szolgáló vezetőlap segítségével önállóan bejárható tansétát ajánlanak a vácrátóti szakemberek: az egyiknek Hónap érdekességei, a másiknak Mesés növények, növényes mesék a címe. Ilyenkorra várható a tavaszi hagymások, tulipánok virágzása is, érdemes megnézni!

[[{„fid”:”73010″,”view_mode”:”wysiwyg”,”fields”:{„format”:”wysiwyg”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_source[und][0][value]”:”Keukenhof”},”type”:”media”,”field_deltas”:{„1”:{„format”:”wysiwyg”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_source[und][0][value]”:”Keukenhof”}},”attributes”:{„class”:”media-element file-wysiwyg”,”data-delta”:”1″}}]]

Az ELTE botanikus kertjében, a híres budapesti Füvészkertben Sakura-ünnepet tartanak április 13-án és 14-én. Nemcsak a cseresznyevirágzást lehet megnézni, mert japán festményeket, továbbá tradicionális japán fegyvereket és eszközöket is felvonultatnak a szervezők, de

lesz mangarajzolás, kézműves gyerekfoglalkozás, go- és shogi-oktatás, élményfestés, japán gasztronómiai workshop és japán zene is.

A legtöbb programhoz elég megvenni a füvészkerti belépőt, de az élményfestésre és a gasztronómiai workshopra előzetes regisztráció szükséges, fizetni a helyszínen kell.

A Budai Arborétumba, vagyis a Szent István Egyetem Budai Campusának kertjébe

tanítási időben bármikor ingyen be lehet menni megcsodálni a virágzó díszfákat és a tavaszi hagymásokat,

de aki növényvásárlásban vagy egyéb programokban gondolkozik, annak a húsvét utáni hétvégén, április 26–28. között érdemes ellátogatnia a budapesti Villányi útra, a Tavaszkert néven meghirdetett eseményre. A sokéves hagyomány szerint az ország minden részéből érkező kertészek, növény- és virágárusok, termelők, a gasztronómia képviselői, borászatok, sörfőzdék, „zöldítő” vállalkozások és természetközeli dizájnerek várják visszatérő és új látogatóikat és vásárlóikat.

Végül pedig egy távolabbi célpontról szóló, de tavaszi hagymás témában kihagyhatatlan hír:

a hollandiai Keukenhof virágpark is várja még a látogatókat egészen május 19-ig.

A legfrissebb virágnyílás-jelentés szerint napról napra egyre színpompásabb a kert, már rengeteg jácint, tulipán és nárcisz kinyílt, és a díszfák is teljes virágzásban vannak.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu