Back to top

Életekbe kerül az átgondolatlan kaszálás

A természetbarát gyepgazdálkodás elvének alkalmazása vagy figyelmen kívül hagyása az e területeken élő állatok sorsának kulcsa. Különös nagy a gazdák felelőssége akkor, amikor a kaszálási idő megválasztására kerül a sor: a döntéstől függően számos élőlény pusztulhat el – vagy élhet tovább.

Magyarország mezőgazdasági művelés alatt álló területeinek nagy részét szántók adják, ugyanakkor jelentős területet borítanak erdők és gyepek is – utóbbiak tekintélyes, mintegy 800 ezer hektárt tesznek ki. E tény, illetve a mezőgépek fejlődésének rendkívül gyors üteme egyre nagyobb szabadsággal, ugyanakkor minden eddiginél nagyobb felelősséggel ruházza fel az azokat művelő gazdákat. A gyepek sajátos növényvilága ugyanis otthonául szolgál megannyi állatfajnak, amelyek élete gyakran egy jelentéktelennek tűnő döntéstől függ.

„Korábban a gyepeket a gazdálkodók jellemzően legeltetésre használták, ám az állatállomány méretének csökkenésével egyre inkább a tisztító, karbantartó célú kaszálás vette át ennek helyét ezeken a területeken” – nyilatkozta lapunknak Tóth László, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság tájegységvezetője. Szavai szerint e tevékenység mára komoly veszélyeket jelent a gyepek élővilágára nézve, szemben azokkal az időkkel, amikor a gazdák még gyalogszerrel, kézi erővel, kis sebességgel és kisebb területeken kaszáltak.

Ha a munkagép tempója lassabb, az állatoknak több esélyük van kitérni előle
„Akkoriban, ha a gazda észrevett maga előtt egy fészekaljat, ki tudta kerülni, a nagy munkaszélességű, hatalmas területeket bejáró gyors munkagépek esetében azonban erre nincs lehetőség.

Nem beszélve arról, hogy az ilyen tempóban közeledő kasza elől az állatok is kevesebb eséllyel tudnak elmenekülni”

– hangsúlyozta a szakember, akinek szavai szerint nemcsak a madarak, hanem például az őzgidák is komoly veszélynek vannak kitéve. Tóth László ugyanakkor azt is elmondta, számos olyan, a természetbarát gyepgazdálkodás elvén alapuló technika és kiegészítő intézkedés létezik, amelyeket alkalmazva nagymértékben nőnek az állatok túlélési esélyei.

Madárvédelmi szempontból például a június közepi kaszálás az, amely a legkevesebb kárt okozza a fészekaljakban, hisz ekkorra a madarak többsége már a szaporodási ciklusa végéhez ért.

A kaszálatlan sávok az élőlények menedékhelyéül szolgálnak
Azonban vannak olyan értékes fajaink, mint például a túzok, amelynek költése és fiókáinak nevelése elhúzódik, így a megóvásukat csak ennél későbbi kaszálással biztosíthatjuk. A legtöbb élőlény számára életbevágó, hogy mellőzzük az éjszakai kaszálást, mivel sötétben a menekülési és az észlelési esélyeik is csökkenek. „Fontos a kaszálatlan sávok meghagyása is, hiszen ezek élettérként szolgálhatnak. Ha egy időben nagy területen végezzük a munkát, azzal búvóhelytől és táplálkozási helytől fosztjuk meg az állatokat” – magyarázta Tóth László, aki szerint sokat jelent az is, ha a gazdák a kiszorító kaszálás technikáját alkalmazzák, így terelve az élőlényeket a szegélyélőhelyek irányába. Mint mondta, a lassabban haladó munkagép elől könnyebben kitérnek az állatok, különösen akkor, ha az vadriasztó lánccal van felszerelve. A téma kapcsán kiemelendő mindemellett az is, hogy

egyre inkább terjedőben vannak a „kíméletesebb” kaszatípusok, illetve nemcsak a mechanikus, hanem például az akusztikus és az ultrahangos vadriasztó berendezések is.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság tájegységvezetője mindezek mellett azt is hangsúlyozta, nincs tökéletes megoldás, hisz minden az adott helyszíntől, illetve a megóvni készült fajoktól függ. Minél változatosabb a művelés módja, annál nagyobb az esély gyepek élővilágának fennmaradására. Tóth László Heves megye déli részén járja a vidéket, ahol munkatársaival együtt bő tíz esztendeje kezdett el a gazdákkal egyeztetni a témával kapcsolatban; szavai szerint a természetbarát gyepgazdálkodás elsajátítása egy hosszú tanulási folyamat része. Úgy véli,

pozitív tendencia kezdődött el ezen a téren, aminek kapcsán fontos szerepe van a gazdák részéről elérhető számos informatív kiadványnak, amelyeket a többi közt a nemzeti park igazgatóságok, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület készít, illetve terjeszt.
Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Frászt kapott a túrázó, miután kibontotta a bozótosban talált zsákot

Felkerült a legnépszerűbb internetes oldalra egy bejegyzés, amely egy több szempontból is aggályos esetet taglal. A hozzászólók dühösen és értetlenkedve adtak hangot véleményüknek az ügy kapcsán, amelyet a hatóságok is igyekszenek felgöngyölíteni.

Elő a naptárral: közeleg az év legnagyobb ökoturisztikai programja!

Javában zajlanak az előkészületei a Magyar Nemzeti Parkok Hete programjának, amelyen várhatóan idén is tömegek vesznek majd részt. Utánajártunk, mire számíthatnak azok, akik hazánk különleges természeti értékei közt szeretnék eltölteni szabadidejüket.

Kertekkel és napelemekkel szórja tele a városokat a Lidl

Az olasz Lidl megnyitotta első olyan üzletét, melynek tetején városi kertet alakított ki. A terv egy civil szervezet bevonásával valósult meg. Közben Belgiumban 7200 napelemet szerel fel boltjai tetejére.

Nagy üzlet a feketególya-tenyésztés

A fekete gólya fenséges megjelenésével sokakat elkápráztat, nem véletlen tehát, hogy díszmadárként is megállja helyét. S mivel az utóbbi években gomba módra szaporodnak Földünkön a madárparkok, nem meglepő, hogy az irántuk való kereslet is jelentősen nőtt. Elsősorban Délkelet-Ázsia dinamikusan fejlődő országai a vásárlók, ott, ahol jelentős a turizmus.

Apró, okos és csinos madarunk: a mezei veréb

Csak egy veréb – mondják sokan lekicsinylőleg, pedig a verebek nagyon kedves, szép és okos madarak. A mezei veréb pedig a gyommagok fogyasztásával és a fiókáinak hordott rengeteg hernyóval kifejezetten hasznos.

Ökológiai vagy bio?

Az ökológiai vagy biotermesztés fogalmának tisztázása igen időszerű, hiszen nemcsak a hazai termesztésben, hanem a külföldi megnevezésekben is sokszor zavaros a két módszer megkülönböztetése.

Bevetik a birkákat a bécsi Duna-szigeten

Bécs talált egy kimondottan öko és mindemellett olcsó módszert a Duna-sziget füves területeinek karbantartására: fűnyíró gépek helyett egy birkanyájat.

Tájegységi iroda és új eszközpark a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őreinek

Magyarország egynegyede természetközeli állapotban megmaradt terület, amire közösen kell vigyáznunk - jelentette ki Rácz András környezetügyért felelős államtitkár a Béda-Karapancsa Tájegységi Iroda átadóján, szerdán Kölkeden.

Tovább növelte teljesítményét a német mezőgépipar

A VDMA Landtechnik (Német Gépgyártók Szövetségének Mezőgépszekciója) által készített éves jelentés szerint a német mezőgépipar az elmúlt három évben jelentősen – évenként 9,6 százalékkal – növelte a termelését. Tavaly 8,628 milliárd euró értékben állított elő traktorokat és mezőgazdasági gépeket.

Gombákkal a veszélyes hulladék-szennyezések ellen

A mikoremediáció egy folyamat, melynek során gombákat használnak fel arra, hogy a talajból a mérgező vegyületeket – a vízből pedig a nehézfémeket – kivonják. A kutatók szerint a gombák a gombafonalak segítségével sokkal hatékonyabban végzik a ”takarítást”, mint a baktériumok vagy a növények.