Back to top

Így ültessük át a cserepes virágunkat, hogy ne sérüljön

A cserepes növényeknek néhány évente szükségük van az átültetésre. A tavasz a legjobb időszak arra, hogy ezt megtegyük.

Amikor az erdő buja növényzetére gondolunk, magunk előtt látjuk a növények gyökereit, amelyek hősiesen átverekszik magukat a talajon víz és tápanyagok után vadászva. Ha ezeket a növényeket kivesszük a természetből és behelyezzük őket egy cserépbe, a gyökereik gyakran nem tudják, hogyan is kéne engedelmeskedniük az új határoknak. Folyamatosan nőnek és nőnek, összevissza tekeredve, míg egy gyökér-köteggé nem válnak. Ez gátolja a növekedést, és a növények elkezdenek szenvedni.

A megoldás természetesen az, hogy új otthont adunk nekik, átültetjük őket. A The Washington Post kertészet rovatának írója, Adrian Higgins, szerint erre a legmegfelelőbb időszak a tavasz.

Jól látszik egy növényen, mikor van már szüksége új és nagyobb helyre. Például, ha kilógnak a gyökerei a vízelvezető lyukakon, vagy ha kivesszük a cserépből és látható, hogy a gyökerei túlzsúfoltak.

Még egy eltéveszthetetlen jel, ha a növény nem virágzik, annak ellenére, hogy a kedvező feltételek – melyek mellett eddig jól érezte magát – továbbra is adottak.

Maga az átültetés folyamata nem összetett, viszont az érzékeny gyökerek kezelése ijesztő lehet azoknak, akik ritkán végeznek ilyesmit.

Adrian Higgins összefoglalta néhány lépésben a sikeres átültetés menetét.

Amire szükségünk lesz:

  • a régi cserépnél 2,5 – 5 cm-rel nagyobb cserép
  • virágföld
  • olló vagy kés
  • kislapát

1. Az ültetés előtti napon öntözzük meg jól a növényt, ezzel csökkentjük a helyváltással járó stresszt, és rugalmasabbá válnak a gyökerek.

2. Távolítsuk el a növényt a cserépből. Ha annyira összegabalyodtak és megnőttek a gyökerek, hogy nem lehet kivenni, sajnos, szét kell törni a cserepet.

3. Amikor sikerült kiszabadítani a növényt, fel kell lazítani az egybetömörült gyökereket. Ezt legjobb az ujjainkkal végezni, de ha szükséges, használhatunk kerti szerszámokat. Ha túl sok és nagy a gyökérzet, körülbelül 25 százalékát levághatjuk.

A The Washington Post szakértője ezt javasolja:

„Minél finomabbak a gyökerek, annál gyengédebbnek kell lennünk.

A locsolás kiváló módja annak, hogy minimális sérüléssel szét tudjuk választani őket. Az enyhe nyomású, nem túl hideg vízzel lemoshatjuk róluk a földet is.

A finom, de tapadós gyökereket vágjuk vissza ollóval. Ha vastagok és tömörek, akkor kést is használhatunk a szélek bevágásához. A nagyon összegabalyodott és zsúfolt gyökerekhez éles késre vagy kisebb fűrészre lesz szükség, ezzel levághatunk alulról kb. 2-3 centimétert, majd egy háromfogú talajlazítóval szétválaszthatjuk egymástól a megmaradt gyökereket, és megszabadulhatunk a maradék földtől is.”

4. Tegyünk egy kis földet az új, nagyobb cserép aljába. Annyira lesz szükségünk, amennyivel a növény teteje addig ér majd, mint a régi cserépben. Egyik kezünkkel tartsuk egyenesen, a másikkal pakoljuk rá a földet.

5. A földet folyamatosan ütögessük, amikor tele lesz a cserép, nyomkodjuk lefelé. Az is segíti az ülepedést, ha megöntözzük. Ezek után nézzük meg, kell-e még rá föld, ha igen helyezzük a tetejére.

6. Öntözzük rendszeresen a növényt. Néhány napra tegyük olyan helyre, ahol nem éri közvetlen napfény.

Hagyjuk, hogy visszanyerje régi önmagát. Tápoldatot ne adjunk hozzá, amíg nem látunk rajta új hajtást vagy termést. Ez eltarthat néhány hétig is.

Forrás: 
treehugger.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lecsap a fajtarendőrség

A Fleuroselect nemzetközi dísznövény fajtaoltalmi, fajtavizsgálati és promóciós szervezet cserepes dísznövény- és egynyárinövény-nemesítő tagjai kampányt indítottak a védett fajták illegális szaporítása ellen.

Úgy viszik a bécsi földet, mint a cukrot

Rekord mennyiségű, 300 ezer zsáknyi bécsi földet vásároltak az osztrák főváros lakói 2009 óta. A Guter Grund nevet viselő virágföldet a város zöldhulladékára alapozva állítják elő, ráadásul teljesen tőzegmentes és a biotermesztésben is felhasználható.

Kertekkel és napelemekkel szórja tele a városokat a Lidl

Az olasz Lidl megnyitotta első olyan üzletét, melynek tetején városi kertet alakított ki. A terv egy civil szervezet bevonásával valósult meg. Közben Belgiumban 7200 napelemet szerel fel boltjai tetejére.

Így keltettek nagy hírverést az agrárszakmáknak

Mint arról beszámoltunk, véget ért az I. Agrár Szakma Sztár Fesztivál, amelyet a jó hangulat és a feszült pillanatok egyaránt jellemeztek. A hagyományteremtő célú rendezvényen alaposan körbenéztünk – következzenek bővebb tapasztalataink.

Jól jött a hétvégi csapadék a veteményeseknek és a gyümölcsösöknek

Az elvetett zöldségmagok kikelését és a gyümölcsök virágzását segítette a hétvégén esett csapadék, ugyanakkor az közel sem biztosította a szükséges mennyiséget - közölte Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke az MTI érdeklődésére.

Növényvédelmi előrejelzés – előcsalogatja a meleg a kártevőket

Átvonult ugyan felettünk egy csapadékzóna, de nem sokra futotta belőle, továbbra is a szárazság határozza meg a kerti növények életét. Ahogy melegszik, egyre több kártevő bújik elő: cserebogarakra, poloskaszagú szilva- és almadarázsra, vadgesztenye-aknázómolyra, keleti gyümölcsmolyra, lepkekabócára, kerti liszteskékre számíthatunk.

Tűzelhalás veszélye az almatermésűeknél

Idén a megszokotthoz képest kissé korábban virágoznak az almatermésűek, amihez kellemes meleg, és most már többnyire csapadékos idő is társul. Ha ezek a körülmények hosszabb távon is fennmaradnak, az kedvező feltételeket teremt az ervíniás betegséget, másnéven tűzelhalást okozó baktérium fertőzéséhez. Pontosan időzített és megfelelően elvégzett növényvédő szeres kezeléssel védekezhetünk ellene.

A fagyal növényvédelme

A fagyalfélék gyakran ültetett, népszerű lombhullató, téli zöld vagy örökzöld cserjék. Mint minden növényfajt, ezt is „felfedezte magának” néhány kórokozó és kártevő.

Utolsó mohikán: holland retek talajban hajtatva

Hollandiában összesen 3600 vállalkozás körülbelül 9000 hektár növényházban termeszt kertészeti kultúrákat, és több mint 90 százalékban már valamilyen termesztőközegen. A zöldségekből is csak néhány kisebb kultúrát, például hónapos retket hajtatnak továbbra is talajon.

Az életre kelt festmény: Claude Monet kertje

Az impresszionista festő kertje és háza Normandiában, Párizstól másfél óra autóútra, Rouen és Le Havre irányában, Givernyben található. A kert március végétől október végéig látogatható, évente több mint félmillióan keresik föl.