Back to top

Utolsó mohikán: holland retek talajban hajtatva

Hollandiában összesen 3600 vállalkozás körülbelül 9000 hektár növényházban termeszt kertészeti kultúrákat, és több mint 90 százalékban már valamilyen termesztőközegen. A zöldségekből is csak néhány kisebb kultúrát, például hónapos retket hajtatnak továbbra is talajon.

A nyári termesztés megkönnyítése érdekében a szokásosnál nagyobb a szellőzőfelület a házakon
A nyári termesztés megkönnyítése érdekében a szokásosnál nagyobb a szellőzőfelület a házakon

A Rajna torkolatvidékén található Oude-Tongéban a Coolbergen család 1963 óta termeszt retket. Akkor ők voltak Hollandiában a retket termelő ötven családi vállalkozás egyike, közülük mára csupán három maradt talpon. A kihívásokra válaszul Coolbergenék 2000-ben egyesítették tevékenységüket a Venlo melletti Melderslóban termelő Cornelissen családdal. Két év múlva már közösen termesztettek retket Olaszországban is, Ortolanda néven alapítottak céget a Róma és Nápoly között található Borgo Grappában. 2017 óta ezt a nevet viseli a két holland családi cég is. A hazai területek mellett Olaszországban a téli félévben 70, nyáron 10 hektáron termesztenek.

Ezzel a mennyiséggel valószínűleg joggal tartják magukat Európa legnagyobb hónaposretek-termesztő vállalkozásának.

Szükség esetén gázüzemű hőlégbefúvókkal fűtenek
Szükség esetén gázüzemű hőlégbefúvókkal fűtenek

A hét hat napján

Az általam meglátogatott oude-tongei kertészetben 10 hektáron nevelnek hónapos retket üvegházban. Egész évben folyamatosan termesztenek, a megfelelő hőmérséklet tartásához télen szükség szerint gázzal fűtenek, nyáron pedig külső festéssel árnyékolják a növényházakat. A nyári termesztés miatt a házak szellőzőfelülete nagyobb az átlagosnál. A kedvező klíma kialakítását segíti a légtér megnövelése is, amíg a régebben épült házak 4 méteres vápamagasságúak, az újabban épült blokkok már 6-7 méteresek. A hőmérsékletet és a páratartalmat folyamatosan mérik, de más környezeti paramétert nem rögzítenek. A klímaszabályozás természetesen számítógép-vezérlésű.

A fajtát a termesztési időszakhoz és az értékesítési módhoz (lombbal vagy anélkül) választják, összesen 9 fajtát termesztenek.

A hét hat napján egy-két ezer négyzetméternyi felületet vetnek és takarítanak be naponként. Ugyanazon a területen évenként 6-7-szer termesztenek.

A tenyészidő az évszaktól függően 3 és 12 hét között változik. A két egymást követő kultúra között télen csak 1-2 nap telik el, nyáron ugyanakkor akár 1-2 hét is. Az oude-tongei telepen nyáron négyzetméterenként 240-250 magot vetnek, majd ősszel fokozatosan emelik a növénysűrűséget, így az januárra eléri a 350-400 magos csúcsértéket.

A vetés utáni egy hétben intenzíven öntözik az állományt a fölső mikroszórófejekkel
A vetés utáni egy hétben intenzíven öntözik az állományt a fölső mikroszórófejekkel

A vetést követően azonnal öntöznek. A szükséges vízmennyiség döntő többségét a vetést követő első héten juttatják ki fölső mikroöntöző-rendszerrel. A vízigény 90 százalékát az összegyűjtött esővízből, a maradékot felszíni vízkivétellel fedezik. A fél 
évszázados tapasztalat alapján öntöznek, méréseket nem végeznek az öntözési időpont és az öntözési norma megállapítása érdekében.

5-6 évenként talajgőzölés

A növények tápanyagigényét pelletált baromfitrágyával és kiegyenlített összetételű NPK műtrágyával elégítik ki, ez utóbbit zömmel az öntözővízzel juttatják ki. A tápanyag-utánpótlás a termesztési időszak során változik. Minden kultúra után végeznek talajvizsgálatot, és az eredményéhez igazítják a tápanyagok adagolását. A termesztőterület talaja nem homokos, viszonylag kötött, dréncsövek futnak benne. A hatóságok rendszeres mintavételezést írnak elő annak bizonyítására, hogy az üzemben egyáltalán nem mosódik ki tápanyag a talajba.

Az áruvá készítő vonalon már reggel befejeződik a munka
Az áruvá készítő vonalon már reggel befejeződik a munka

Permetezni csak peronoszpóra ellen szükséges, termesztési fordulónként legföljebb egyszer.

Gondot okoz még a Sciara szúnyog, ellene parazita fonálférgekkel védekeznek. A káposztalégy gyérítésére sárga ragadós csíkokat feszítenek az üvegház belső tartóoszlopai közé. Igyekeznek minél kevesebb növényvédő szert kijuttatni, nagy hangsúlyt fektetnek a fenntarthatóságra és a környezetvédelemre. A monokultúrás termesztés miatt 5-6 évenként gőzöléssel fertőtlenítik a talajt, elsősorban a Fusarium és a Rhizoctonia ellen. Annak során 60-70 centiméter mélyen 70 °C-ra melegítik föl a talajt. Négyzetméterenként 4 köbméter gáz szükséges ehhez az eljáráshoz, a teljes folyamat költsége négyzetméterenként 2-3 euró.

Snackretek a hazai, holland piacra csomagolva
Snackretek a hazai, holland piacra csomagolva
Délben a boltban

A retket hajnali 2-3 órakor és kora reggel betakarítógéppel szedik, az olaszországi telephelyen pedig kézzel. A termés 95 százaléka piacképes, azaz 2 centiméternél nagyobb átmérőjű és hibátlan külsejű. Az árut az üvegház előcsarnokában elhelyezett manipuláló gépsoron készítik elő.

A retket lombbal együtt csomózva és lomb nélkül, úgynevezett snackretekként is értékesítik.

Ez utóbbi esetében a 175 grammos zacskótól kezdve a különböző poharas kiszereléseken át a 10 kilogrammos PE-zsákig terjed a választék. A csomózott árunál a darabszám a piactól függ, németországi értékesítésre 10, hollandiaira 20 retket kötnek egy csomóba. A szállításig saját hűtőtárolójukban 4-5 °C-on tárolják az árut, de ez csak rövid átmeneti időszak, a betakarítást követő napon már az üzletek polcain van a retek. Sőt, a hajnali szedésből akár már délre a boltokban lehet. Elsősorban szupermarket-láncoknak értékesítenek, fő partnereik az Albert Heijn, az Edeka és a Lidl.

Szállításra kész csomagolt, csomózott retkek
Szállításra kész csomagolt, csomózott retkek

Nem adták föl

A hazai zöldségágazattal foglalkozó rendezvényeken gyakran halljuk, hogy egy-egy adott zöldségfaj piacáról kezdünk kiszorulni, mert nem tudjuk fölvenni a versenyt a kedvezőbb éghajlaton, olcsóbb munkaerővel dolgozó országok termelőivel, valamint a harmadik országok kevésbé szigorú növényvédelmi és környezetvédelmi előírásaival.

Az Ortolanda szép példa arra, hogy összefogással és technológiai fejlesztéssel a nehézségek ellenére megtartották piaci pozíciójukat és közben megőrizték a hagyományokat is.

A holland tulajdonosok a külföldi terjeszkedés mellett mindvégig ragaszkodtak a hazai termesztés fenntartásához, ami a fő fölvevőpiacokhoz való közelség miatt is fontos számukra.

Ombódi Attila

(Szent István Egyetem)

 

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2019/15 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egyre népszerűbbek a növényi alapú húspótlók

Egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a húsfogyasztás csökkentésének irányába ható törekvések. Ennek megfelelően a vezető brit szupermarketlánc, a Tesco is kínál növényi alapú húspótló készítményekeket, amiket nagyobb áruházainak csomagolt hústermékei között helyez el.

Úgy viszik a bécsi földet, mint a cukrot

Rekord mennyiségű, 300 ezer zsáknyi bécsi földet vásároltak az osztrák főváros lakói 2009 óta. A Guter Grund nevet viselő virágföldet a város zöldhulladékára alapozva állítják elő, ráadásul teljesen tőzegmentes és a biotermesztésben is felhasználható.

Kertekkel és napelemekkel szórja tele a városokat a Lidl

Az olasz Lidl megnyitotta első olyan üzletét, melynek tetején városi kertet alakított ki. A terv egy civil szervezet bevonásával valósult meg. Közben Belgiumban 7200 napelemet szerel fel boltjai tetejére.

Nagy üzlet a feketególya-tenyésztés

A fekete gólya fenséges megjelenésével sokakat elkápráztat, nem véletlen tehát, hogy díszmadárként is megállja helyét. S mivel az utóbbi években gomba módra szaporodnak Földünkön a madárparkok, nem meglepő, hogy az irántuk való kereslet is jelentősen nőtt. Elsősorban Délkelet-Ázsia dinamikusan fejlődő országai a vásárlók, ott, ahol jelentős a turizmus.

Ökológiai vagy bio?

Az ökológiai vagy biotermesztés fogalmának tisztázása igen időszerű, hiszen nemcsak a hazai termesztésben, hanem a külföldi megnevezésekben is sokszor zavaros a két módszer megkülönböztetése.

Mesterséges vízpótlással elkerülhető az aszály

Jelenleg vízhiányos időszak van a mezőgazdaságban, amely alatt a termelők vízdíj-költségterhei minimálisra csökkennek. Amennyiben hosszú időn át nem esik kellő mennyiségű csapadék a földekre, aszály alakulhat ki, ami viszont mesterséges vízpótlással még elkerülhető. Az egész mezőgazdasági év aszályosságát döntően a három nyári hónap csapadékossága fogja meghatározni.

Így keltettek nagy hírverést az agrárszakmáknak

Mint arról beszámoltunk, véget ért az I. Agrár Szakma Sztár Fesztivál, amelyet a jó hangulat és a feszült pillanatok egyaránt jellemeztek. A hagyományteremtő célú rendezvényen alaposan körbenéztünk – következzenek bővebb tapasztalataink.

Jól jött a hétvégi csapadék a veteményeseknek és a gyümölcsösöknek

Az elvetett zöldségmagok kikelését és a gyümölcsök virágzását segítette a hétvégén esett csapadék, ugyanakkor az közel sem biztosította a szükséges mennyiséget - közölte Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke az MTI érdeklődésére.

Növényvédelmi előrejelzés – előcsalogatja a meleg a kártevőket

Átvonult ugyan felettünk egy csapadékzóna, de nem sokra futotta belőle, továbbra is a szárazság határozza meg a kerti növények életét. Ahogy melegszik, egyre több kártevő bújik elő: cserebogarakra, poloskaszagú szilva- és almadarázsra, vadgesztenye-aknázómolyra, keleti gyümölcsmolyra, lepkekabócára, kerti liszteskékre számíthatunk.

Méhkockázati monitoring program: szigorúbb ellenőrzés, több mintavétel

Nyolcadik éve zajlik a méhkockázati monitoring program az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) együttműködésében. A vizsgálat a korábbi években méhmérgezéssel érintett körzetekben alkalmazott növényvédelmi technológia hatósági ellenőrzésére irányul. A tavalyi nagy számú méhpusztulásos eset miatt 2019-ben emelt mintaszámmal folytatódik a program.