Back to top

400 millióból megújult a villányi Bognár Pincészet

Április közepén megnyitotta kapuit a felújított Villányi Borok Háza Szőlőtermelő és Szolgáltató Kft. új borászata, mely a Bognár Pincészet kiváló tételeit készíti nagy körültekintéssel és odaadással.

A villányi Bognár Pincészet létrehozásának álma 1973-ban kezdődött, amikor Bognár Gábor birtokba vette 1 -1 holdnyi kunsági szőlőjét. Három fia, Andor, Csaba és Attila már kisgyermekkoruktól kezdve a szőlőben dolgoztak, lassan, mondhatni szemenként tanulták meg a borkészítés művészetét. A szaktudás, a termés iránti tisztelet így generációról generációra száll tovább, hogy a minőség állandó, a korty kínálta élmény pedig örök maradjon.

Az azóta eltelt évtizedekben a vállalkozássá nőtt szőlőtermesztés tovább fejlődött, 2019-ben pedig megvalósult az egyik legnagyobb családi álom is: 2019. április 12-én megnyitotta kapuit a felújított Villányi Borok Háza Szőlőtermelő és Szolgáltató Kft. új borászata, mely a Bognár Pincészet kiváló tételeit készíti. A beruházás teljes összege 405.109.222 Ft volt, melyből a Villányi Borok Háza számára 195.007.703 Ft támogatást nyújtott Magyarország Kormánya az Európai Unió Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapjából.

A Villányi Borok Háza Szőlőtermelő és Szolgáltató Kft. borászati feldolgozóegysége Villány és Nagyharsány határában található, a híres Kopár-dűlő közvetlen közelében. A borászok és borszakértők számára legendássá vált területen a borászat 24,9 hektár szőlővel rendelkezik.

A Bognár Pincészet megálmodóinak hosszútávú stratégiája egy olyan modern, helyi borászat létrehozása, melyben nagy szerepet játszanak a környékbeli munkavállalók, gazdálkodók, családok.

Az elnyert pályázatban a Bognár Pincészet már meglévő borfeldolgozó üzemét újította fel saját és uniós forrásból. Ez a terület a pincészet központja, hiszen itt történik a leszüretelt szőlő fogadása, préselése, szűrése, tárolása, feldolgozása, majd az elszállítása.

A felújított feldolgozóban a technológiai folyamatokhoz és raktározáshoz szükséges helyiségeken kívül különböző technikai egységek is kialakításra kerültek. Ezeken felül három 300 hektoliteres tartállyal, egy zúzó-bogyózó, nagynyomású mosóval, valamint szivattyúkkal is bővült a pincészet. Az energiahatékony működés további elősegítésére pedig egy szélgenerátor-napelem hibrid rendszer is telepítésre került, ezzel is kiaknázva a térség kedvező megújuló energia-hasznosítási lehetőségeit.

Az ünnepélyes megnyitón beszédet mondott Dr. Viski József vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár, Font Sándor Országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának Elnöke és a Szőlő-, bor-, pálinka albizottság elnöke, valamint Dr. Szarkándi Zita Nagyharsány község jegyzőasszonya. A beszédek sorát Bognár Gábor a Bognár Pincészet alapítója zárta, aki köszönetét fejezte ki, hogy megvalósulhatott a pincészet felújítása.
Beszédében kiemelte továbbá, hogy a Bognár Pincészet számára a minőségi borok készítése mellett kiemelten fontos a helybéli munkavállalók alkalmazása, valamint megemlítette a beruházás megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos pozitív hozadékát is.

A Bognár Pincészet első komolyabb vörösbora a 2015-ös évjáratú 100% Merlot, mely a Villányi Borvidéki vörösborversenyen aranyérmet is nyert. A Nemzeti Borkiválóság Program a Bognár Pincészet 2018-as Cabernet franc bora TOP Borkiválóság díjat nyert el a szakmától. A Bognár Pincészet tervei igen komolyak; 2018. májusában a saját területek megkapták a prémium minősítést a Merlot, a Kékfrankos, a Portugieser és a Cabernet sauvignon fajtákra, a Cabernet franc esetén pedig a super prémium készítése is lehetséges.

Villányi borvidék

Magyarország legdélebbre fekvő borvidéke a villányi borvidék, melyet egyedi klímája tesz különlegessé a borkészítők és borkedvelők körében. Ez hazánk legnaposabb vidéke, szubmediterrán éghajlatát a meleg, száraz nyár és a hosszú tenyészidő jellemzi. A terület egyediségét az időjárás mellett a talaj keveredése (mészkőre rárakódott vörös agyag és lösz) adja. Ez a két tényező egyedülállóan kedvező feltételeket biztosít a magas színvonalú szőlőtermeléshez.

Kopár-dűlő

Villány legnyugatibb és legjobb dűlőjeként ismert területe a Kopár dűlő. Az északi irányból teljesen védett dűlőn a rügyfakadás 2 héttel hamarabb kezdődik, mint az ország többi részén, így az itt szüretelt szőlőt hamarabb lehet leszedni, és tökéletes érettséget mutat.

Forrás: 
ounge

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kihajózik a Balatoni Kör

Rendhagyó helyszínre talált a Balatoni KÖR által életre hívott télen-nyáron nyitva tartó Balatont hirdető 2018/2019-es Gasztropiknik. A rendezvénysorozat utolsó állomása stílusosan a Balaton közepe lesz, ahol a pompás élőzene kiséretében elfogyasztott finom ételek-italok mellett bemutatásra kerül a legújabb Kóstold körbe kiadvány is.

Jó helyek a Dél-Balatonon

Bár rengeteg online felület ajánl utazási tippeket, mégis legszívesebben a helyiek tanácsát fogadjuk meg. Így sokszor olyan helyekre juthatunk el, egyedi élményeket szerezve, amelyekről az útikönyvek sem írnak.

Mobil borfogyasztási szokások: vásárlást segítő applikációk

A borvilág dinamikus terület, folyton mozgásban és változásban van. A Bloomberg 2018-ban végzett felmérést a trendeket keresve, és érdekes megállapításokat tett.

Egyre több a magyar bor

Az Európai Unió bortermelése a nemzetközi állománynak több mint hatvan százalékát tette ki az előző évben – derült ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentéséből

Hét beruházás előkészítésével folytatódik az öntözésfejlesztés

Idén hét vízilétesítmény-beruházás előkészítésével folytatódik az öntözésfejlesztés, a feladatokra 594 millió forintot különített el a kormány - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) pénteken.

Csúcson a világ bortermelése

Tavaly 15 éve a legtöbb bort termelték a világon, 17 százalékkal többet a 2017. évinél. A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) adatai szerint tavaly 292,3 millió hektoliter, másképpen számítva csaknem 39 milliárd üveg bor készült.

21. századi palántanevelőt avatott az agrárminiszter

Legújabb beruházásának köszönhetően több mint 7 hektárra bővült az Árpád-Agrár Zrt. palántanevelő felülete. A 2,2 hektáros szegvári telep ünnepélyes avatóján Nagy István agrárminiszter az innováció és az integráció szempontjából is példaértékűnek nevezte a vállalatot.

Bor, sajt, irodalom

„Három édes a magyarnak: bor, szerelem, dicsőség”. Jókai Mórt citálta meghívójára a Budapesti Gazdasági Egyetem ProGazstro Klubjának idei második meghívója, ahol Kiss Ferenc sajtász, Balla Géza borász mellett két Kossuth-díjas művész, az író Szigethy Gábor és az énekes Kovács Ákos várta az érdeklődőket.

Axiál Gyakorlati Akadémia

A hagyományokat folytatva, az idén immár 8. alkalommal rendezte meg a bajai székhelyű cég az AXIÁL Gyakorlati Akadémiát április 10-én Sárváron.

Szőlőt termesztenének a Marson

Georgia nagyon büszke ősi borkészítési hagyományaira, és a georgiaiak meg vannak róla győződve, hogy ők voltak az első nemzet, akik bort készítettek. Most pedig elsőként szeretnének szőlőt termeszteni a Marson is.