Back to top

Miért dorombolnak a macskák?

A macskák általában akkor dorombolnak, ha simogatjuk őket. Azonban a dorombolás nemcsak az elégedettség jele, hanem egy kommunikációs forma is, ami sokkal bonyolultabb, mint azt idáig sejtettük.

Azt hisszük, hogy tudjuk mit jelent, amikor a macskák dorombolnak. A jellegzetes reszelő mormogás, amit akkor hallat legtöbbször, amikor a gazdája az ölében simogatja, kétségtelenül az állat elégedettségének egyik leginkább felismerhető jele. Azonban ennél sokkal többet jelent, mint idáig gondoltuk.

Már arról is sok vita alakult ki, hogy a macskák hogyan adják ki ezt az egyedülálló hangot.

A jelenlegi kutatások alapján, úgy tűnik, hogy a hangokat a macskák gégéjében található izmok hozzák létre.

Ahogy az izmok mozognak, kitágítják és összehúzzák a hangrést, ennek hatására minden alkalommal amikor a macska be-vagy kilélegzik, a levegő megrezegteti a hangszalagokat, az eredmény pedig a dorombolás.

Annak ellenére, hogy a tudomány már rájött a macskák effajta hangadásának folyamatára, arra még mindig nincs döntő bizonyíték, hogy mi váltja ki náluk ezt a hatást. A kutatók azt gyanítják, hogy a titok nyitja egy idegi rezgéskeltő mélyen a macskák agyában. A kérdés az, hogy vajon ez az idegi rezgéskeltő csak akkor lép működésbe, ha a macska boldogok? Néha igen, néha viszont teljesen más hatás is kiválthatja ezt a hangot.

Marjan Debevere fotográfus, macska menhelyekről készít képeket Londonban, emellett négy macska boldog tulajdonosa. Debevere szerint az ember rendszerint csak akkor veszi észre, ha a cicája dorombol, amikor olyan helyen vakargatja a kedvencét, ahol különösen szereti, pedig a macskák akkor is dorombolnak, amikor nem vagyunk mellettük, a dorombolás mértéke pedig egyénenként változik.

"Minden macska más, van amelyik soha, más viszont állandóan dorombol. Több, mint 3000 macskát fotóztam idáig a menhelyeken és nem találkoztam két ugyan olyan példánnyal."

- mondta Marjan Debevere. Hozzátette, sok macska dorombol, miközben elalszik, de volt amelyik akkor is amikor haldoklott.

Gary Weitzman, állatorvos, a San Diego Humane Társaság vezérigazgatója elmondta, hogy a dorombolás kapcsán számos kérdésre még nem találták meg a választ.

"Általában a dorombolás a macskák elégedettségét jelenti, azonban az idegességet, a félelmet és a stresszt is kifejezheti."

"A kutatók évtizedek óta azt találgatják, hogy a dorombolás vajon a kommunikáció egyik formáját képviseli-e. A 2000-es években az volt a feltételezésünk, hogy a dorombolásnak más célja is van. Elizabeth von Muggenthaler, Karen Overall, és mások munkájának köszönhetően, ma már többet tudunk a dorombolásról. Kiderült, hogy a dorombolásnak kommunikációs, nyugtató és gyógyító szerepe is van."- árulta el Gary Weitzman.

A macskák néhány napos korukban kezdenek el dorombolni, hogy az anyjuk könnyebben megtalálja őket az etetés idején.

Néhány macska felnőtt korában is dorombol, amikor enni kap. Néhány pedig akkor is hangosan dorombol, amikor új területet fedez fel, illetve, amikor megriad vagy stressz éri őt - például megkergeti egy kutya.

Egy feltevés szerint a dorombolás egy erőteljes gyógyító folyamat. Az elmélet alapja az, hogy a dorombolásból származó rezgések fizikailag fiatalító hatással bírnak a macskákra egyes stresszes események után. A 20 és 150 Hz közé eső rezgések frekvenciája elősegíti a csont növekedést, mivel a csontok a nyomás hatására keményednek.

"A dorombolás frekvencia tartománya megegyezik a humán terápiás gyógyászati kezeléseknél használt frekvenciával"- tette hozzá Gary Weitzman.

"A kutatások szerint a csontok a 25 és 50 Herz közé eső, míg a lágy szövetek a 100 Herz körüli frekvencia tartományú rezgésekre reagálnak."

Ezért is láthatjuk a macskákat nyilvánvaló elégedettséggel dorombolni, miközben szundikálnak. Ekkor valójában, egy természetes öngyógyító folyamaton esnek át. A macskák a szokásos viselkedésüket úgy alakították ki - ami a napi több órányi pihenést is magába foglalja - hogy elkerüljék a sérülést a túlterhelés révén. A dorombolás egy energia takarékos módja a csontok és a szövetek karbantartásának, miközben a macskák pihennek.

A dorombolás nem csak a macskákra van jótékony hatással. A cica simogatásról már régóta tudjuk, hogy stresszoldó hatású.

Annak az embernek, akinek macskája van, akár egyharmaddal csökkenthet a szélütés vagy a szívbetegségek kialakulásának kockázata, vagyis a dorombolás által kiadott frekvencia ránk emberekre is jó hatással van. Gary Weitzman hozzátette, hogy a dorombolás nemcsak fiziológiai, hanem pszichológiai szempontból is pozitív hatással van ránk, megnyugszunk tőle és örömöt okoz.

Forrás: 
bbc.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gluténmentes ételek az éttermekben?

Az élelmiszerekben még egy egészen kis mennyiségű glutén is gondot okoz a lisztérzékenységtől szenvedők számára, és az éttermek azok, ahol a legnehezebb elkerülni a glutén fogyasztását.

Egy rövid kilovaglás is aranyat ér a lónak

Egy új kutatás szerint már napi 25 perc kevésbé megerőltető mozgás is jótékony hatással lehet a lovak egészségére, függetlenül attól, hozzájárul-e a súlyvesztésükhöz vagy sem.

Nem csak állva alszanak: a lovak pihenési szokásai

Mint minden élőlénynek, a lovaknak is szükségük van pihenésre, alvásra. Megdöbbenve tapasztaltam, hogy sokszor lótulajdonosok sincsenek teljesen tisztában azzal, mikor pihen egy ló, és mikor van baja. A laikusok pedig végképp képesek pánikba esni egy fekvő ló láttán.

Így csökkenthetik a városban élők a stresszhormonokat

Egy amerikai kutatás szerint a városban élőknek elég mindössze napi húsz percet a szabadban tölteniük. Ezzel jelentősen csökkenthetik a stresszhormon szintjüket.

A világ legintelligensebb madara

A keapapagáj a világ legintelligensebb madarai közé tartozik, ám hogy a ranglétra csúcsán is áll-e, nehéz eldönteni, hiszen különböző kutatási módszerekkel más-más szempontrendszer szerint közelítik meg az állatokat. Egyes kutatások szerint azonban madarunk értelmi képességei valóban a legjobbak, még a csimpánzokat is megelőzik.

Kecsketartás: az egészséges állatokat is megviseli a klímaváltozás

Korábbi cikkeimben már sok mindenre kitértem, elsősorban arra, hogy miért és hogyan tudjuk a klímaváltozást kecskésként a „javunkra” fordítani. A legfontosabb azonban kimaradt… A klímaváltozással járó hirtelen és kiszámíthatatlan időjárás-változások, frontok, hatalmas megterhelést rónak az állat szervezetére, még akkor is, ha egészséges állatokról van szó.

Imádják az Adidas óceáni hulladékból készült sportcipőit

Az ismert cég néhány éve fogott össze egy környezetvédő szervezettel, óceáni hulladékból gyártanak sportcipőket. Egymillió párat adtak el 2017-ben. Az idén pedig már 11 millió párat terveznek.

A belföldi sertéshúsfogyasztás kompenzálhatja az afrikai sertéspestis okozta kiesést

A sertéshús fogyasztásának magyarországi ösztönzése mellett fontos a szakmai tapasztalatok átadása, és a belföldi fogyasztás emelkedése az, ami ellensúlyozhatja az afrikai sertéspestis okozta kiesést - hangzott el az Agrármarketing Centrum (AMC), az Agrárminisztérium (AM) és a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) Merre tovább sertéságazat? című konferenciáján csütörtökön Budapesten.

Új antibiotikumok nyerhetők a halakból

Az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia egyre növekvő gondot jelent, és szakértők szerint bekövetkezhet az a helyzet, hogy egy egyszerű fertőzés is életveszélyes lehet. A legújabb kutatás szerint új antibiotikumok találhatók a fiatal halak külsejét bevonó halnyálkában.

Termelni csak egészséges állattal: a bélflóravizsgálatok új korszaka

A bélflóra fontos funkciót tölt be haszonállataink életében, megannyi módon kapcsolódik és „kommunikál” az állat szervezetével, lényeges szerepe van a megfelelő immunrendszer kialakításában. Termelni csak egészséges állattal lehetséges, igaz ez az általános tétel a bélflórára is.