Back to top

A mezőgazdaság aranytartaléka az ifjúság

Elsőször rendezi a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara nyolc agrárszakterület országos versenyének döntőjét a Hungexpo Vásárközpontban az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával. Az Agrár Szakma Sztár Fesztiválon emellett 20 agrárszakma mutatkozik be, és ezzel pályaorientációs célokat is szolgál.

Győrffy Balázs:
Fotó: Rimóczi Irén
Az eddigi jól működő gyakorlat szerint az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyeknek (OSZ TV), valamint a Szakma Kiváló Tanulója Versenyeknek (SZ KTV) egy-egy egy intézmény adott otthont. A NAK azonban régóta tervezte, hogy jó lenne ezeket a versenyeket a szakmák népszerűsítésére is felhasználni, és ez most megvalósult, mondta Győrffy Balázs elnök. Az ingyenesen látogatható Agrár Szakma Sztár Fesztiválon ugyanis a megmérettetések mellett arra is lehetőség nyílik, hogy az általános iskolai tanulók és más érdeklődők is belelássanak a szakmai sajátosságok részleteibe. Jó alkalom, hogy bemutassák a fiataloknak, hogy az agráriumban folyamatosak a fejlesztések, az agrárszakmák nem letűnőfélben lévő hivatások, izgalmas, ígéretes életpályát kínálnak. Az elnök örvendetesnek nevezte, hogy az állami szféra mellett 53 cég és egyéni vállalkozó is felsorakozott a szakmai verseny és fesztivál támogatói közt.

A 2018/2019-es tanévben az Országos szakmai tanulmányi verseny (OSZTV) keretében kilenc, a Szakma kiváló tanulója verseny (SZKTV) keretében tizenegy szakképesítésben mérik össze tudásukat, kreativitásukat, kitartásukat a tanulók, emlékeztetett Győrffy Balázs. A versenyekre az ország 92 szakképző iskolájából 688 tanuló nevezett be, a döntőket, illetve azok első fordulóit 17 iskolában tartották, ezek zöme az Agrárminisztérium fenntartásában van.

A Hungexpo területén a 20 agrár szakképesítés közül az élelmiszeripari analitikus technikus, az élelmiszeripari technikus, a földmérő, földügyi és térinformatikai technikus, a parképítő és fenntartó technikus, az édesipari termékgyártó, a húsipari termékgyártó, a pék, valamint virágkötő szakmákban versenyeztek a legjobbak.

Farkas Sándor:
Fotó: Rimóczi Irén
Farkas Sándor, az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára szerint a verseny lényege, hogy fölébressze a résztvevőkben szunnyadó energiát, rávilágít az erősségeikre, és azokra a jellemzőkre, amiken javítani kell. Az önfejlesztő szándékon túl pedig a szemlélőknek is világos üzenetet hordoz, nevezetesen, hogy szerethető hivatásra lehet lelni az agráriumban.

A rendezvény fontos mondanivalója az is, hogy az ágazatban nemzedékváltásra van szükség. A magyar mezőgazdaság aranytartaléka az ifjúság, a fesztivál őket próbálja elérni, ennek a jegyében népszerűsíti a mezőgazdasági munkát, és esélyt ad arra is, hogy a versenyzők bizonyítsák rátermettségüket.

Jelenleg 270 ezren vesznek részt az iskolai rendszerű agrárképzésben, ebből a tárca fenntartásában lévő 47 köznevelési intézményben 18 500 tanulót oktatnak. Ezzel az Agrárminisztérium a teljes szakképzési rendszer közel 7 százalékát fedi le, és az erős mezőgazdasággal rendelkező országok képzési szerkezetéhez hasonlóan szükségesnek tartják, hogy a tárca által alapított, és fenntartásában lévő köznevelési intézmények továbbra is annak fenntartásában maradjanak. A miniszterhelyettes szerint korszerű intézményi háttérre van szükség, duális képzésre, iskolák által működtetett tangazdaságokra, s az állam által fenntartott központi gyakorló gazdaságokra kell építeni. A tárca is érzékeli az automatizáció és digitalizáció térfoglalási igényét, és erre a Digitális Agrár Stratégiában megfogalmazott követelményekkel kíván választ adni.

Az intézményeket is fel kell készíteni arra, hogy a 21. század tehát a precíziós gazdálkodás évszázada lesz.

Pölöskei Gáborné:
Fotó: Rimóczi Irén
Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára szerint jó szakemberekre van szükség, minőségi munkahelyekre, és színvonalas oktatásra is. A szakmai tanulmányi versenyek ezt a célt szolgálják, népszerűsítik a szakképzést, a szakmákat, így pályaorientációs események is egyben. Vissza kell állítani a szakma presztízsét, vonzóvá kell tenni a pályaválasztók előtt.

A digitális ismeretek igénye egyre nagyobb az agráriumban is, a gazdaság, a technológia, a munkaerőpiac gyors változása újabb kihívás elé állítja az ágazatot. A szakképzés 4.0 stratégia ezekre a kihívásokra adhat választ, amelyek elkészítésében a piaci szereplők is részt vettek.

Az a cél, hogy minél több vállalkozás kapcsolódjon a képzéshez.

A piaci igényeknek megfelelő képzésekre van szükség, a tartalom megújítása mellett erősíteni kell gyakorlati oktatást középiskolai oktatásban is, hogy a végzés után minél előtt megalapozzák egzisztenciájukat.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is azt hangsúlyozta, hogy a képzéseket a gazdaság igényei szerint kell alakítani, akár szakképzésről, felnőttképzésről vagy felsőoktatásról van szó. 

A húsz szakmából nyolcnak a legjobbjai mérettetik meg magukat
Fotó: Rimóczi Irén

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elő a naptárral: közeleg az év legnagyobb ökoturisztikai programja!

Javában zajlanak az előkészületei a Magyar Nemzeti Parkok Hete programjának, amelyen várhatóan idén is tömegek vesznek majd részt. Utánajártunk, mire számíthatnak azok, akik hazánk különleges természeti értékei közt szeretnék eltölteni szabadidejüket.

Jubileumi vándorgyűlés Gyulajon

Idén a Tolnai-hegyhát déli részén található Lengyel ad otthont az Országos Erdészeti Egyesület Vándorgyűlésének és ahhoz kapcsolódóan az Év Erdésze Verseny döntőjének. A jubileumi 150. Vándorgyűlés terepi programjainak és az Év Erdésze Verseny döntőjének a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. lesz a házigazdája és szervezője.

A tápanyagellátás befolyásolja a vörösborok minőséget

Olaszországban mind nagyobb szerepet kap a szőlőtermesztésben az öntözés, a klímaváltozás közvetlen következményeként. Ezt lehetőségként fogják föl, amivel a vörösborok minőségén is javíthatnak. Tápoldatozással ugyanis térben és időben precíziósan tudják szabályozni a tápanyagellátást, a szőlő fejlődési szakaszaihoz igazítva.

Szakmai kirándulás a dél-alföldi farmokra

2019. április 12-14. közötti országjáró szakmai kiránduláson vettek részt az Egyetemi Fiatal Gazda Klubok tagjai. Több, különböző tevékenységet folytató gazdaságot látogattak meg.

Így keltettek nagy hírverést az agrárszakmáknak

Mint arról beszámoltunk, véget ért az I. Agrár Szakma Sztár Fesztivál, amelyet a jó hangulat és a feszült pillanatok egyaránt jellemeztek. A hagyományteremtő célú rendezvényen alaposan körbenéztünk – következzenek bővebb tapasztalataink.

Az agrárszakmák sztárjai

Véget ért a kétnapos Agrár Szakma Sztár fesztivál. Kihirdették az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny és a Szakma Kiváló Tanulója Versenyek eredményeit, a dobogósok személyesen vehették át elismeréseiket.

Csicseriborsó vírus dinnyén

Marokkóban közel 17 ezer hektáron termesztenek görögdinnyét, a termés megközelíti a 620 ezer tonnát. Néhány éve új vírusbetegség ütötte föl a fejét, ami húsbarnulással, valamint a termés torzulásával és megkeményedésével jár. A kórokozó a csicseriborsó klorotikus törpülés vírus (CpCDV), amely a világ meleg éghajlatú vidékein számos növénycsalád tagjait betegíti meg.

A kamara is támogatja a NAK-Magosz aláírásgyűjtését

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) is támogatja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) aláírásgyűjtését, amelynek keretében már 165 ezer aláírás gyűlt össze az európai uniós agrárforrások szintjének megőrzése érdekében - jelentették be a kamarák elnökei kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Az erdei faválasztékot szállítókat is ellenőrzi a Nébih

Erdei faválaszték szállítása kizárólag szállítójeggyel végezhető. 2019. január elsejétől már csak az új típusú szállítójegy alkalmazható, amelyen a szállítás részleteit a fuvarozóknak kell feltüntetnie és igazolnia. A Nébih a jövőben fokozottan ellenőrzi, hogy a fuvarozók eleget tesznek-e kötelezettségeiknek. A mulasztás komoly szankciókat vonhat maga után.

Üzembe állt az országos jégkármérséklő-rendszer

Üzembe helyezte 2019. április 15-én az országos jégkármérséklő-rendszert a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, amelyet az Agrárminisztériummal közösen működtet. Tavaly, működésének első évében a rendszer több tízmilliárd forintnyi kárt előzött meg, megóvva a mezőgazdaságot, a lakossági, ipari és állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat.