0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Csicseriborsó vírus dinnyén

Marokkóban közel 17 ezer hektáron termesztenek görögdinnyét, a termés megközelíti a 620 ezer tonnát. Néhány éve új vírusbetegség ütötte föl a fejét, ami húsbarnulással, valamint a termés torzulásával és megkeményedésével jár. A kórokozó a csicseriborsó klorotikus törpülés vírus (CpCDV), amely a világ meleg éghajlatú vidékein számos növénycsalád tagjait betegíti meg.

Görögdinnyén a betegség tünete a hús barnás elszíneződése, fehér szivacsos állományú részek kialakulása, továbbá a termés és a magok torzulása. A kórokozó a névadó növényen kívül tetemes kárt okoz paprikán, paradicsomon, uborkán és számos más növényen.

Először Indiában azonosították, ahol a csicseriborsó-termést 75-95 százalékkal vetette vissza. Jelen van Ázsiában, Afrikában, Ausztráliában, a Közel-Keleten.

A vírust kabóca terjeszti, napjainkban intenzív kutatások folynak a vektoraival, a földrajzi elterjedésével és a gazdanövényeivel kapcsolatban.

Megállapították, hogy a vírusnak számos törzse van, amelyek különböző országokban más-más növényfajokat támadnak meg, például az L, Q, R és S törzset eddig csak csicseriborsóból mutatták ki, de a C törzs az utóbbi években fertőzte az uborkát, a gyapotot, az okrát, a babot, a lencsét, a paprikát és a paradicsomot. Legutóbb az A törzset azonosították uborkában és görögdinnyében.

A vírus 2017-es marokkói megjelenése azt jelzi, hogy egyre közelebb kerül Európa mediterrán vidékeihez, eddig ugyanis a legközelebb Egyiptomban (2015) és Tunéziában (2017) tűnt föl. Sajnos az is bebizonyosodott, hogy a korábban tapasztalt tünetek is ehhez a vírushoz köthetők, tehát már 2015-ben megérkezett Marokkóba a CpCDV, és valószínűleg gyorsan terjed tovább a mediterrán térségben.

A betegség marokkói felbukkanásáról az idén számoltak be: Radouane N, Ezrari S, Accotto GP, Benjelloun M, Lahlali R, Tahiri A, Vaira AM, ‘First report of Chickpea chlorotic dwarf virus in watermelon (Citrullus lanatus) in Morocco’, 2019, New Disease Reports 39, 2.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/freshpalaza.it/mdpi.com