0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Elő a naptárral: közeleg az év legnagyobb ökoturisztikai programja!

Javában zajlanak az előkészületei a Magyar Nemzeti Parkok Hete programjának, amelyen várhatóan idén is tömegek vesznek majd részt. Utánajártunk, mire számíthatnak azok, akik hazánk különleges természeti értékei közt szeretnék eltölteni szabadidejüket.

Az év legnagyobb ökoturisztikai programja – tartják a Magyar Nemzeti Parkok Hetéről, amely 2007-ben indult útjára, méghozzá kettős céllal: hazánk 10 nemzeti park igazgatósága együttműködésük erősítését is szem előtt tartva fektette le az alapjait egy olyan nagyszabású rendezvénynek, amely az ország valamennyi szegletében kínál tartalmas szórakozást a látogatóknak.

Ahogy az már hagyomány, az eseményt egy fesztivál jellegű, szakmai konferenciával egybekötött nyitóhétvége előzi meg, amelynek minden évben más helyszín s más igazgatóság ad otthont. Idén erre május 25-26. között, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság szervezésében, Lakitelek-Tőserdőn kerül sor.

Ugyanitt, e programmal egy időben rendezik meg a „Muzsikál az erdő” a Hírös Városban elnevezésű rendezvényt is – mindez pedig távolról sem véletlen. Takács Ádám, a Környezetügyért felelős Államtitkárság Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztályának szakreferense elmondta, a nyitóhétvégéket rendszerint egy, az adott térségre jellemző rendezvénnyel egybekötve szervezik, a lehető legszélesebb réteget megszólítva. „Ezeken a napokon a Magyar Nemzeti Parkok egy helyen, fesztiválszerű programmal várják az érdeklődőket. A Nemzeti Parki Termék Védjegyes termékek bemutatkozása és szórakoztató műsorok mellett látogatóink a természetismereti foglalkozásokon garantált ajándékokat, a szerencsések nagy értékű ajándékcsomagokat nyerhetnek. Várjuk természetesen a legkisebbeket is, hiszen idei rendezvényünk a gyermeknap idejére esik” – magyarázta Takács Ádám. Mint mondta, a nyitóhétvégét megelőző napon ugyanakkor

a szakmai közönségnek is igyekszenek kedvezni: a biodiverzitás témája köré szervezett konferenciával a többi közt lehetőséget adnak a különböző szakmai szervezetek közötti párbeszédre is.

A tanácskozással párhuzamosan a Magyar Tájdíj és a Pro Natura díjak miniszteri átadására is sor kerül a nap helyszínén, a kecskeméti Természet Házában. A nyitóhétvégét követően aztán beindul az országos programdömping: a Magyar Nemzeti Parkok Hetében, május 27-től június 2-ig megannyi ingyenes és kedvezményes árú program vehető igénybe hazánk valamennyi nemzeti parkjában. Noha a részletes menetrendet az igazgatóságok munkatársai ezekben a hetekben készítik elő, Takács Ádám elárulta, a korábbi évek közkedvelt programjai közül több az idei esztendőben is igénybe vehető lesz.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság például „Túra az ország tetején” elnevezéssel szervez kirándulást: a Kékestetőről induló túrán a terület egy természetvédelmi őre mutatja be a mátrai erdők csodálatos természeti értékeit.

S ha már magaslatok: a Körös Maros Nemzeti Park Igazgatóság szalakóta bemutató gyűrűzést szervez Kopáncs-pusztán, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek a ritka madárral, élőhelyével és a faj védelmével is. Innen északkeletre, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szervezésében, egy éjszakai program során szerezhetnek örök élményeket az látogatók:

a Hortobágyi Vadaspark éjjel aktív fajainak megfigyelése után egy csillagász távcsövön keresztül kémlelhetik az eget kicsik és nagyok.

A szakreferens mindezek mellett a különféle barlangi, valamint vizes programok – köztük a kenutúrák – rendkívüli népszerűségét is hangsúlyozta. Szavai szerint ebben az időszakban a rendezvénytől függetlenül is igen magas a nemzeti parkok látogatottsága, amely egyfelől a jó idő beköszöntének, másfelől egy évek óta tartó növekvő tendenciának is betudható. „2005 óta mintegy 55%-kal nőtt a nemzeti parkok éves regisztrált látogatóinak száma. Ez a szám kizárólag a nemzeti parkok létesítményeibe és programjaira jegyet váltott látogatókra vonatkozik, azonban mivel azok többsége szabadon, ingyenesen látogatható, a tényleges látogatottság jóval nagyobb.” – magyarázta Takács Ádám. Hozzátette:

a különleges programok mellett éppen ezért kedvezményes áron lesz elérhető számos olyan lehetőség is, amelyen az esztendő más szakában is részt lehet venni. Ennek célja, hogy rámutassanak arra, milyen gazdag, minden évszakban elérhető programkínálat várja a nemzeti parkok látogatóit.

A Magyar Nemzeti Parkok Hete 2019 részletes programja, illetve a rendezvénnyel kapcsolatos további tudnivalók a www.magyarnemzetiparkok.hu/mnph webcímen lesznek elérhetők hamarosan.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság