0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A betiltott lóbab

Az olaszországi Sesto Fiorentino polgármestere, Lorenzo Falchi megtiltotta a lóbab termesztését egy beteg gyermek védelmében. A gyermek házától 300 méteres körzetben rendelte el a növények felszámolását.

Az olaszországi Sesto Fiorentino polgármetere, Lorenzo Falchi megtiltotta a lóbab termesztését egy beteg gyermek védelmében.

A gyermek házától 300 méteres körzetben rendelte el a növények felszámolását.

Az intézkedés pontos oka az volt, hogy a gyerek a favizmus nevű betegségben szenved. Ennek  lényege, hogy a lóbab fogyasztása vagy a növény pollenjének belélegzése súlyos rohamot idézhet elő. Súlyosabb esetekben pedig pusztán a növénnyel való kontaktus is olyan folyamatokat eredményezhet, hogy a vörösvértesteik szép lassan lebomlanak, vérszegénység, majd sárgaság vagy szívelégtelenség is kialakulhat.

A gyermek anyja orvosi igazolást és kérelmet nyújtott be a helyi hatósághoz. Kezdetben a kérelmet elutasították, mert a helyi egészségügyi osztály úgy döntött, hogy nincs elegendő ok arra, hogy megtiltsák a hüvelyes növény termesztését. Amikor a gyermek tünetei fokozódtak, a polgármester a rendelet közzétételét követő hét napon belül elrendelte a kijelölt területen lévő összes növény felszámolását.

A lóbab latin neve (Vicia faba) alapján favizmus néven is emlegetett betegség világszerte mintegy százmillió embert érint. Elképzelhető, hogy a favizmust már az ókori Püthagorasz is ismerte, ugyanis – egyes források szerint – így intette tanítványait: „Lóbabot pedig ne fogyasszatok!”

Mindemellett a lóbab az egyik legelterjedtebb hüvelyes, és akiknél nem okoz gondot, kedvező élettani hatása miatt ajánlott a fogyasztása.

A szakemberek főként magas keményítő- , fehérje- és rosttartalmát emelik ki.

Egyéb fehérjenövényekkel összevetve a szója és a csillagfürt után ez a 3. legnagyobb fehérjetartalommal rendelkező nagymagvú hüvelyes növény.

A mediterrán konyha kedvelt összetevője. Főleg a Földközi-tenger keleti partvidékén, valamint a Közel-Keleten régóta ismert élelmiszernövény, és az olaszok asztalára is gyakran kerül.  Fogyasztása zsenge hüvelyes állapotban, hasonlóan a zöldbabhoz, vagy érettebb állapotban a magvakat kifejtve, főzve és passzírozva történik. A megszárított magvakból lisztet őrölnek, amit tészták és kenyerek készítéséhez is felhasználnak.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu