0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Séta a mamutok között

A Jeli Varázskert több mint arborétum. Közjóléti szolgáltatásai és folyamatosan bővülő infrastruktúrája jóval túlmutat az arborétumi kívánalmakon. Az idén újabb attrakcióval gazdagodott a kert; pénteken lombkorona-tanösvényt avattak, így most már a magasból is megcsodálhatjuk az Óriások erdejének mamutfenyőit.

A 130 méter hosszú 10 méter magas járásszintű tanösvény 120 millió forintból épült meg. Egy spirálcsúszda is tartozik hozzá, amely a gyerekek kedvence lehet. A horganyzott acélszerkezetet zöldre festették, így falépcsőivel együtt szinte belesimul a tájba.

A lombkorona-tanösvényhez egy akadálymentes völgyhíd is tartozik, ami egy hat méter mély völgy fölött halad át, így a mozgáskorlátozottak és az idősebbek sem maradnak ki a magassági élményből.

A lombkorona-tanösvény a Jeli Varázskert Sziklás-hegységi tájövezetet imitáló részében, 20-25 méteres óriás mamutfenyők lombkoronájában épült meg, a Hétforrás fölött. Itt alkalmunk adódik arra is, hogy korszerű, 21. századi módon, QR-kódok segítségével ismerhetjük meg a terület madárvilágát.

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. a kezelésében lévő Jeli Varázskert az idén neves jubileumot ünnepel: 150 éve született a kert megálmodója és megalkotója, gróf Ambrózy-Migazzi István, a „virágos gróf”. Az ő tiszteletére tavaly ősszel kedvenc hagymás virágát, 150 fajta nárciszt ültettek el a néhány éve telepített magnólia-gyűjtemény tövében. A virágok már idén áprilisban szépen pompáztak, a késői nyílású fajtákból pedig májusban is megcsodálhatunk párat.

Az arborétum szakemberei hangsúlyozzák, hogy

most már nemcsak májusban, a kertet híressé tevő havasszépék és azáleák nyílásakor érdemes ellátogatni ide.

A Jeli Varázskert már április elejétől várja a látogatókat, akiknek a kilátó tövében, a japáncseresznyefák virágzási idején igazai Sakura ünnepben lehet részük, és teljes pompájában élvezhetik a magnóliák, illatos fűszercserjék és a nárciszok látványát. Nyáron csillagsomok, hegyi babérhangák, későn nyíló mocsári azáleák és a több mint 1300 példányból álló hortenziagyűjtemény kínál virágélményt. (Felvételeink a megnyitó előtti napon készültek.)

Forrás: magyarmezogazdasag.hu