0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Hiperaktivitást okozhat a nyelvszínező cukorka

A szlovák hatóság – kereskedelmi ellenőrzés során – a megengedettnél több kinolinsárga (E104) és nem jelölt tartrazin (E102) színezékeket mutatott ki gyermekeknek szánt, nyelvszínező cukorkában. A lengyel előállítású termékből Magyarországra is érkezett. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a RASFF rendszeren keresztül értesült az esetről.

A termék adatai:

  • A termék megnevezése: Kiss me – colouring soluble candies (citrom, málna és feketeribizli ízű, olvadós nyelvfestős puha cukorka)
  • Tételazonosító: AKD
  • Minőség-megőrzési idő: 30/03/2020
  • Kiszerelés: 100 g
  • RASFF referenciaszám: 2019.1754

A kinolinsárga (E104) és a tartrazin (E102) színezékeket az ún. Azo- vagy Southampton színezékek közé sorolják a narancssárga S (E110), azorubin (E122), alluravörös (E129), és a neukokcin (E124) mellett. E színezékek kis mennyiségben biztonságosan fogyaszthatók,

egyes kutatások szerint azonban a nagyobb mennyiségben történő bevitelük gyermekek esetében hiperaktivitást okozhat, valamint allergiás reakciókat is kiválthat.

Éppen ezért az Európai Unió területén kötelező figyelmeztető feliratot („a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat”) tenni minden olyan élelmiszerre, amely a hat színezék valamelyikét tartalmazza.

Forrás: Nébih