Back to top

Királyházi fogások

Izzasztó kaptatók, szűk völgyek, zöld növényalagút, öles tölgyekkel és bükkökkel borított hegyoldalak, bámulatos kilátás az ormokról, vulkáni kúpok szegte láthatár. Kincses történelem, vadregényes jelen, azaz sokunk kedvenc hegysége a Börzsöny. A Kemence-patak völgyében húzódik Mátyás király oly sokat látogatott vadászterülete, mely a keresztségben a Királyháza nevet kapta, s ahol számos főúri méltóság megfordult.

Magyar Barbara, a vadászház vezetője mutatja a szoba falán a megkopott márványtáblát, mely büszkén hirdeti: Libits Adolf udvari tanácsos meghívására József főherceg 1909. szeptember 24-én a közelben ejtette el ezredik szarvasbikáját. Az örömteli eseménynek a vadászterület akkori bérlője, a bernecebaráti birtokos, Szokolyi Alajos állított emléket, aki atlétaként – Hajós Alfréd mellett – szintén bronzérmet nyert az első újkori, athéni olimpián.

A vadászbérlők 1905-ben építették a házat, és több legenda is fennmaradt, miként viccelték meg egymást az úriva­dászok. Az utolsó nógrádi betyár, Sisa Pista is ezt a vidéket járta. Az illavai börtönben töltött húsz évet követően a legjobb pandúrrá vált. Ő számolta fel a rabsickodást, mindenki tudta, nem jó Sisa Pistával az erdőn találkozni.

Királyi vadászterület volt a környék, erre utalnak a Királyháza, a Királyné pallagja és a Királyrét elnevezések. Mátyás királyig visszavezethető a helyi vadászati kultúra. Királyházán csak a vadászházakat különböztetik meg alsó és felső jelzővel. Alsó-Királyházán a cselédszállások álltak, amelyek a lakásokon kívül a lovaknak és a szerszámoknak is helyet adott.

„Mindenkit szeretettel várunk” – mosolyog Magyar Barbara, s meséli, hogy régebben főként vadászvendégek látogatták a házat, de napjainkban a vadászszezonon kívül a turisták is birtokba veszik. Rendszeres a visszajáró vendég. Távol a civilizációtól, ahol a legnagyobb „zaj” a madárcsicsergés, őzek, nyulak legelnek a ház mögötti réten, s rókával, mókusokkal is találkozhatunk. Az Ipoly Erdő Zrt. beruházása kapcsán a közeljövőben nóniuszpár érkezik Királyháza-felsőre. Sokakat elvarázsol a táj, kifejezetten kirándulni jönnek, jól kiépített túraútvonalak állnak a rendelkezésükre. Remek panorámával szolgál a közelmúltban felújított Csóványosi-kilátó. A kerékpárosoknak külön pályát építettek, de itt van a drégelypalánki, a nógrádi vár és a közelben a Kemencei Erdei Múzeumvasút.

A vendégeknek a helyi gasztronómia remekeit kínálják, ebbe engedtek bepillantást házigazdáink. A tyúkhúsleves elmaradhatatlan fogása a nagy családösszetartó erejű vasárnapi ebédeknek. Van azonban egy hasonló alapanyagokat tartalmazó, viszont más fűszervilágot magába foglaló leves, mely felveheti vele a versenyt, s ez nem más, mint a legényfogó leves. Úgy mondják, hogy hajdanán – de talán manapság is így van ez –, ha egy lányos anya szerette volna elkápráztatni a vőjelöltet, akkor igazi, férfinak való, kiadós, finoman pikáns húsos levessel kínálta. Hogy ne legyen kétséges a funkciója, a finomság a legényfogó leves nevet kapta. Ezzel a fogással azonban nem csak a legények feje csavarható el, érett férfiak szíve is meglágyul egy tányér illatos étel kóstolásakor.

Pontos recept nincs, a hozzávalók tájegységenként, de még családonként is változnak. Ami biztos: van benne hús, sokféle zöldség – sárgarépa, fehérrépa, zöldborsó, karalábé, zeller, krumpli –, máj vagy gomba, esetleg mindkettő, sok zöldfűszer, elsősorban petrezselyem, de néhol kaporral vagy tárkonnyal teszik izgalmasabbá. Esetlegesen kis mustár, citrom vagy néhány csepp ecet is kerül bele, hogy kellemesen pikáns legyen, valamint tejszín, amitől krémes, selymes, még tartalmasabb és gazdagabb lesz a leves. A lényeg, hogy igazán laktató és ellenállhatatlanul harmonikus legyen: ha megfogni nem is, de megtartani sikerülhet vele a férfiembert, az ilyen laktató leves után meglehet, hogy elszalad jegygyűrűt vásárolni. Nem kell szerelmi oldással és kötéssel foglalkozni! Szingli hölgyek mihamarabb biflázzák be a receptet, és a következő randin már meg is főzhetik e férfiszíveket ostromló „varázslevest”.

A felvidéki konyha gyakori alapja a krumpli, az ebből készült ganca hazánk egyik tájjellegű étele. Az egész országban ismeretes, csak épp máshogy nevezik, vagy kissé másképp készítik el. Ganca a palócság körében, gánica Baranya és Somogy megyében, dödölle Zalában, cinke Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Elkészítése nagyon egyszerű, az eredmény pedig finom és nem utolsósorban laktató. Régen a szegények eledeleként tartották számon, pénzbe nem került, a hozzávalót megtermelték a kertben. Egy ismerősöm szerint csak „öregkrumpliból" készíthető, a keményítőben szegény újkrumpli nem alkalmas erre a célra. Manapság már köretként is fogyasztják, de a szegény időkben főétel gyanánt ették. A tányérunkra szarvaspörkölttel került, a mellé kínált házi savanyúság Gyenes Zoltánné Alíz keze munkáját dicséri.

A pogácsa nélkülözhetetlen alaptétele a magyar asztalkultúrának, nem véletlenül vált ennek egyik változata – a tepertős – hungarikummá. Remek kísérője beszélgetésnek, borozgatásnak, de könnyen elcsapja vele éhét, akinek nincsen másra ideje. Sokféle változatban készítik, s – valljuk be – népes rajongó tábora van. Ehhez tegyük még hozzá az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő tavaszi gyógyírunkat, a medvehagymát. A hatás nem marad el.

 

Királyháza Vadász- és Vendégház elérhetősége

Cím: 2638-Kemence külterület

GPS: 47.990456° / 18.966714°

Telefon: +36 (27) 365-130 (H-P 8h-16h); +36 (20) 771–6775

E-mail: magyarb.ipoly@gmail.com

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2017/2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sorsfordulónál az agrárium

A Közös Agrárpolitika, a nemzeti agrártámogatási rendszer, a sertéstenyészés és húsipar, továbbá a szójatermesztés jövőjét vitatták meg a Nyugat-Magyarországi Agrárfórum résztvevői Pápán. Az előadók hangsúlyozták: sorsfordulónál a magyar agrárium.

A kapu mindig nyitva áll

A 2018-as „Az Év Tanyája” felhíváshoz vezető utat az előző évi győztesek taposták ki, akik nemcsak a tanyasi életet választók számára szolgálhatnak jó példával – az állatokhoz, a természethez és a hagyományokhoz fűződő viszonyuk mindenki számára tanulságos lehet. A nyertesek közül elsőként a berettyóújfalui Szász Tanyát mutatjuk be, mely az „Az Év Hagyományőrző Tanyája” díj büszke birtokosa.

Még nem szorongatja a német kiskereskedelmet a netes élelmiszer rendelés

Egy évvel ezelőtt indította el élelmiszer házhozszállítási szolgáltatását Németországban az Amazon. A német kereskedők 2017 májusában attól tartottak, hogy ez forradalmasítja az élelmiszer-kereskedelmet, és érezhető visszaesést eredményez az üzleteik forgalmában. Ez azonban nem következett be.

Baranyában is versenyeztek az erdészek

Május 23-án zajlott az erdőgazdálkodásban aktívan dolgozó erdésztechnikusok számára meghirdetett Év Erdésze 2018 verseny Baranya megyei fordulója az Országos Erdészeti Egyesület Baranya megyei helyi csoportja és a Mecsekerdő Zrt. szervezésében.

Mitől egészséges a szilva?

Régóta ismert, hogy a friss és az aszalt szilva egészséges - de mitől is az? Abrankó László, a NAIK Élelmiszeripari Kutató Intézet igazgatója a tudományosan alátámasztott hatásait elemzi. Az aszalt szilva hozzájárul a megfelelő bélműködéshez, ha legalább 100 grammot fogyasztunk belőle, természetes K-vitamin-forrás, illetve káliumban gazdag, mert a napi ajánlott adag 30 százalékát tartalmazza.

Robotizáció felé tolja a brit élelmiszeripart a Brexit

Az angol élelmiszeripari cégek kezdik érezni a Brexit hatásait, de továbbra is előre menekülnek. Beruházásokkal, a termelés automatizálásával, új termékek bevezetésével próbálják növelni a termelékenységüket és növelni forgalmukat.

Cider vagy almabor?

Legújabb Szupermenta terméktesztjén a cider elnevezésű alkoholos italokat ellenőrizte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A 9 alma alapú cider megfelelt a laboratóriumi vizsgálatokon, de 4 termék esetében minőségi vagy jelölési problémák miatt figyelmeztetni kellett a felelős vállalkozásokat.

44 millió liter energiaital fogyott

A vizsgaidőszak és a fesztiválszezon felpörgésével párhuzamosan emelkedik az alapvetően népszerű energiaitalok fogyasztása is: értékbeli forgalma 2017. április és 2018. március között 28 milliárd forint fölött mozgott, és a kategóriából 44 millió liternyi fogyott Magyarországon a Nielsen kiskereskedelmi indexe szerint. Az ízesítés nélküli üdítő és a tuttifrutti íz a favorit.

Minőségorientáltabbá válnak a magyar fogyasztók az Auchan szerint

2018-ban immár 20 éve, hogy az Auchan Retail Magyarország megnyitotta első hipermarketjét Budaörsön. Azóta országszerte összesen 20 további áruházat és 18 benzinkutat adott át az áruházlánc, melyeket a következő hat hónapban egy-egy újabb szupermarket és superstore formátumú üzlet követ.

Informatikában fejleszt a Coop

Többet fordít informatikai rendszerének fejlesztésére a Coop – döntött a társaság szerdai közgyűlésén. A cégcsoport tavaly megőrizte pozícióját a kereskedelemben, és hatékonyságát javító fejlesztésekre is fordított.