0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Szárnyait bontogató

A Vértesi Erdő Zrt. pusztavámi Vajda János Erdészeti Erdei Iskolája harmadik évét kezdte meg idén, két rendkívül tanulságos és gyerekcsoportokkal teli esztendő után. Nagy örömünkre szolgál, hogy mind többen szeretnének részt venni programjainkon, és azon dolgozunk, hogy ez így is maradjon.

A hozzánk érkező kis vendégek egy része el sem tudja képzelni, hogy televízió és internet, vagy akár térerő nélkül is lehet létezni. A legelső feladat ezért az, hogy megértsék, ezekre a dolgokra nem lesz szükségük az erdei iskolában töltött napokon. Már a reggeli torna – amit rossz időben is megtartunk – tábori hangulatot teremt, a jóízűen elfogyasztott reggeli után pedig indulhat a kaland.

Az erdőt pallókból álló, patakon átívelő hídon közelítjük meg, ahol öreg tölgyek és száz évesnél is idősebb bükkök fogadnak. A gyerekek kis felfedezőkként előszeretettel oldanak meg önállóságot, leleményességet igénylő feladatokat. A tapasztaltakat aztán közösen megbeszéljük, nagyon fontos ugyanis a visszacsatolás. Minden újonnan szerzett ismeret többször előkerül és pár nap alatt nagyon ügyes, lelkes és tudásra éhes kis természetjárók válnak még azokból is, akik a térerő nélküli területeket világvégének hitték. Délelőttre általában rövidebb programot szervezünk, amit kitűnő ebéd és rövid csendes pihenő követ. A friss erdei levegő, a mozgás és a közösen végzett feladatok hamar meghozzák az étvágyat, jó érzés hallani, hogy két falat között is az átélt izgalmas kalandokról mesélnek a gyerekek.

A délutánba sokszor két foglalkozás is belefér. Ügyelünk arra, hogy a szakmai ismeretek mellett másféle élményekkel is gazdagodjanak az iskolások. Történelmi, néprajzi, kézműves, régi mesterségeket bemutató, sport és lovas programokat is rendezünk a hozzánk érkezőknek. Rendszerint ellátogatunk a közeli Csuka-tóhoz is és fáradt vándorként kóstoljuk a Csuka-forrás hűs vizét. A Malomerdő Panzió erdei vadfajokból álló lakói a gyerekeken kívül az arra sétáló közönséget is elkápráztatják. Sokszor a néhány száz méteres utat is órákba telik végig járni, mert csak akkor nyugszik meg a csapat, ha mindenki talál magának kis termést, vadnyomot, vagy egy tökéletes túrabotot. Amikor arra kérjük a rohangáló és hangos gyerekekből már felelős turistává átszellemült közösséget, hogy keressenek maguknak a földön egy kincset és azt majd mutassák be a többieknek, először talán nem is értik, mi a feladat. A túra végén aztán kacagva hallgatjuk a kézben összegyűrődött, csodás színekben pompázó, lehullott mezei juhar levelének történetét, miközben a körben álló vándorok csillogó szemmel várják, hogy ők is sorra kerüljenek.

A szerteágazó ismereteket adó és izgalmakkal teli nap után a vacsorát sokszor a tűz körül fogyasztják el az iskola lakói, előtte azonban ki-ki megkeresi és kifaragja a nyársnak alkalmas botot, hiszen még a pirított kenyér is akkor a legfinomabb, ha mindent magunk készítünk elő hozzá. Az erdei iskolai program legkedveltebb része az éjszakai hangokkal való ismerkedés és a vadles, lehetőleg bátorságpróbával társítva. Rengeteg felejthetetlen pillanatot szerez a diákoknak.

A szabadban töltött napok, erdőjárás után jól esik megpihenni az emeletes ágyak puha matracán. A mobiltelefont, otthonról hozott technikai eszközöket már rég elfelejtették, a nagy izgalom és a közösség összekovácsoló ereje azonban gyakran nem hagyja aludni a kimerült gyereksereget, és hajnalig tart a mesélés.

Hazaindulás előtt mindig megkérdezzük, hogy mi tetszett a leginkább a gyerekeknek az erdei iskolában, és min változtatnának. Sokat tanulunk ezekből az őszinte beszélgetésekből. A távolodó buszról integető mosolygós arcok láttán pedig megnyugszunk, hogy elértük célunkat: a vértesi levegőtől felfrissülve és megannyi élménnyel gazdagodva térnek haza kis kirándulóink.

Legnagyobb számban általános iskolai alsós osztályok keresnek fel bennünket, de van olyan környékbeli óvoda, ahonnan havonta, tematikus erdei iskolai foglalkozások keretében látogatnak el hozzánk. A 3-6 évesek rendszerint csak egy napot, vagy csupán pár órát töltenek nálunk, őket leginkább az állatok és a szabadban töltött játékok kötik le, melyek természetesen főként az erdész és vadász szakmához kapcsolódnak.

Az elmúlt év végén megszereztük az Országos Erdészeti Egyesület Minősített Erdészeti Erdei Iskola címét, és reméljük, hogy újabb ötleteink és terveink is hamarosan megvalósulnak!

 
Nagy szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt a Vajda János Erdészeti Erdei Iskolában!

 

Bővebb információ:

http://verteserdo.wixsite.com/erdeiiskola
varga.csilla@verteserdo.hu
Tel.: +36 (30) 978-0508

Forrás: A Mi Erdőnk