0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Mátrába és Bükkbe kirándulók figyelem: itt az erdészet közleménye

A nagy meleg a hétvégén is tartja magát, de a szabadban, árnyas fák alatt, erdőkben, patak és tópartokon könnyebben elviseljük a forróságot. Aki szabadtéri programot tervez, az EGERERDŐ Zrt. működési területén az alábbiakra számíthat.

Az EGERERDŐ Zrt. közszolgálati közleménye

Az erdészeti és turistaútjaink egy kivételével járhatók a Mátrában és a Bükkben is. Örömmel jelezzük, hogy az Istállós-kői-barlanghoz, a Gloriette-tisztásról vezető turistaút felszabadítása megkezdődött, de egyelőre még nem járható. A munka több hétig eltart, befejezését jelezni fogjuk. A Szilvásváradi Állami Erdei Vasút utasai részére így a faluba vezető út mentén ajánljuk természeti látványosságainkat és a Zilahy Aladár Erdészeti Múzeumot.

A Mátravasút vonatai Gyöngyös-Mátrafüred és a Gyöngyös-Szalajkaház vonalon menetrend szerint közlekednek.

Idén lesz már, hogy 15 éve húzzák a tárkányi asszonyok a rétest a Felsőtárkányi Rétesnapon, amelyet augusztus 5-6-án tartanak. A kétnapos eseményen színes program, játék, kikapcsolódás várja a látogatókat, és nem utolsó sorban a kedvencek: tárkányi sós/édes túrós és almás rétesek, melyek frissen a sátor alatt készülnek. A rétesezés után javaslunk egy kis erdei vonatozást! Felsőtárkányból a Stimecz-házhoz közlekedő erdei vasúttal remek piknikező helyre látogathatnak és megtekintik a Vöröskő-völgyi erdei tanösvényt, de ne felejtsék, hogy országos tűzgyújtási tilalom van érvényben! Ennek értelmében tilos a tűzgyújtás a kijelölt tűzrakó helyeken, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteres körzetben lévő külterületi ingatlanokon. Mégsem kell azonban reggeli kávé és meleg étel nélkül maradniuk az erdőben túrázóknak, hiszen – az erdőtörvény alapján – gáz égőfejet és zárt tűzterű sütő-, főző-, melegítő eszközt használhatnak, noha ezekkel is fokozott óvatossággal kell eljárniuk.

A hétvége másik nagy rendezvénye a XVII. Bükk Hegyikerékpár Maraton, amely idén Magyar Kupa futam, a nagyszabású sportrendezvényt Felsőtárkány határában tartják kb. 1000 fő részvételével.

Útakadályokról nincsen tudomásunk, ettől függetlenül előfordulhat egy-egy bedőlt törzs illetve koronarész az ösvényeken. Sok, korábban meggyengült fa ugyanis eseti jelleggel ledőlhet/ett a legutóbbi ellenőrzésünk óta és ez akár később is bekövetkezhet.

Amennyiben komolyabb akadályozó tényezővel találkoznak, kérjük, hogy értesítsék erdészeti társaságunkat. (egererdo@egererdo.hu)

Aktuális információkat közösségi oldalunkon találnak: www.facebook.com/egererdo

Kellemes nyári, erdei élményeket kívánunk!

Forrás: EGERERDŐ Zrt. közszolgálati közlemény