0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Javítja a külkermérleget a Nestlé

Közösen értékelte a hazai gabonatermést a Nestlé és beszállítója szerdán Vas megyében. A cég jelentős mennyiségű gabonát vásárol és dolgoz fel idehaza.

A Nestlé tavaly mintegy 80 ezer tonna gabonát vásárolt fel Magyarországon, amelynek döntő részét, közel 60 ezer tonnát itthon dolgozott fel – jelentette ki Jean Grünenwalda ügyvezető igazgatója szerdán a Vas megyei Kukucsa majorban tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette: a Nestlé az elmúlt 10 év során mintegy 900 ezer tonna gabonát vásárolt a magyar gazdáktól. Azzal, hogy a cég kezdetektől fogva helyi vállalkozásoktól veszi az alapanyagot, stabil piacot teremt a gazdák számára. A cég tevékenységével a magyar külkereskedelmi mérleget is javítja, hiszen a Nestlé 3 magyarországi gyárában előállított termékeket 46 országba exportálja.

Bodorics Pál, a Kukucsa major tulajdonosa az eseményen kijelentette: a Nestlé igényes vevő , a nekik való beszállítás nem egyszerű feladat. Megéri azonban vállalni a kihívást, hiszen ahogy néhány éve egy gabonakereskedő megfogalmazta: aki a Nestlének megfelel, az mindenkinek megfelel.

Ezzel kapcsolatban Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára kijelentette: csak azok fognak a jövőben sikert elérni, akik vállalják és teljesítik a folyamatosan jelentkező kihívásokat. A politikus hozzátette: a hazai búza termés mintegy 5 millió tonna amely jelentős mennyiség, országosan azonban nagyon eltér a termésátlag és a minőség is. Van, ahol 2,8 tonna termett egy hektáron máshol ez a hét tonnát is meghaladja. Mindez jelzi: ma már nem elég a föld és nem elég a megfelelő géppark sem. Csak az tud sikeresen dolgozni a jövőben, aki nyitott a szakmai kihívásokra és megfelelő szakértelemmel áll a munkához.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu