0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Van bőven tűzifa, de nem adják olcsón

Bár a tűzifa beszerzésének legideálisabb időpontja a tavasz, a vásárlási dömping mégis szeptemberben várható – állítja a kecskeméti fatelep-tulajdonos. Akik eddig még nem gondoskodtak téli tüzelőjükről, azoknak érdemes minél hamarabb beszerezni, mert a szárazfa-készletek gyorsan kifogynak. A jelenlegi tűzifakínálat jó minőségű, de nem olcsó.

Nyár közepe óta zajlik a tűzifavásárlási szezon, azonban az igazi dömping szeptemberben várható Terbe Dezső kecskeméti fatelepvezető tapasztalatai alapján.

– Július körül indultak meg a vásárlások, és általában október közepéig tartanak. Megfigyelhető, hogy a lakosság legnagyobb része nem a nyári hónapokat részesíti előnyben, a tűzifavásárlások többsége inkább szeptemberre tolódik át – fejtette ki a Terbe Fatelep tulajdonosa.

Hangsúlyozta: bár jelenleg még éppen nincsenek elkésve azok, akik a téli tüzelő megvásárlásával kivárták az első „emberes” hónap beköszöntét, azonban most már érdemes mihamarabb beszerezniük, mert a szárazfa-készletek gyorsan kifogynak. – Május végétől szeptemberig szünetelnek a vágások az erdőgazdaságokban. Így szeptemberben még a tavalyi vágásokból állnak a készletek, melyek már igencsak fogytán vannak. Akkora hiány jelenleg nem tapasztalható, mint tavaly, de már most érezhető, hogy nehezebben lehet beszerezni, és nem kizárt, hogy nemsokára fahiány lép majd fel – mondta.

A dunántúli fakészleteket ugyanis már helyben tartják, hogy ki tudják elégíteni a helyi lakosság tűzifaigényeit.

– Az állami erdészeteknek kötelezettsége, hogy kiadják a szociális tűzifát, mely országos szinten igen nagy mennyiség. Ha a dunántúli erdőgazdaságok kielégítik a szociális tűzifára jogosult helyiek igényeit, onnantól kezdve a viszonteladóknak már nem tudnak szállítani – magyarázta.

Nézetei szerint a tűzifavásárlás legideálisabb időpontja a tavasz. – Mindig javaslom a vásárlóknak, hogy próbálják meg a tűzifabeszerzést az április és július közötti időszakban lebonyolítani, mert egyrészt akkor még bőven van fakészlet, másrészt pedig marad elég ideje a fának száradni – közölte.

Bár hazánk igen gazdag fakészlettel rendelkezik, a tűzifakínálat egy része azonban mégis külföldről érkezik a fatelepekre.

– Importra szükség van, mert a belföldi szállítási díjak nagyon magasak. Nagyon szigorúan veszik a súlykorlátozás betartását, ezért kevés fát tud elhozni egy kamion, mely nagyon megnöveli a szállítás költségeit. Romániában és Ukrajnában sokkal nagyobb fakészletek vannak, mint nálunk, olcsóbb a fa alapára, ezáltal ők még elbírják ezt a szállítási költséget. Jelenleg ott tartunk, hogy olcsóbb Ukrajnából behozni például a bükk tűzifát, mint a Mátrából elhozni – fejtette ki.

Terbe Dezső tapasztalatai alapján egy átlagos, 100 négyzetméteres családi ház téli tűzifaigénye 8–14 köbméter. A fatelepvezető elmondta: az idei szezonban gyakran előfordul, hogy a vásárlók a szokásos mennyiségnél több tűzifát vásárolnak. A tavalyi, különösen hideg tél során ugyanis sok család idő előtt fogyott ki a tüzelőből.

Nézetei szerint az Alföldön élők körében az akác magasan a legnépszerűbb tűzifafajta.

– Nagyon sokan, főleg az idősebb korosztályból, ragaszkodnak az akáchoz. Annak ugyanis a legkisebb a víztartalma: 30–34 százalék, míg egy bükk esetében ez 40–50 százalék. Ennek ellenére azonban a bükk-, tölgy- és cserfa fűtőértéke egyaránt jobb, mint az akácfáé. Persze, ez csak 20 százalék víztartalom esetén igaz, ezért kell megvenni a tölgyet, bükköt, csert már áprilisban, hogy októberre kellőképpen kiszáradhasson – közölte.

Kifejtette: fűtőérték tekintetében a cserfa vezeti a ranglistát, a második hely a tölgyet illeti, azt követi a bükk, majd pedig az akác.

A fatelepvezető hangsúlyozta: a tűzifakínálat minősége jelenleg nagyon jó, az árak azonban magasak.

– Mi nem mázsára, hanem erdei köbméterre áruljuk a fát, mert az erdőgazdaságoktól is köbméterre vásároljuk. A súly ugyanis nagyon változékony, attól függően, hogy szárazabb vagy vizesebb a faanyag. A térfogat ilyen szempontból sokkal megbízhatóbb, mert az állandó. Egy erdei köbméter akácfa átlagára jelenleg 36 ezer forint, a tölgy-, bükk- és cserfa köbméterára pedig átlagosan 33 ezer forint a telepeken – közölte a kereskedő.

Óvatosan a házalókkal!

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-­főkapitányság idén is óvatosságra intett minden tűzifavásárlót augusztus végén kiadott közleményében, melyben arra kérte a lakosságot, hogy senki ne vásároljon bizonytalan eredetű faanyagot. – A korábbi évek tapasztalatai szerint a fűtési szezon közeledtével több alkalommal bukkannak fel házaló, alkalmi tüzelőanyag-árusok, akik főleg idős személyeknek kínálják a télire való tűzifát. Többször előfordult, hogy a gyanútlan vásárlókat becsapták, nem a megbeszélt mennyiségű és minőségű árut szállították, valamint feltehetően bűncselekményből származó fát kínáltak megvásárlásra.

 

Forrás: baon.hu