0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Glifozát nélküli Európa?

Sikeres polgári kezdeményezést is tárgyalt plenáris ülésén az Európai Uniónak a jogszabályok és szakpolitikák gazdasági és szociális helyzethez való illesztéséért felelős szervezete, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB). Összegyűlt ugyanis több mint egymillió aláírás arról, hogy az egész közösségben tiltsák be a glifozát használatát.

Tiltsák be a glifozátot és védjék meg az embereket és a környezetet a mérgező növényvédő szerektől néven európai polgári kezdeményezés indult arról, hogy az EU-ban ne lehessen többé használni ezt a sokat vitatott gyomirtó hatóanyagot. A polgári kezdeményezés akkor sikeres, ha legalább egymillió aláírás gyűlik össze, mert jogalkotásra hívhatják fel a Bizottságot. Ez a közvetlen uniós szakpolitikai részvétel egyik formája az EU-ban.

A kezdeményezést már a hivatalos határidő lejárta előtt sikeresnek nyilvánították, hiszen kevesebb mint öt hónap alatt 1 323 431 aláírás gyűlt össze. A kérdés azért időszerű, mert a Bizottságnak ez év végéig döntenie kellene arról, hogy meghosszabbítja-e a glifozát 2017 végén lejáró EU engedélyét újabb 10 évre, vagy sem. Jelenleg úgy tűnik, hogy a polgári kezdeményezés mögött álló társadalmi nyomás igen erős, és várhatóan a glifozát EU engedélyét korábbi nyilatkozatukkal ellentétben mégsem fogják tudni újabb 10 évre meghosszabbítani.

A sikeres európai polgári kezdeményezés hatására az EGSZB arra kéri a Bizottságot, hogy javasolja a tagállamoknak a glifozát betiltását, vizsgálja felül a növényvédő szerek jóváhagyására vonatkozó eljárást, és határozzon meg az egész EU-ra kiterjedő, kötelező érvényű csökkentési célértékeket a növényvédő szerek használatáról. Továbbá hangsúlyozzák, hogy a növényvédő szerek uniós hatósági jóváhagyás céljából történő tudományos értékelése kizárólag olyan publikált tanulmányokon alapuljon, amelyek illetékes közigazgatási szervek, és nem a növényvédőszer-ágazat megbízásából készültek.

Tudunk létezni glifozát nélkül is, többet ér az egészségünk és környeztünk megóvása, mint a vegyszeres gyomirtás, ami ugyan igen kényelmes, de egyre kevésbé hatásos és egyre többe kerül. Az elszáradt gyomnövények helyébe ugyanis gyorsan, erősebb és több gyomnövény nő. A legkellemetlenebb gyomok egy része pedig már rezisztens a glifozátra. Viszont a kapára egyikük sem tud ellenállóvá válni. Több, rendszeresebb munkát, más felfogást és több gépesítést igényel majd a területek gyommentesen tartása, de megéri az átállás. Föl kell készülnünk a másfajta, precíziós, gépi mechanikai, rendszeres gyomirtásra.

A glifozát sav és sóinak felhasználásával készült szabad forgalmú gyomirtó szerek már annyira az életünk részeiévé váltak, hogy a gazdákban kétségbeesést vált ki minden hír, ami a szer betiltásáról szól. Pedig az megtalálható a felszíni vizekben, a talajban, vadon termő bogyósokban, zuzmókban is. Növényekből a legkülönbözőbb értékekben mérték a hatóanyagot: kimutatták banánban, száraz babban, száraz borsóban, lencsében, szójában, gabonamagvakban, cukornádban, gyapotban, teában. Kiemelkedően magas koncentrációkat szálastakarmányokban találták meg. A különböző vizsgálati eredmények ellenére a hivatalos szervezetek álláspontja továbbra is az, hogy az emberi egészségre nézve csekély káros hatása van a glifozátnak.

 

Forrás: Kertészet és Szőlészet/magyarmezogazdasag.hu