0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Európai megoldás kell a kettős termékminőség problémájára

Az élelmiszerek kettős termékminőségének gyakorlata ellen foglaltak állást, összeurópai megoldást sürgetve a visegrádi négyek kormányfői Pozsonyban, ahol az összes uniós tagország képviselőivel és uniós szakpolitikusokkal együtt tanácskoztak a problémáról. A V4 kormányfői egy 5 pontos állásfoglalásban közös - az unió jövőjére vonatkozó - alapvetéseiket is megfogalmazták.

A V4 kormányfői (Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia)   egy 5 pontos állásfoglalásban közös – az unió jövőjére vonatkozó – alapvetéseiket is megfogalmazták. Robert Fico szlovák miniszterelnök ezt ismertetve elmondta:

közös álláspont, hogy bármilyen, az EU jövőjéről folytatandó diskurzusnál be kell tartani 5 alapelvet:

  1. az unióban minden eddig elért eredményt meg kell tartani, s ezeket a reformok nevében sem szabad felszámolni;
  2. az EU-nak egységesnek kell maradnia, de tekintettel kell lennie az egyes tagállamok sajátosságaira;
  3. az euró jövőjével kapcsolatos párbeszédnek is inkluzívnak kell lennie;
  4. az EU-nak konkurenciaképesnek kell maradnia;
  5. az egyes uniós intézmények között pedig egyensúlyt kell teremteni.

A szlovák kormányfő hozzátette: a találkozó után a V4-ek kormányfői Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével is találkoznak, akinek ugyancsak bemutatják ezt az 5 irányadónak szánt alapelvet.

Az Egyenlő minőségű termékeket mindenkinek című konferencián Orbán Viktor magyar miniszterelnök úgy fogalmazott: lehangoló az a kisszerűség, amellyel a nagy nemzetközi cégek átverik a közép-európai fogyasztókat.

A Magyarországon tavasszal végzett vizsgálatok azt mutatták ki, hogy az élelmiszeripari termékek minősége 70 százalékban eltért a nyugaton forgalmazott „verziók” minőségétől, a szezonális termékek egyharmadánál mutatták ki a kettős minőséget – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy az ügy nem speciálisan csak magyar vagy közép-európai, Jean-Claude Juncker ezért hozta szóba az EU helyzetéről szóló beszédében. Orbán Viktor üdvözölte az Európai Bizottság elnökének gondolatát, amely szerint nem lehetnek másodrendű fogyasztók Európában.

„Az irány jó, a szavak tetszenek, most tetteket várunk” – fogalmazott a magyar kormányfő.

Európában nem lehetnek másodosztályú fogyasztók, a kettős termékminőség gyakorlatára összeurópai megoldást kell találni – jelentette ki Robert Fico szlovák kormányfő. Hozzátette: bebizonyosodott, hogy a kettős termékminőség gyakorlata széles körben elterjedt, összeurópai probléma, ezért olyan összeurópai megoldást igényel, amellyel el lehet érni, hogy a multinacionális vállalatok egységesítsék a termékminőségi sztenderdjeiket.

Az uniós hatóságoknak az emberek hétköznapi problémáira kell megoldást találniuk, és a kettős termékminőség ilyen ügy – mondta Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök. A cseh kormányfő a megoldáskereséssel kapcsolatban nagyon értékesnek és fontosnak nevezte a V4-es együttműködést, ami reményei szerint elvezethet a megoldáshoz, ugyanakkor rámutatott: az Európai Bizottságnak (EB) is aktív hozzáállását kell tanúsítania az ügyben.

 „Nemcsak az élelmiszerek minőségéről van szó, hanem arról, hogy ez a gyakorlat másodrangúvá teszi az európai polgárok egy részét” – hangsúlyozta Sobotka.

A kettős termékminőség gyakorlata az egységes belső piac legfontosabb részét érinti, és aláaknázza az uniós alapelveket – jelentette ki Beata Szydlo lengyel miniszterelnök. Úgy vélte, a kettős termékminőség a fogyasztók félrevezetésének egyértelmű példája, olyan probléma, amely az Európai Unió (EU) egységes belső piacának legfontosabb részét érintve jól mutatja, hogy miként lehet aláaknázni az uniós alapelveket és a fogyasztóknak a termékek biztonságába vetett bizalmát.

Orbán Viktor a találkozót követő megszólalásában több európai kérdésről is kifejtette a magyar álláspontot, így például a schengeni megállapodás megvédésére, betartására szólította fel az Európai Unió (EU) intézményeit. Kifejtette: néhány éve Európa úgy nézett ki, hogy a külső határok zárva voltak, a belsők nyitva, ezzel szemben ma a külső határok vannak nyitva és a belsők zárva. Határozottan azt kell mondania, hogy az EU intézményei kudarcot vallottak: sem a bizottság, sem a tanács, sem a parlament nem védte meg a schengeni szerződést. „Ezért vagyunk ma ott, ahol vagyunk” – fűzte hozzá. Közölte: meggyőződése, hogy ezt a gyakorlatot nem lehet és nem is szabad folytatni.

Emlékeztetett arra, hogy a visegrádi négyek két olyan dokumentumot is kibocsátottak már, amelyben rögzítették az Európa jövőjéről alkotott véleményüket. Arra is felhívta a figyelmet, hogy januárban Budapesten tartanak egy nagy konferenciát Európa jövőjéről és az arról szóló viták állásáról.

Nem szabad megkülönböztetni a vásárlókat, becsapni a fogyasztókat; felháborító, hogy azonos márkanév alatt máig eltérő termékek kerülnek forgalomba Európában – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Pozsonyban, ahol  az Egyenlő minőségű termékeket mindenkinek című rendezvényen más tagállamok szakminisztereivel tárgyalt. Az egyeztetés után a közmédiának azt mondta, a megbeszélés hasznos volt, mert itt is fel tudta vetni, hogy ha az uniós piac egységes, akkor jogos elvárás, hogy az azonos márkájú termékek egységes minőségűek legyenek.

Közép-Kelet-Európában az élelmiszerekben gyakran több a só és kevesebb a hús, több az aroma és az állományjavító, vaj helyett pedig pálmaolajat használnak. Ezt a gyakorlatot akarja felszámolni a visegrádi együttműködés, és a kezdeményezéshez most jó néhány további tagállam is csatlakozott, például Szlovénia – közölte Fazekas Sándor.

Az agrárminiszter rámutatott: több figyelemreméltó kezdeményezésről is szó esett, ezek közül az egyik, hogy szlovák felvetés alapján Magyarország, Szlovákia, Csehország és Szlovénia hatóságai az elkövetkező időszakban összehangoltan fognak dolgozni a helyzet orvoslási lehetőségeit keresve; valamint magyar részről az az indítvány is elhangzott, hogy hozzanak létre egy olyan többnyelvű honlapot, amelyen a fogyasztók saját tapasztalataikat tudnák megosztani, egyúttal véleményeket, javaslatokat is megfogalmazhatnának.

Fazekas Sándor egy, a vonatkozó jogszabályok megváltoztatásával kapcsolatban feltett újságírói kérdésre elmondta: látni lehet, hogy az ügyben mozgásba lendült a brüsszeli gépezet, ugyanakkor gyors és hatékony intézkedésekre lenne szükség a jogalkotás terén. „Tetteket várunk az uniótól és az Európai Bizottságtól” – fogalmazott.

Egy másik kérdésre válaszolva elmondta: bár például Görögország és a balti államok is jelezték, hogy problémának tartják a megkülönböztetés őket is érintő gyakorlatát, vannak olyan tagállamok is, amelyek visszafogottak, hallgatagok a témában, mivel hozzájuk jó minőségű termékek kerülnek és így a probléma nem vetődik fel.

Forrás: MTI-Eco