Lapszemle

Hol van már a tavaszi hó?

Az Északi-középhegység erdeiben sajnos mindenhol láthatjuk a nyomait. A Börzsönytől a Zemplénig tetemes kár érte az éppen fakadásban lévő állományokat, elsősorban az 5-800 méteres magassági zónában. Április 19–20-án viharos szél kíséretében érkezett az 50-60 centiméteres hótakaró; a szélsőséges időjárási jelenség fákat döntött ki, fiatal állományokat hajlított a földig és komoly fagykárt okozott.

A leginkább sújtott két erdőgazdaság, az Egererdő Zrt. és az Északerdő Zrt. összességében 15 ezer hektárt meghaladó területen több mint 200 ezer köbméter károsodott faanyagról tett jelentést. Ezek háromnegyede a Bükk hegységben keletkezett. A kár értéke elérheti az egymilliárd forintot. Ebben az összegben a károsodott faanyag értékvesztése, az erdőfelújítás költsége és az erdészeti, turisztikai létesítményekben bekövetkezett károk összege szerepel. Súlyosan károsodtak a szilvásváradi Szalajka- völgy rendkívül népszerű turisztikai létesítményei is.

A károk felszámolása a jövő évre is áthúzódik. Az érintett erdőkben sok, korábban megdőlt fa, megroppant koronarész a későbbi szeles idő hatására veszélyeztetheti a kirándulókat, túrázókat, illetve útakadályt okozhat. Kirándulás tervezésekor ezért érdemes előzetesen tájékozódni a két erdőgazdaság információs felületein a lezárásokról, illetve azt ajánljuk, hogy átmenetileg inkább máshová szervezzék túráikat.

 

Forrás: A Mi Erdőnk