Back to top

Tantermünk az erdő, tanítónk a természet

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. egészére igaz, hogy az erdészek, erdőmérnökök példaadó szellemiséggel gyakorolják hivatásukat, melynek szerves része az ifjúság nevelése és a környezettudatosság közvetítése. Ennek érdekében az erdőgazdaság – a humánpolitikai osztály által koordinálva – négy erdészeti erdei iskolát működtet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

A Bikk-Makk Répáshután, a Csanyiki Erdőház Miskolc közvetlen közelében, a Bagoly-Vár a Keletbükki Varbó-Fónagyságon, a Borz-Alom a Jósva–Tornai karsztvidéken, Szín-Szelcepusztán várja a tapasztalni, tanulni, vagy csak egyszerűen kikapcsolódni vágyókat.

Csiger Zsolt erdésztechnikus, pedagógus vezetésével a Bagoly-tanösvényen
Csiger Zsolt erdésztechnikus, pedagógus vezetésével a Bagoly-tanösvényen
Az elmúlt esztendőkben igazi sikerágazattá vált a hétköznapokat megszínesítő, folyamatosan megújuló tevékenység. Felelősségteljes az erdei iskolában végzett munka, hiszen a visszatérőknek új és újabb, az „első fecskéknek” pedig ismétlésre csábító programot kell biztosítani.

Kiváló adottságokkal rendelkező természetes környezetben, alapvetően a szabadban zajló, rendkívül változatos foglalkozások szervezésével kínálunk lehetőséget elsősorban óvodások, iskolások – és örvendetesen sok felnőtt – számára az erdei életközösséggel, az erdőgazdálkodással és környezetünk védelmével összefüggő ismeretanyag elsajátítására. Valamennyi erdei iskolánkban alapvetés a jelmondatunk: „Tantermünk az erdő, tanítónk a természet”, mellyel tudatni igyekszünk környezeti nevelési szemléletünket.

Győrfi Dénes erdésztechnikussal az erdei „tanteremben”
Győrfi Dénes erdésztechnikussal az erdei „tanteremben”
Minden játékos tanítás középpontjában a természet és az ember kapcsolata áll, ezért nagyon fontos számunkra, hogy sok-sok pozitív élmény segítségével hívjuk fel a figyelmet az erdei életközösség megbecsülésére, az erdőket kezelő szakemberek munkájának megismertetésére. Mindezt szórakoztató, hosszú távon megjegyezhető formában igyekszünk megvalósítani. Alkalmazkodva a csoport összetételéhez, igényeihez, rugalmasan, hozzájuk igazítva kezeljük a programkínálatot. Az egy-két órás vagy egész napos túrák, az erdő éjszakai életéből ízelítőt nyújtó séták alkalmával törekszünk minden „apró” és „hasznos” érzékeltetésére, megláttatására. Szakmai jellegű programjaink palettáján szerepel egyebek között a faanyag hasznosságának és hasznosításának témaköre, az élővizek vizsgálata, növények, állatfajok és természeti képződmények megfigyeltetése, vadgazdálkodási foglalkozás, erdők-mezők hasznosítható termékeinek megismertetése.

A fafajok között Rencsiné Ágh Márta erdőmérnök segít eligazodni
A fafajok között Rencsiné Ágh Márta erdőmérnök segít eligazodni
Az élményeket saját fejlesztésű szabadtéri társasjátékok segítségével is igyekszünk rögzíteni. Íjászat és sétalovaglás, „nagyszüleink gazdasági udvarában” végzett, a múltat és jelent összekapcsoló hasznos tevékenységek, valamint Kis Erdei Színház is színesítik a nálunk töltött napokat. A tesz-vesz órákon kizárólag természetes alapanyagok felhasználásával készíttetünk apró tárgyakat, hazavihető emlékeket.

A szakmai társasjátékot Molnár Nikolett erdőmérnök irányítja
A szakmai társasjátékot Molnár Nikolett erdőmérnök irányítja
Számos öröm, siker van már történetünkben, melyeknek titka a gyermekek, a természet és saját szakmánk szeretete. Újra és újra lendületet tudunk venni, egyrészt egymást segítve, másrészt nagyon sok, merésznek tűnő ötlettel, melyek a tapasztalatainkra építve sorra megvalósulhatnak. Az ÉSZAKERDŐ Zrt. vezetése szabad kezet ad tevékenységünkhöz, elért eredményeink ehhez meggyőzőnek bizonyulnak. Elmondhatjuk, hogy szinte nincs holt időszak nálunk. A már állandósult erdei iskolai munkakapcsolataink segítségével is törekszünk arra, hogy a megye egyre több oktatási intézménye, gyermekekkel foglalkozó szervezete elfogadja közeledésünket, éljen a nálunk megvalósítható lehetőségekkel, hasznosítva színvonalas eszköztárunkat.

Sétalovaglás Bartók Csilla erdésztechnikus felügyeletével
Sétalovaglás Bartók Csilla erdésztechnikus felügyeletével
2016. december 9-e fontos dátum számunkra. Az Országos Erdészeti Egyesület alapításának 150. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen, az Országházban vehettük át két erdészeti erdei iskolánk, a 20. születésnapját ünneplő Fónagysági Bagoly-Vár és a 10 éves Csanyiki Erdőház minősítő oklevelét. Ez rendkívül értékes szakmai elismerése annak a kiforrott, hivatástudattal végzett munkának, mely egy nagyszerű csapattal valósul meg, immár két évtizede!

Rencsiné Ágh Márta

erdőmérnök-tanár, humánpolitikai osztályvezető

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2017/4 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Stájer-házi foglalkozások

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. 2002-ben létesítette erdészeti erdei iskoláját a Kőszegi-hegységben, a Stájer-házak egyikében. Majd két év múlva az egykori istálló és raktár helyén elkészült az erdei szálló, s azóta fogadhatunk osztályokat, csoportokat többnapos programra is. A másik egykori erdészházban pedig már 1996-ban kialakították az Erdészeti Múzeumot.

Gyerkőcök és a cinegék

Nem lehet eleget hangoztatni, milyen fontos a gyerekekkel megismertetni a természetet. Ehhez pedig nagyon fontosak az élmények és a személyes tapasztalatok: a gyerek, aki a kezébe foghatott és útjára bocsáthatott egy vadmadarat, másképp fog viszonyulni a minket körülvevő apró élőlényekhez.

Élmények nyomában az Aggteleki-karszton

Földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően az észak-magyarországi régió az erdei élmények nagyhatalma, és e csodálatos erdős vidék legszebb és egyben legkülönlegesebb ékköve az Aggteleki-karszt. A hegytetőket uraló szédítő panorámák, a szemet gyönyörködtető erdők, az egyedi barlangritkaságok mellett az épített történelmi örökségek tárháza is ez a zöld birodalom.

Vasárnapig tart az Erdők hete programsorozat

Szórakoztató, erdészeti ismeretterjesztő programsorozattal várják országszerte 60 helyszínen a gyermekeket a XXII. Erdők hetén, október 1. és 7. között - mondta el Elmer Tamás, az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) projektfelelőse.

Fenyvespuszta: nem csak gyerekeket várunk

A Mátra nyugati kapujában, Tartól 5 kilométerre az erdő mélyén bújik meg a Fenyvespusztai Erdészeti Erdei Iskola. Messze a város zajától és a hétköznapok rohanásától egész évben várja az iskolásokat, és a nyugodt, csendes környezetre vágyó érdeklődőket.

Kalandozás a kaszói lombok alatt

A KASZÓ Zrt. kezelésében van hazánk legnagyobb egybefüggő síkvidéki erdőtömbje, „Somogy zöld szíve”, amelynek központjában Kaszópuszta áll. Kaszón, a erdőben megbúvó kis településen az ember szinte észrevétlenül magába szívja a természetet. Ebben a csodálatos erdei környezetben várja a Vadász Göri Erdészeti Erdei Iskola a felfedező kedvű gyermekeket.

Elindultak az első erdei vándorok

Az iskolai szünet kezdetén elindultak az első csoportok az Erdei Vándortábor Program útvonalain. Száznál is több csoportban közel háromezer diák és pedagógus jelentkezett idén nyáron az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett egyhetes túrákra, amelynek során a Bakony, a Börzsöny, a Mátra, a Mecsek, valamint a Pilis természeti és kulturális értékeivel ismerkedhetnek meg.

Kisbetyárok a Bakonyban

A Bakonyerdő Zrt. az erdőgazdálkodás, a fafeldolgozás és a vadgazdálkodás mellett már több mint tíz éve zászlajára tűzte a környezeti nevelést is, amelynek jegyében három erdészeti erdei iskolát is működtet. A vadregényes Bakonyban a Bakonyi Kisbetyár Erdészeti Erdei Iskola várja látogatóit.

Szívbetegek rehabilitációját is segítő tanösvényt avattak Miskolcon

Szív- és érrendszeri betegek, magas vérnyomással élők, valamint cukorbetegek rehabilitációját segítő tanösvényt avattak Miskolcon, a bükki Csanyik-völgyben, az Út az egészséghez program keretében.

870 gyerek ünnepelte a Madarak és Fák Napját a nyíregyházi Tuzson János Botanikus Kertben

870 gyerkőc ismerkedett a madarak, fák és cserjék világával pénteken Nyíregyházán, a Tuzson János Botanikus Kertben. Hogy segítsék is az élővilágot, madárodúkat is készítettek és fát ültettek. A programokat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Kaktusz-ház Építése Alapítvány, valamint a NYÍRERDŐ Zrt. Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskolája szervezte.