Back to top

Tantermünk az erdő, tanítónk a természet

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. egészére igaz, hogy az erdészek, erdőmérnökök példaadó szellemiséggel gyakorolják hivatásukat, melynek szerves része az ifjúság nevelése és a környezettudatosság közvetítése. Ennek érdekében az erdőgazdaság – a humánpolitikai osztály által koordinálva – négy erdészeti erdei iskolát működtet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

A Bikk-Makk Répáshután, a Csanyiki Erdőház Miskolc közvetlen közelében, a Bagoly-Vár a Keletbükki Varbó-Fónagyságon, a Borz-Alom a Jósva–Tornai karsztvidéken, Szín-Szelcepusztán várja a tapasztalni, tanulni, vagy csak egyszerűen kikapcsolódni vágyókat.

dsc02761.jpg

Csiger Zsolt erdésztechnikus, pedagógus vezetésével a Bagoly-tanösvényen
Csiger Zsolt erdésztechnikus, pedagógus vezetésével a Bagoly-tanösvényen
Az elmúlt esztendőkben igazi sikerágazattá vált a hétköznapokat megszínesítő, folyamatosan megújuló tevékenység. Felelősségteljes az erdei iskolában végzett munka, hiszen a visszatérőknek új és újabb, az „első fecskéknek” pedig ismétlésre csábító programot kell biztosítani.

Kiváló adottságokkal rendelkező természetes környezetben, alapvetően a szabadban zajló, rendkívül változatos foglalkozások szervezésével kínálunk lehetőséget elsősorban óvodások, iskolások – és örvendetesen sok felnőtt – számára az erdei életközösséggel, az erdőgazdálkodással és környezetünk védelmével összefüggő ismeretanyag elsajátítására. Valamennyi erdei iskolánkban alapvetés a jelmondatunk: „Tantermünk az erdő, tanítónk a természet”, mellyel tudatni igyekszünk környezeti nevelési szemléletünket.

dscf7158.jpg

Győrfi Dénes erdésztechnikussal az erdei „tanteremben”
Győrfi Dénes erdésztechnikussal az erdei „tanteremben”
Minden játékos tanítás középpontjában a természet és az ember kapcsolata áll, ezért nagyon fontos számunkra, hogy sok-sok pozitív élmény segítségével hívjuk fel a figyelmet az erdei életközösség megbecsülésére, az erdőket kezelő szakemberek munkájának megismertetésére. Mindezt szórakoztató, hosszú távon megjegyezhető formában igyekszünk megvalósítani. Alkalmazkodva a csoport összetételéhez, igényeihez, rugalmasan, hozzájuk igazítva kezeljük a programkínálatot. Az egy-két órás vagy egész napos túrák, az erdő éjszakai életéből ízelítőt nyújtó séták alkalmával törekszünk minden „apró” és „hasznos” érzékeltetésére, megláttatására. Szakmai jellegű programjaink palettáján szerepel egyebek között a faanyag hasznosságának és hasznosításának témaköre, az élővizek vizsgálata, növények, állatfajok és természeti képződmények megfigyeltetése, vadgazdálkodási foglalkozás, erdők-mezők hasznosítható termékeinek megismertetése.

dscf1990.jpg

A fafajok között Rencsiné Ágh Márta erdőmérnök segít eligazodni
A fafajok között Rencsiné Ágh Márta erdőmérnök segít eligazodni
Az élményeket saját fejlesztésű szabadtéri társasjátékok segítségével is igyekszünk rögzíteni. Íjászat és sétalovaglás, „nagyszüleink gazdasági udvarában” végzett, a múltat és jelent összekapcsoló hasznos tevékenységek, valamint Kis Erdei Színház is színesítik a nálunk töltött napokat. A tesz-vesz órákon kizárólag természetes alapanyagok felhasználásával készíttetünk apró tárgyakat, hazavihető emlékeket.

dscf5813.jpg

A szakmai társasjátékot Molnár Nikolett erdőmérnök irányítja
A szakmai társasjátékot Molnár Nikolett erdőmérnök irányítja
Számos öröm, siker van már történetünkben, melyeknek titka a gyermekek, a természet és saját szakmánk szeretete. Újra és újra lendületet tudunk venni, egyrészt egymást segítve, másrészt nagyon sok, merésznek tűnő ötlettel, melyek a tapasztalatainkra építve sorra megvalósulhatnak. Az ÉSZAKERDŐ Zrt. vezetése szabad kezet ad tevékenységünkhöz, elért eredményeink ehhez meggyőzőnek bizonyulnak. Elmondhatjuk, hogy szinte nincs holt időszak nálunk. A már állandósult erdei iskolai munkakapcsolataink segítségével is törekszünk arra, hogy a megye egyre több oktatási intézménye, gyermekekkel foglalkozó szervezete elfogadja közeledésünket, éljen a nálunk megvalósítható lehetőségekkel, hasznosítva színvonalas eszköztárunkat.

dscf5847.jpg

Sétalovaglás Bartók Csilla erdésztechnikus felügyeletével
Sétalovaglás Bartók Csilla erdésztechnikus felügyeletével
2016. december 9-e fontos dátum számunkra. Az Országos Erdészeti Egyesület alapításának 150. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen, az Országházban vehettük át két erdészeti erdei iskolánk, a 20. születésnapját ünneplő Fónagysági Bagoly-Vár és a 10 éves Csanyiki Erdőház minősítő oklevelét. Ez rendkívül értékes szakmai elismerése annak a kiforrott, hivatástudattal végzett munkának, mely egy nagyszerű csapattal valósul meg, immár két évtizede!

Rencsiné Ágh Márta

erdőmérnök-tanár, humánpolitikai osztályvezető

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2017/4 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Még Obornakon is túl

Zala megye eldugott szegletében, a festői szépségű erdőkkel borított obornaki völgyben működik a Zalaerdő Zrt. Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskolája. Tavaly tavasszal pedig nagyon igényesen felszerelt szálláshelyet is építettek a több napra érkező iskolásoknak, természetjáróknak, családoknak.

A legkisebbek is játszva ismerhetik meg a szakmát az erdészeti játszótéren

A Budakeszi Vadaspark októberben ünnepélyesen átadott hiánypótló, tematikus erdészeti játszóparkjában a kicsik és nagyok újabb természetközeli ismereteket sajátíthatnak el önfeledt játék közben: az új játszótérnek köszönhetően a magyar erdészek több évszázados hagyománnyal rendelkező, sokszínű munkájával, az erdőgazdálkodás összetett feladataival és az erdészeti gépekkel ismerkedhetnek meg közelebbről.

Népszerű volt a Zakatoló sátor az Erdővarázs rendezvényén

A tavalyi év sikere után az Országos Erdészeti Egyesület szervezésében idén is beköltözött az erdő a fővárosba, a budapesti Szabadság térre az elmúlt hétvégén.

Az erdő a tankönyv

Az erdészeti erdei iskolák oktató-nevelő munkája nemcsak a felnövekvő nemzedéket, hanem pedagógusaikat, szüleiket is formálja. A több mint 20 éves kitartó erdőpedagógusi munka eredményeként már a közoktatási kerettantervbe is bekerült néhány erdő- és vadgazdálkodási témakör, a leghitelesebb ismeretek elsajátítására azonban az erdészeti erdei iskolák adnak lehetőséget.

„Kiből Lesz Az Erdész?”- Erdőismereti Akadályversenyt hirdet a Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola

A Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola az Erdők Hete és Kaán Károly születésének 150. évfordulója alkalmából „Kiből Lesz Az Erdész?”- Erdőismereti Akadályversenyt hirdet Nyíregyháza város felső tagozatos tanulóinak.

Dobogón végeztek az ÉSZAKERDŐ csapatai az országos döntőn

A soponyai nemzetközi vadgasztronómiai fesztivál társrendezvényeként tartották meg a XVI. STIHL Országos Fakitermelő Versenysorozat országos döntőjét. Az ÉSZAKERDŐ Zrt. két csapata is dobogós helyen végzett.

Több mint félszázan versengtek az erdészeti sportnapokon

Augusztus második hétvégéjén körülbelül 550-en mérték össze ügyességüket, felkészültségüket Miskolcon, a XXI. Nemzetközi Erdészeti és Faipari Sportnapokon. A rendezvényen 19 állami erdészeti részvénytársaság képviseltette magát, de a határon túlról, Horvátországból, Romániából és Szlovákiából is érkeztek erdész-sportolók. A házigazda ÉSZAKERDŐ Zrt. csapatáé lett a kupa.

Kirándulási tippek nyárra

A gyerekekkel ellentétben a szülők egy része hosszúnak érzi az iskolai nyári szünetet. Hogy ne hagyják őket felügyelet nélkül, és minél több élményben lehessen részük, a családi nyaralások előtt, után lehetőségeiktől függően táborokba küldik csemetéiket. Általában a nagyszülők is örömmel veszik, hogy végre többet lehetnek az unokákkal, kényeztethetik őket, és végre van idő a közös sportolásra, strandolásra, és persze a kirándulásra.

Kárpátaljai gyerekeket látott vendégül a NYÍRERDŐ Zrt.

A Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye állami tulajdonú erdeit kezelő NYÍRERDŐ Zrt. 2017. július 17. és 21. között egy kárpátaljai gyermekcsoportot látott vendégül. 19 gyermek és 2 kísérő érkezett Beregszászról és Beregújfaluból. A gyerekek a Debrecen Megyei Jogú Város tulajdonában levő – az erdőgazdaság által üzemeltetett – Hármashegyi Erdei Iskolában laktak.

Rendhagyó határozókönyvek

Sétálunk a balzsamos levegőjű erdőben. Bármerre nézünk, pompáznak a színes virágok, nyüzsög az állatvilág. Néhányukat névről ismerjük, sokukat nem. Ilyenkor felmerül bennünk: Hogy hívják? Miért? Jó lenne többet is tudni róla… Ebből a gondolatmenetből indulnak ki dr. Nádai Magda Százszorszép című rendhagyó határozókönyvei.