Back to top

Tantermünk az erdő, tanítónk a természet

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. egészére igaz, hogy az erdészek, erdőmérnökök példaadó szellemiséggel gyakorolják hivatásukat, melynek szerves része az ifjúság nevelése és a környezettudatosság közvetítése. Ennek érdekében az erdőgazdaság – a humánpolitikai osztály által koordinálva – négy erdészeti erdei iskolát működtet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

A Bikk-Makk Répáshután, a Csanyiki Erdőház Miskolc közvetlen közelében, a Bagoly-Vár a Keletbükki Varbó-Fónagyságon, a Borz-Alom a Jósva–Tornai karsztvidéken, Szín-Szelcepusztán várja a tapasztalni, tanulni, vagy csak egyszerűen kikapcsolódni vágyókat.

Csiger Zsolt erdésztechnikus, pedagógus vezetésével a Bagoly-tanösvényen
Csiger Zsolt erdésztechnikus, pedagógus vezetésével a Bagoly-tanösvényen
Az elmúlt esztendőkben igazi sikerágazattá vált a hétköznapokat megszínesítő, folyamatosan megújuló tevékenység. Felelősségteljes az erdei iskolában végzett munka, hiszen a visszatérőknek új és újabb, az „első fecskéknek” pedig ismétlésre csábító programot kell biztosítani.

Kiváló adottságokkal rendelkező természetes környezetben, alapvetően a szabadban zajló, rendkívül változatos foglalkozások szervezésével kínálunk lehetőséget elsősorban óvodások, iskolások – és örvendetesen sok felnőtt – számára az erdei életközösséggel, az erdőgazdálkodással és környezetünk védelmével összefüggő ismeretanyag elsajátítására. Valamennyi erdei iskolánkban alapvetés a jelmondatunk: „Tantermünk az erdő, tanítónk a természet”, mellyel tudatni igyekszünk környezeti nevelési szemléletünket.

Győrfi Dénes erdésztechnikussal az erdei „tanteremben”
Győrfi Dénes erdésztechnikussal az erdei „tanteremben”
Minden játékos tanítás középpontjában a természet és az ember kapcsolata áll, ezért nagyon fontos számunkra, hogy sok-sok pozitív élmény segítségével hívjuk fel a figyelmet az erdei életközösség megbecsülésére, az erdőket kezelő szakemberek munkájának megismertetésére. Mindezt szórakoztató, hosszú távon megjegyezhető formában igyekszünk megvalósítani. Alkalmazkodva a csoport összetételéhez, igényeihez, rugalmasan, hozzájuk igazítva kezeljük a programkínálatot. Az egy-két órás vagy egész napos túrák, az erdő éjszakai életéből ízelítőt nyújtó séták alkalmával törekszünk minden „apró” és „hasznos” érzékeltetésére, megláttatására. Szakmai jellegű programjaink palettáján szerepel egyebek között a faanyag hasznosságának és hasznosításának témaköre, az élővizek vizsgálata, növények, állatfajok és természeti képződmények megfigyeltetése, vadgazdálkodási foglalkozás, erdők-mezők hasznosítható termékeinek megismertetése.

A fafajok között Rencsiné Ágh Márta erdőmérnök segít eligazodni
A fafajok között Rencsiné Ágh Márta erdőmérnök segít eligazodni
Az élményeket saját fejlesztésű szabadtéri társasjátékok segítségével is igyekszünk rögzíteni. Íjászat és sétalovaglás, „nagyszüleink gazdasági udvarában” végzett, a múltat és jelent összekapcsoló hasznos tevékenységek, valamint Kis Erdei Színház is színesítik a nálunk töltött napokat. A tesz-vesz órákon kizárólag természetes alapanyagok felhasználásával készíttetünk apró tárgyakat, hazavihető emlékeket.

A szakmai társasjátékot Molnár Nikolett erdőmérnök irányítja
A szakmai társasjátékot Molnár Nikolett erdőmérnök irányítja
Számos öröm, siker van már történetünkben, melyeknek titka a gyermekek, a természet és saját szakmánk szeretete. Újra és újra lendületet tudunk venni, egyrészt egymást segítve, másrészt nagyon sok, merésznek tűnő ötlettel, melyek a tapasztalatainkra építve sorra megvalósulhatnak. Az ÉSZAKERDŐ Zrt. vezetése szabad kezet ad tevékenységünkhöz, elért eredményeink ehhez meggyőzőnek bizonyulnak. Elmondhatjuk, hogy szinte nincs holt időszak nálunk. A már állandósult erdei iskolai munkakapcsolataink segítségével is törekszünk arra, hogy a megye egyre több oktatási intézménye, gyermekekkel foglalkozó szervezete elfogadja közeledésünket, éljen a nálunk megvalósítható lehetőségekkel, hasznosítva színvonalas eszköztárunkat.

Sétalovaglás Bartók Csilla erdésztechnikus felügyeletével
Sétalovaglás Bartók Csilla erdésztechnikus felügyeletével
2016. december 9-e fontos dátum számunkra. Az Országos Erdészeti Egyesület alapításának 150. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen, az Országházban vehettük át két erdészeti erdei iskolánk, a 20. születésnapját ünneplő Fónagysági Bagoly-Vár és a 10 éves Csanyiki Erdőház minősítő oklevelét. Ez rendkívül értékes szakmai elismerése annak a kiforrott, hivatástudattal végzett munkának, mely egy nagyszerű csapattal valósul meg, immár két évtizede!

Rencsiné Ágh Márta

erdőmérnök-tanár, humánpolitikai osztályvezető

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2017/4 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

„Zöld erdőben jártam…” - rajzpályázat a nyíregyházi iskolásoknak

A Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola az Erdők Nemzetközi Napja alkalmából „Zöld erdőben jártam…” címmel rajzpályázatot hirdet Nyíregyháza város alsó és felső tagozatos tanulói számára két korcsoportban (1-4 oszt. és 5-8 oszt.).

Természetszerető pedagógusok figyelem!

Hamarosan megkezdődik a gyalogos vándortábor-vezető pedagógusok továbbképzése az Országos Erdészeti Egyesület és a Testnevelési Egyetem együttműködésében. A 30 órás, három és fél napos képzésre március elejéig jelentkezhetnek a felsőfokú képzettségű pedagógusok, ha érdeklődnek a természet, a természetjárás iránt. A tanfolyamot elvégző pedagógusok 30 kreditponttal lesznek gazdagabbak.

Élményözön a Dél-Alföldön

A DALERD Délalföldi Erdészeti Zrt. Csongrád és Békés megyében több erdei szálláshelyen is várja az erdő- és természetszeretőket. A vadászok, az erdei iskolások, a természetes környezetben kikapcsolódni vágyók egész esztendőben számíthatnak cégünk vendégszeretetére. A közel két évtizede működő, télen is nyitva tartó Gyula-városerdei Erdészeti Erdei Iskola a „felfedezve” tanulás örömét nyújtja mindenkinek.

Ötezernél is több gyerek a nyíregyházi erdei iskolában

Újabb eredményes évet tudhat maga mögött a NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészete által fenntartott Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola. 2017-ben 71 foglalkozás és program volt az oktatási intézményben, ezeken több mint 5600 gyerek vett részt. Ez azt jelenti, hogy egy év alatt 25 százalékkal növekedett az erdei iskolába látogató diákok száma.

Folytatódik a turistaházak látványos megújítása

Hat állami erdőgazdaság területén mintegy hárommilliárd forintból a következő két évben számos turistaház, erdei szállás fog megújulni az ország több pontján – jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Révész Máriusz, a kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos.

Harmóniában a természettel

Pest megye északi határán, ahol az Ipoly kanyarulatai szabják a határt, Magyarország és a Felvidék között bújik meg Kemence, az alig ezer fős kis település. A Szob és Drégelypalánk közti falvakat az Ipoly gyöngyszemeiként is emlegetik. S valóban. Az Ipoly Erdő Zrt. Kemencei Erdészetének Domszky Pál Erdészeti Erdei Iskolája páratlan természeti környezetben várja a gyerekeket.

Fából készült gyerekparadicsom

Az országot járva az állami erdőgazdaságok területein éppúgy, mint városaink, falvaink közterein, egyre gyakrabban találkozhatunk különleges megjelenésű fajátszóterekkel. Többségük az Ilona-malom Műhely csapatának alkotása. Vajon miként születnek ezek az egyedi művek? Erről beszélgettünk Kocsis Csabával, a társaság ügyvezetőjével.

Még Obornakon is túl

Zala megye eldugott szegletében, a festői szépségű erdőkkel borított obornaki völgyben működik a Zalaerdő Zrt. Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskolája. Tavaly tavasszal pedig nagyon igényesen felszerelt szálláshelyet is építettek a több napra érkező iskolásoknak, természetjáróknak, családoknak.

A legkisebbek is játszva ismerhetik meg a szakmát az erdészeti játszótéren

A Budakeszi Vadaspark októberben ünnepélyesen átadott hiánypótló, tematikus erdészeti játszóparkjában a kicsik és nagyok újabb természetközeli ismereteket sajátíthatnak el önfeledt játék közben: az új játszótérnek köszönhetően a magyar erdészek több évszázados hagyománnyal rendelkező, sokszínű munkájával, az erdőgazdálkodás összetett feladataival és az erdészeti gépekkel ismerkedhetnek meg közelebbről.

Népszerű volt a Zakatoló sátor az Erdővarázs rendezvényén

A tavalyi év sikere után az Országos Erdészeti Egyesület szervezésében idén is beköltözött az erdő a fővárosba, a budapesti Szabadság térre az elmúlt hétvégén.