Back to top

Tantermünk az erdő, tanítónk a természet

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. egészére igaz, hogy az erdészek, erdőmérnökök példaadó szellemiséggel gyakorolják hivatásukat, melynek szerves része az ifjúság nevelése és a környezettudatosság közvetítése. Ennek érdekében az erdőgazdaság – a humánpolitikai osztály által koordinálva – négy erdészeti erdei iskolát működtet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

A Bikk-Makk Répáshután, a Csanyiki Erdőház Miskolc közvetlen közelében, a Bagoly-Vár a Keletbükki Varbó-Fónagyságon, a Borz-Alom a Jósva–Tornai karsztvidéken, Szín-Szelcepusztán várja a tapasztalni, tanulni, vagy csak egyszerűen kikapcsolódni vágyókat.

Csiger Zsolt erdésztechnikus, pedagógus vezetésével a Bagoly-tanösvényen
Csiger Zsolt erdésztechnikus, pedagógus vezetésével a Bagoly-tanösvényen
Az elmúlt esztendőkben igazi sikerágazattá vált a hétköznapokat megszínesítő, folyamatosan megújuló tevékenység. Felelősségteljes az erdei iskolában végzett munka, hiszen a visszatérőknek új és újabb, az „első fecskéknek” pedig ismétlésre csábító programot kell biztosítani.

Kiváló adottságokkal rendelkező természetes környezetben, alapvetően a szabadban zajló, rendkívül változatos foglalkozások szervezésével kínálunk lehetőséget elsősorban óvodások, iskolások – és örvendetesen sok felnőtt – számára az erdei életközösséggel, az erdőgazdálkodással és környezetünk védelmével összefüggő ismeretanyag elsajátítására. Valamennyi erdei iskolánkban alapvetés a jelmondatunk: „Tantermünk az erdő, tanítónk a természet”, mellyel tudatni igyekszünk környezeti nevelési szemléletünket.

Győrfi Dénes erdésztechnikussal az erdei „tanteremben”
Győrfi Dénes erdésztechnikussal az erdei „tanteremben”
Minden játékos tanítás középpontjában a természet és az ember kapcsolata áll, ezért nagyon fontos számunkra, hogy sok-sok pozitív élmény segítségével hívjuk fel a figyelmet az erdei életközösség megbecsülésére, az erdőket kezelő szakemberek munkájának megismertetésére. Mindezt szórakoztató, hosszú távon megjegyezhető formában igyekszünk megvalósítani. Alkalmazkodva a csoport összetételéhez, igényeihez, rugalmasan, hozzájuk igazítva kezeljük a programkínálatot. Az egy-két órás vagy egész napos túrák, az erdő éjszakai életéből ízelítőt nyújtó séták alkalmával törekszünk minden „apró” és „hasznos” érzékeltetésére, megláttatására. Szakmai jellegű programjaink palettáján szerepel egyebek között a faanyag hasznosságának és hasznosításának témaköre, az élővizek vizsgálata, növények, állatfajok és természeti képződmények megfigyeltetése, vadgazdálkodási foglalkozás, erdők-mezők hasznosítható termékeinek megismertetése.

A fafajok között Rencsiné Ágh Márta erdőmérnök segít eligazodni
A fafajok között Rencsiné Ágh Márta erdőmérnök segít eligazodni
Az élményeket saját fejlesztésű szabadtéri társasjátékok segítségével is igyekszünk rögzíteni. Íjászat és sétalovaglás, „nagyszüleink gazdasági udvarában” végzett, a múltat és jelent összekapcsoló hasznos tevékenységek, valamint Kis Erdei Színház is színesítik a nálunk töltött napokat. A tesz-vesz órákon kizárólag természetes alapanyagok felhasználásával készíttetünk apró tárgyakat, hazavihető emlékeket.

A szakmai társasjátékot Molnár Nikolett erdőmérnök irányítja
A szakmai társasjátékot Molnár Nikolett erdőmérnök irányítja
Számos öröm, siker van már történetünkben, melyeknek titka a gyermekek, a természet és saját szakmánk szeretete. Újra és újra lendületet tudunk venni, egyrészt egymást segítve, másrészt nagyon sok, merésznek tűnő ötlettel, melyek a tapasztalatainkra építve sorra megvalósulhatnak. Az ÉSZAKERDŐ Zrt. vezetése szabad kezet ad tevékenységünkhöz, elért eredményeink ehhez meggyőzőnek bizonyulnak. Elmondhatjuk, hogy szinte nincs holt időszak nálunk. A már állandósult erdei iskolai munkakapcsolataink segítségével is törekszünk arra, hogy a megye egyre több oktatási intézménye, gyermekekkel foglalkozó szervezete elfogadja közeledésünket, éljen a nálunk megvalósítható lehetőségekkel, hasznosítva színvonalas eszköztárunkat.

Sétalovaglás Bartók Csilla erdésztechnikus felügyeletével
Sétalovaglás Bartók Csilla erdésztechnikus felügyeletével
2016. december 9-e fontos dátum számunkra. Az Országos Erdészeti Egyesület alapításának 150. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen, az Országházban vehettük át két erdészeti erdei iskolánk, a 20. születésnapját ünneplő Fónagysági Bagoly-Vár és a 10 éves Csanyiki Erdőház minősítő oklevelét. Ez rendkívül értékes szakmai elismerése annak a kiforrott, hivatástudattal végzett munkának, mely egy nagyszerű csapattal valósul meg, immár két évtizede!

Rencsiné Ágh Márta

erdőmérnök-tanár, humánpolitikai osztályvezető

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2017/4 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kalandozás a kaszói lombok alatt

A KASZÓ Zrt. kezelésében van hazánk legnagyobb egybefüggő síkvidéki erdőtömbje, „Somogy zöld szíve”, amelynek központjában Kaszópuszta áll. Kaszón, a erdőben megbúvó kis településen az ember szinte észrevétlenül magába szívja a természetet. Ebben a csodálatos erdei környezetben várja a Vadász Göri Erdészeti Erdei Iskola a felfedező kedvű gyermekeket.

Elindultak az első erdei vándorok

Az iskolai szünet kezdetén elindultak az első csoportok az Erdei Vándortábor Program útvonalain. Száznál is több csoportban közel háromezer diák és pedagógus jelentkezett idén nyáron az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett egyhetes túrákra, amelynek során a Bakony, a Börzsöny, a Mátra, a Mecsek, valamint a Pilis természeti és kulturális értékeivel ismerkedhetnek meg.

Kisbetyárok a Bakonyban

A Bakonyerdő Zrt. az erdőgazdálkodás, a fafeldolgozás és a vadgazdálkodás mellett már több mint tíz éve zászlajára tűzte a környezeti nevelést is, amelynek jegyében három erdészeti erdei iskolát is működtet. A vadregényes Bakonyban a Bakonyi Kisbetyár Erdészeti Erdei Iskola várja látogatóit.

Szívbetegek rehabilitációját is segítő tanösvényt avattak Miskolcon

Szív- és érrendszeri betegek, magas vérnyomással élők, valamint cukorbetegek rehabilitációját segítő tanösvényt avattak Miskolcon, a bükki Csanyik-völgyben, az Út az egészséghez program keretében.

870 gyerek ünnepelte a Madarak és Fák Napját a nyíregyházi Tuzson János Botanikus Kertben

870 gyerkőc ismerkedett a madarak, fák és cserjék világával pénteken Nyíregyházán, a Tuzson János Botanikus Kertben. Hogy segítsék is az élővilágot, madárodúkat is készítettek és fát ültettek. A programokat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Kaktusz-ház Építése Alapítvány, valamint a NYÍRERDŐ Zrt. Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskolája szervezte.

Erdészek adták vérüket

Az EGERERDŐ Zrt. Pazsagi Turistaháza adott otthont a május 8-ai tavaszi véradónapnak, ahol ismét az erdészek nyújtottak segítséget egy nemes cél érdekében. Az önkéntes véradáson nem csak az EGERERDŐ Zrt, hanem az ÉSZAKERDŐ Zrt. kollégái is részt vettek, ami jó példát mutat az erdészek összefogására.

Menetrendváltás az ÉSZAKERDŐ erdei vasútjain

Hosszú évek után új menetrendet vezet be az ÉSZAKERDŐ Zrt. a Pálházi Állami Erdei Vasúton (PÁEV). A társaság célja, hogy az erdei vasúttal utazó kirándulók minél szélesebb körben, az igényekhez jobban igazodó és lehetőleg bővebb kínálatú menetrend szerint vehessék igénybe a kisvasút szolgáltatásait.

Matricás térkép az erdei vasutakról

Az ÉSZAKERDŐ Erdőgazdasági Zrt. a Lillafüredi, illetve a Pálházi Állami Erdei Vasút üzemeltetőjeként új kiadvánnyal állt elő, elsősorban a kisiskolás korosztály számára.

A legendás kaszói erdő rengeteg

Magyarország legnagyobb egybefüggő síkvidéki erdőtömbje a kaszói erdő. E páratlan kiterjedésű és szépségű terület a KASZÓ Zrt. kezelésében áll, központja pedig Kaszópuszta, mely egységbe foglalja az egymástól elválaszthatatlan kaszói erdőt, az azt kezelő erdőgazdaságot, a fokozottan védett természeti értékeket őrző Baláta-tavat, az erdő mélyén megbújó kisközséget a vadászházzal és az üdülővel.

Befejeződött a szociális tűzifaprogram az ÉSZAKERDŐ Zrt.-nél

Befejeződött a szociális tűzifaprogram az ÉSZAKERDŐ Erdőgazdasági Zrt.-nél. A február 15-i határidőig mintegy 29.800 köbméter tűzifát vásároltak társaságunktól az önkormányzatok.